Oho
Gwyneth Paltrow oli sittenkin oikeilla jäljillä.

Gwyneth oli sittenkin oikeassa: Kurkku voi aiheuttaa dementiaa!

24.05.2017 11:30

Kukapa olisi uskonut, että Gwyneth Paltrow oli oikeilla jäljillä varoitellessaan yleisöä kurkusta.

Paltrown usein polemiikkia herättävällä Goop-elämäntapasivustolla varoitettiin taannoin vihreän vihanneksen vaaroista. Ilmeisesti muun muassa kurkusta ja tomaatista löytyvien lektiinien ja muistihäiriöiden välillä on olemassa yhteys. Suurin osa ei ottanut sivuston väitteitä kurkun yhteydestä Alzheimerin tautiin todesta. Sosiaalisessa mediassa väitteet tyrmättiin naurettavina.

Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että Gwyneth saa viimeisen naurun. Daily Mailin haastattelemat lääkärit ja ravitsemusterapeutit nimittäin vahvistavat, että asiassa on jotain perää. Heidän mukaansa lektiinit ovat haitallisia suolistolle ja saattavat olla vastuussa lukuisista ongelmista, kuten muistin heikkenemisestä. 

Tohtori Tom Greenfieldin mukaan lektiineillä saattaa hyvinkin olla osansa aivoihin kohdistuvissa sairauksissa, kuten dementiassa.

– Lektiinit voivat vaikuttaa kehon immuunijärjestelmään ja veriarvoihin. Ne voivat estää insuliinireseptoreita, mikä voi ajan myötä vaikuttaa verisuoniin, myös aivoissa. Jos verisuonet eivät toimi, on se vahingollista aivoille, Greenfield selittää.

– En usko, että lektiinit ovat merkittävin dementian ja Alzheimerin taudin aiheuttaja, mutta voin ymmärtää, että se olisi yksi tekijä.

Kypsennä nämä kasvikset

Samoilla linjoilla on ravitsemusterapeutti Nikki Ostrower:

– Ennen torjunta-aineita, kasvit kehittivät omat tapojaan torjua uhkia. Kun käytämme näitä elintarvikkeita raakana, syömme samalla näitä luonnollisia torjunta-aineita.

Lektiinejä löytyy kurkun lisäksi muun muassa tomaatista, paprikasta, soijasta, viljoista ja palkokasveista. Ostrowerin mukaan voikin olla haastavaa yrittää karsia kaikki lektiinejä sisältävät tuotteet ruokavaliosta. Hän suosittelee kuitenkin kypsentämään lektiinejä sisältävät ruoat ennen syömistä.

Lähde: Daily Mail

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!