Huolestuttavan moni turvautuu someen, kun pitäisi mennä lääkäriin!

Oho | 08.11.2019 16:24

Terveydenhuollon korkeat kustannukset ja häpeä ajavat ihmisiä hakemaan terveysongelmiinsa apua internetistä. Journal of the American Medical Associationissa julkaistun raportin mukaan etenkin sukupuolitauteihin kysytään nykyään "joukkodiagnoosia" Redditistä ja sosiaalisesta mediasta. Ilmiö on yleistynyt nopeasti ja tutkijoiden mukaan ihmiset ovat jopa valmiita julkaisemaan verkossa kuvia omista sukuelimistään välttääkseen lääkärivisiitin.

- Verkossa joku voi julkaista kuvan, mutta pysyä silti anonyyminä. Tämä lievittää häpeää, jota lääkärissä käymiseen saattaa liittyä, selittää tutkimuksen parissa työskennellyt tohtori Eric Leas Kalifornian yliopistosta CNBC:lle.

Laaja aineisto

Tutkijat kävivät läpi Redditin sukupuolitaudeille omistettuja foorumeita. He tarkastelivat aiheeseen liittyviä julkaisuja marraskuusta 2010 helmikuuhun 2019 ja havaitsivat, että julkaisujen määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuoden marraskuusta. 

Tutkijoiden mukaan 58 prosentissa julkaisuista kysyttiin diagnoosia. Diagnooseja tulikin nopeasti, sillä lähes 90% kysymyksistä sai vastauksia 24 tunnin sisällä. Usein samaan ongelmaan tarjottiin useita eri diagnooseja, joista monet olivat varsin luovia. Ottaen huomioon, että sukupuolitautitartuntojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, lääkärit pelkäävät, että netistä apua etsivät potilaat jäävät ilman asianmukaista hoitoa.

- Sosiaalista mediaa ei rakennettu tarjoamaan terveydenhuoltoa, muistuttaa tutkija Alicia Nobles.

Nobles varoittaa, että vaikka jokunen onnekas voi sattumankaupalla saada oikean diagnoosin verkosta, väärän diagnoosin perusteella toimimisesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

CNBC

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!