fbq
Oho
02.06.2017 12:52
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Seiskan toimitus
pillereitä
Ihmiskokeen tulokset hämmästyttävät: Näin pääset eroon särkylääkkeistä!
Oho
02.06.2017 12:52
Teksti: Panu Hörkkö|Kuvat: Seiskan toimitus

Liki joka kymmenes suomalainen käyttää särkylääkeitä päivittäin. Harva heistä kuitenkaan tietää, että tapa voi koitua kuolemaksi.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean arvion mukaan tulehduskipulääkkeet aiheuttavat pelkästään Suomessa jopa 200-300 kuolemaa vuosittain.
Vakavien seurausten ohella tulehduskipulääkkeet aiheuttavat runsaasti turhia vaivoja, kuten suolisto- ja maksaongelmia. Noin 25 prosentille tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjistä kehittyy krooninen maha- tai pohjukkaissuolihaava.

”Lääkkeet eivät paranna ketään”

Syksyllä fysioterapiaketju Auronin toimitusjohtaja Panu Kuusisto kertoi Seiskalle, että särkylääkkeiden käytöstä voi päästä eroon jopa hyvin helposti.

Näinkö helposti Suomen sadat vuosittaiset särkylääkekuolemat saataisiin vähenemään?

- Särkylääkkeiden ideana ei ole parantaa ketään, vaan niillä hoidetaan vain oireita. Aktiivisella fysioterapialla pystytään monessa tapauksessa heittämään pillerit laatikkoon, Kuusisto väitti.

panu kuusisto
Panu Kuusisto

Julisti sodan

Sanojensa tueksi mies julisti ”sodan” turhia lääkkeitä vastaan. Kuusisto lupasi tarjota 100 vapaaehtoiselle kolmen kuukauden mittaisen ilmaisen koejakson fysioterapiaa. ”Ihmiskokeeseen” tuli hetkessä yli 2000 hakemusta.

- Valitsimme heistä kokeeseen sata vapaaehtoista. Suurin osa oli parhaassa työiässä olevia suomalaisia, joilla oli ollut tuki- ja liikuntaelinvaivoja jo pitempään, ja suurin osa käytti särkylääkkeitä säännöllisesti, Kuusisto kertoo.

Eräs valittu oli Seiskan erikoistoimittaja Panu Hörkkö, jonka kokemuksista voi lukea tästä:

Toimittaja kokeili, pääseekö särkylääkkeistä eroon fysioterapialla - näin kävi!

Lupaavat tulokset

Nyt Auron on julkaissut ihmiskokeiden tulokset. Tulosten mukaan peräti 75 prosenttia oli sanonut hyvästit sekä kivulle että kipulääkkeille kolmen kuukauden fysioterapiajakson jälkeen.

Vain 3 prosenttia osallistujista jatkoi lääkkeiden käyttämistä kokeen jälkeen entiseen tapaan. Samalla myös osallistujien elämänlaatu parani. Arjen toimintakyvyn mittaamisessa yleisesti käytetty PTA-luku nousi osallistujilla 51-82 prosenttia.

- PTA tarkoittaa potilaskohtaista toiminnallista asteikkoa, joka kertoo kuinka potilaalle itselleen tärkeät toimet sujuvat; kuinka onnistuu juoksulenkillä käynti tai sukkien jalkaan pujottaminen. Tutkimuksen tulokset ovat tilastollisesti merkittäviä, eli sattumasta tai huuhaasta ei ole kyse, Kuusisto vakuuttaa.     

Kansantaloudellista merkitystä

Kuusiston mukaan asialla on kansantaloudellista merkitystä. Erityisesti työnantajien tulisi perehtyä fysioterapian mahdollisuuksiin.

- On kummallista, että yhteiskunnalla menee yli neljä miljardia euroa tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon. Samaan aikaan Kela ei korvaa lääkärin määräämistä fysioterapiahoidoista kuin viisi euroa per kerta. Kun sitä peilataan vaikka psykoterapiaan, niin siitä korvataan 55 euroa per käynti, Kuusisto sanoo.

- Tämä johtaa siihen, että yritykset vähentävät koko ajan fysioterapiaa omasta työterveyshuollostaan, vaikka tiedetään, että tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat toiseksi suurin sairauspoissaolojen aiheuttaja. Yrityksillä menee yli kaksi miljardia euroa vuodessa siihen. Sen sijaan että tarjottaisiin fysioterapiaa, laitetaan viikoksi sairauslomalle lääkkeiden kanssa, Kuusisto harmittelee.