Helmi ja Marja-Liisa

Helmillä, 5, oma lehmä ojassa – pikkutyttö toivoi Seiskalta iloa rakkaasta elämäntavastaan luopuvalle Marja-Liisa-mummilleen: ”Sitten kaikki tulisi pyytää minun nimmarini”

Oho | 09.12.2020 18:21

Jämijärveläinen Marja-Liisa Vartio, 69, tuntee suomalaisen baarikulttuurin kuin omat taskunsa. Myyjänä koko ikänsä viihtyneen baarinpitäjän ura alkoi vuonna 1982, kun hän perusti Niinisaloon ensimmäisen baarinsa.

– Varusmiehet kävivät usein luonani syömässä makkaraperunoita.

– 20 vuotta sitten muutin Jämijärvelle, ja siitä asti olen pitänyt baaria täällä. Tämä on tällä hetkellä kylän ainoa baari.

Pitkä ura pienyrittäjänä alkaa kuitenkin nyt tulla päätökseensä. Marja-Liisa teki viime kesänä raskaan päätöksen, että myy Kyläravintola 261 -baarinsa.

– Teen sen iän ja terveyden vuoksi. Minulle tuli niin paha stressi, että tukkakin lähti. Kun lisäksi tuli kaikenlaista sairautta niin ajattelin, että kyllä tätä on tarpeeksi pitkään riittänyt. Voisin nähdä jo vähän muutakin.

Lue myös: Stressi vei tukan päästä! Jämijärveläinen Marja-Liisa, 69, joutuu myymään kylän ainoan baarin

Marja-Liisa on pyörittänyt baariaan viime aikoina yksin. – Kyllä minulla on joskus ollut työntekijöitä, mutta nyt en ole pystynyt palkkaamaan ketään.
Marja-Liisa on pyörittänyt baariaan viime aikoina yksin. – Kyllä minulla on joskus ollut työntekijöitä, mutta nyt en ole pystynyt palkkaamaan ketään.

Baarin äitihahmo

Marja-Liisa on aina ollut asiakkailleen kuin äitihahmo, jolle kerrotaan elämän ilot ja surut. Hän sanookin sosiaalisen kanssakäymisen olevan työnsä antoisin osa.

– On hienoa, kun on saanut olla monenlaisten ihmisten kanssa tekemisissä. Ihmiset avautuvat herkästi asioistaan, ja autan heitä aina, jos vaan pystyn.

Useat Marja-Liisan asiakkaista ovat tuttuja vuosikymmenten takaa ja tulevat kauempaakin tutun baarinpitäjän luo jämijärveläiseen kyläbaariin.

– Jotkut tunnen niin hyvin, että osaan laittaa juomat jo valmiiksi, kun näen heidän tulevan sisään, Marja-Liisa nauraa.

Pahin takaisku

Vaikka baarin pyörittäminen on yrittäjälle rakas elämäntapa, on hän joutunut tekemään sen vuoksi myös monia uhrauksia.

– Olen joutunut luopumaan todella monesta asiasta. Ei tämä perheellisen elämää ole, Marja-Liisa sanoo hiljaa kyyneleet silmissä.

Viime aikoina myös korona on aiheuttanut täysin uudenlaisia haasteita.

– Kyllä tämä on ollut pahin takaisku, mitä olen yrittäjänä kokenut. Viimeistään aukiolorajoitukset tekivät sen, että asiakkaista lähti puolet pois, pienyrittäjä kertoo.

Marja-Liisa ei ole ollut koko yrittäjäurallaan lomalla. – Viime keväänä korona pakotti sulkemaan baarin kahdeksi kuukaudeksi. Se on ainoa lomani 40 vuoteen.
Marja-Liisa ei ole ollut koko yrittäjäurallaan lomalla. – Viime keväänä korona pakotti sulkemaan baarin kahdeksi kuukaudeksi. Se on ainoa lomani 40 vuoteen.

Leikkaus jännittää

Jalkavaivoista kärsivä Marja-Liisa odottaa joulukuun puoltaväliä jännittynein mielin. Silloin hän menee leikkaukseen, jossa hänelle asennetaan joko toiseen tai molempiin polviin tekonivel.

– En vielä tiedä, voidaanko molemmat polvet leikata samalla kertaa. Leikkauksen jälkeen on kuuden kuukauden toipumisaika ja pitää opetella kävelemään uudelleen. En ole luonnostani mikään akrobaatti, joten kuntoutumisesta tulee varmasti vaikeaa.

– Lisäksi minua stressaa, kun kuntoutumiseni ajaksi baariin pitää saada joku työntekijä ja kaikki kulut pyörivät koko ajan. Toivonkin kauheasti, että löytyisi joku näpsäkkä pariskunta, joka ryhtyisi pyörittämään tätä paikkaa. Tästä voi kehitellä vaikka mitä, se on täysin itsestä kiinni.

Mummi naapuriin

Seiskalle Marja-Liisan tilanteesta kirjoitti viisivuotias Helmi-tyttö äitinsä Kirsin avustuksella. Helmi toivoo, että mummi saisi pian myytyä baarinsa ja voisi muuttaa heidän lähelleen Poriin.

– Meidän naapurimme muuttaa kohta, niin haluaisin, että mummi muuttaisi siihen. Voisin mennä sitten vaan puskan läpi mummille, Helmi kirjoitti.

Helmillä ja Marja-Liisa-mummilla on nyt samanlaiset Kuoma-kengät. Helmin mukaan mummin on hyvä ja turvallista kävellä niillä leikkauksen jälkeen.
Helmillä ja Marja-Liisa-mummilla on nyt samanlaiset Kuoma-kengät. Helmin mukaan mummin on hyvä ja turvallista kävellä niillä leikkauksen jälkeen.

Lapsenlapsi myös pyysi, että Seiska toisi mummille hyvät ja lämpimät Kuoma-kengät. Niillä mummin olisi hyvä kävellä leikkauksen jälkeen. Helmillä itselläänkin on samanlaiset.

– Me voitaisi sitten yhdessä ulkoiluttaa Into-koiraani. Se on kyllä kova vetämään. Minä voisin taluttaa sitä, että mummi ei kaadu.

– Mutta kyllä minä kirjoitin teille senkin takia, että pääsisin Seiskaan. Sitten kaikki tulisi pyytää minun nimmarini, pieni tyttö tunnustaa silmät säihkyen.

Teksti:Kirsi Pöllänen
Kuvat:Timo Korhonen
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!