Hullun kissanaisen stereotyyppi on pelkkä harhaluulo!

Oho | 02.09.2019 17:05

Hullu kissanainen on Simpsoneistakin tuttu hahmo. Tuoreen tutkimuksen mukaan kissanomistajia koskeva stereotyyppi on kuitenkin pelkkä harhaluulo. Tutkijat selvittivät ahdistuksen ja masennuksen esiintyvyyttä lemmikkien omistajissa ja he havaitsivat, etteivät kissanomistajat kärsi sen useammin mielenterveysongelmista, kuin muutkaan. 

Reaktio ääniin

Tutkimukseen osallistui 561 ihmistä, joista 111 oli miehiä. Osallistujista 31 omisti vain kissan, 184 omisti vain koiran ja 49 omisti molemmat. Osallistujille esitettiin kissojen ja koirien hätääntyneitä ääniä. Heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka surullisiksi he tulkitsivat eläinten äännähdykset. Lisäksi tutkijat kartoittivat osallistujien mielenterveyttä. Arviointi perustui osallistujien itse ilmoittamiin tietoihin.

Havainnot kumosivat tutkijoiden oletuksen siitä, että kissanomistajilla olisi enemmän ahdistus- ja masennusoireita kuin koiranomistajilla tai ihmisillä, jotka eivät omista lemmikkejä. Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka raportoivat kokeneensa masennusta tai ahdistusta, eivät myöskään erottuneet merkittävästi​​ muista osallistujista siinä, kuinka he reagoivat hätääntyneiden lemmikkien ääniin.

- Kissanomistajia pidetään perinteisesti yksinäisinä, sekä koiranomistajiin verrattuna tunneherkkinä ja masentuneina, tutkijat kirjoittavat Royal Society Open Science-lehdessä julkaistussa raportissa.

Sitkeä uskomus

Taannoisen raportin mukaan noin puolet amerikkalaisista uskoo hullun kissanaisen stereotyypin paikkansapitävyyteen. Tutkijat eivät kuitenkaan löytäneet uskomukselle tieteellistä tukea.

- Kissanomistajat eivät eronneet muista itseraportoidun masennuksen ja ahdistuksen suhteen, tai heidän kokemissaan lähisissä ihmissuhteissa. Tuloksemme eivät siis sovi käsitykseen masentuneesta, ahdistuneesta ja yksinäisestä kissanomistajasta.

Lähde: The IndependentRoyal Society Open Science

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!