Järvenpäälainen Tinja Ajanti, 23, oli yksi noin 200 suomalaisesta, joka sairastui narkolepsiaan eli nukahtelusairauteen Pandemrix-rokotteen vuoksi. Tinja sai sikainfluenssaa vastaan suunnitellun rokotteen koulussa vuonna 2009. Hän oli tuolloin 12-vuotias.
Tinjan sairastuminen tuli ilmi, kun koulussa huomattiin hänen nukahtelevan tunnilla.

Työnsaanti hankalaa
Tinja asuu itsenäisesti, mutta jatkuva voimakas väsymystila estää työnsaannin. Ei ole helppoa löytää työpaikkaa, jossa pääsisi päiväunille kesken työpäivän.
– On ollut niin suru lasten puolesta. Olen monta kertaa miettinyt, miksi juuri meille kävi näin, Toni-isä sanoo.
Isän mukaan Tinja ja hänen veljensä ovat joutuneet kokemaan myös tökeröä käytöstä sairautensa vuoksi.
– Joskus ihmiset voivat huudella julkisella paikalla, että älä ota enää, jos on nukahtanut esimerkiksi linja-autoa odotellessa.

Tarvitsee piristäviä
Tinjalla on piristäviä lääkkeitä, ja hän juo kahvia monta kertaa päivässä.
Hän toivoo, että jaksaa käydä iltalukion loppuun ja valmistua jonakin päivänä ylioppilaaksi. Hän haluaisi myös valmistua ammattiin ja päästä töihin, jotta voisi elää narkolepsiasta huolimatta niin normaalia elämää kuin mahdollista.

– Olen oppinut elämään sairauden kanssa, mutta kyllähän tämä turhauttaa. Jos olisimme tienneet rokotteen riskeistä, helppo sanoa jälkiviisaana, että miettisimme varmasti uudemman kerran.
– En luota enää sokeasti rokotteisiin, joita nykypäivänä tarjotaan kouluissakin. Isäni on muistellut, että meillekin tuli vain lappu kotiin, johon vaadittiin vanhempien allekirjoitus rokotteen hyväksymiseksi. Ja tässä sitä ollaan, Tinja sanoo.

Tätä on narkolepsia
• Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti 5–13- kertaisen riskin sairastua narkolepsiaan, joka on keskushermostoperäinen liikaunisuus. Vuosina 2009–2010 melkein kolme miljoonaa suomalaista sai Pandemrix-rokotteen.
• Narkolepsia on krooninen unihäiriö, jolle on ominaista pakonomainen nukahtaminen paikallaan ollessa tai odottamattomasti kesken syömisen, puhumisen tai jopa kävelyn.
• Narkolepsiaan liittyy muisti- ja oppimisvaikeuksia, automaattisia liikkeitä ja kaksoiskuvien näkeminen ja näön hämärtyminen. Lisäksi siihen liittyy äkillinen lihasjänteyden pettäminen tai vähentyminen, katapleksia, joka kestää muutamasta sekunnista minuutteihin.
• Narkolepsia on parantumaton tila, mutta se ei vaikuta elinikään. Hankalaoireisena se on jokapäiväisen elämän kannalta hyvinkin kiusallinen, vaarallinenkin sillä pakonomaiseen torkahteluun ja katapleksiaan liittyy kohonnut onnettomuusriski.
• Lääkehoidolla voidaan lievittää moninen potilaiden oireita. Nukahtelua voidaan lievittää valvelääkkeillä ja muilla tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytetyillä lääkkeillä. Katapleksian ja hypnagogisia oreita voidaan lievittää depression hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.
Lähde: Terveyskirjasto.fi