Anuradha Paananen

Intiassa opetustyötä tekevä suomalaisnainen kertoo järkyttävästä tilanteestaan: En olisi halunnut palata takaisin elävien kirjoihin

Oho | 19.01.2021 08:21

Kahdeksan vuotta sitten Anuradha Paananen, 66, teki täyskäännöksen elämässään ja suuntasi ystävänsä vinkistä Intiaan.

– Hän pyysi minua käymään katsomassa, kuinka heidän hyväntekeväisyystyönsä kohteena olevat lapset pärjäsivät. Menetin sydämeni näille lapsille kokonaan, Anudradha tunnustaa.

Nykyisin hän asuukin puolet vuodesta Intiassa.

– Mieheni Swami on intialainen. Teemme yhdessä vapaaehtoistyötä köyhääkin köyhemmissä oloissa.

anuradha

Säärestäni puuttuu puolet

Aviopari työskentelee Shatan Ashramin koulussa Koillis-Intiassa. Oppilaat ovat läheisen orpokodin lapsia, joita on tällä hetkellä 130.

Etenkin tyttöjä kohdellaan alueella huonosti. Suomessakin on uutisoitu järkyttävistä jopa kuolemaan johtaneista raiskauksista.

Toimittajanakin työskennellyt Anuradha kirjoitti vuonna 2014 paikallislehteen uutisen kahden 12-vuotiaan tytön raiskauksesta ja murhasta.

Lue myös: Suomalaisen Anuradhan karmaiseva kivirekkaonnettomuus: Minut leikattiin yli 40 kertaa!

– Tyttökaupoista vaietaan. Jos niitä yrittää tuoda julki, pääsee äkkiä hengestään.

Pian uutisen jälkeen Anuradha joutui pahaan liikenneonnettomuuteen. Hän arvelee, että onnettomuus ei ehkä ollut sattumaa vaan juontaa juurensa raiskausartikkeliin.

– Olimme mieheni kanssa autolla liikkeellä, kun päällemme ajoi kivirekka täydessä lastissa mielestäni tarkoituksella. Kuskina ollut mieheni ei saanut yhtä pahoja vammoja kuin minä. Jäin jumiin litistyneeseen autoon, ja vasen sääreni paloi niin pahoin, että siitä on enää puolet jäljellä.

anuradha

Tulehdusarvot kuolemanluvuissa

Anuradha vietiin läheiseen viidakkosairaalaan.

– Generaattorin avulla saatiin sähköt röntgenkuvien ottamiseen. Oikea jalkateräni oli kolmesta kohtaa poikki ja vasemmasta jalasta paistoi hiiltyneestä lihasta luita.

Kaikkiaan suomalaisopettaja leikattiin yli 40 kertaa jaloistaan ja vasemmasta kädestään.

Lue myös: Kivirekka ajoi suomalaisen vapaaehtoistyöntekijän Anuradha Paanasen päälle Intiassa – oliko kyseessä järjestetty onnettomuus?

– Kun minut vihdoin saatiin Delhiin kunnon sairaalaan, se oli kuin taivaaseen olisi astunut. Siihen mennessä tulehdusarvoni olivat jo normaalisti kuolemaan johtavat 2 900.

Viidakkosairaalassa vasemman jalan pohje oli mennyt kuolioon. Siitä saatiin pelastettua sen verran, ettei jalkaa tarvinnut amputoida.

– Onneksi minulla oli eurooppalainen matkavakuutus, joka kattoi kaikki hoitoni.

anuradha

Mieheni vahti toipumista

Delhissäkään tilanne ei ollut vielä ohi. Anuradha kävi niin lähellä kuolemaa, että hänet jouduttiin elvyttämään takaisin elämään.

– Kuolema tuntui kauniilta. En olisi halunnut palata takaisin elävien kirjoihin, sillä kivut olivat aivan helvetilliset.

– Mieheni nukkui vieressäni lattialla kolme kuukautta, kunnes selviytymiseni oli varmaa.

Anuradhan toipuminen kesti, koska hänen piti opetella istumaan, syömään ja kävelemään uudestaan.

KATSO VIDEO:

Onnettomuuden aiheuttaneet rekkakuskit ovat avioparin tietojen mukaan yhä vankilassa odottamassa tuomiotaan. Oikeusprosessit Intiassa kestävät vuosikausia.

– Nykyään pärjään ilman apuvälineitä ja rappusistakin selviän itse, mutta onnun yhä. Tärkeintä on, että voin jatkaa työtäni Intiassa. Siellä on koko sydämeni. Haluan auttaa niin monia lapsia kuin ikinä mahdollista. Koulutus on avain pois köyhistä oloista.

– Opettaminen antaa niin paljon toivoa ja iloa, etten vaihtaisi tätä mihinkään.

Teksti:Carmen Heikkilä
Kuvat:Matti Matikainen ja Anuradhan albumi
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!