Oho

Elätkö naama kiinni älypuhelimessasi? Saatat altistaa kasvosi vammoille!

10.12.2019 13:28

JAMA Otolaryngology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan matkapuhelimien aiheuttamat kasvovammat ovat yleistyneet huimasti. 

Rutgers New Jersey Medical School-yliopiston tohtori Boris Paskhover tutki dataa yli 20 vuoden ajalta ja havaitsi, että kasvojen ja kaulan alueen vammat ovat lisääntyneet vuodesta 2006, jolloin älypuhelimet tulivat markkinoille. Tutkijoiden arvion mukaan yhteensä 76 000 ihmistä sai matkapuhelimiin liittyviä ylävartalon vammoista vuosina 1998-2017. Vuoteen 2006 saakka tapauksia raportoitiin vain noin 2000 vuoodessa. Tutkimuksessa käsiteltiin tapauksia noin sadan sairaalaan päivystyspoliklinikalta.

- Monet tapaukset johtuvat häiriötekijöistä. Vaikka useimmat tapaukset ovat simppeleitä, joissakin vammautumisissa on pitkäaikaisten komplikaatioiden riski, raportissa todetaan.

Tavallisimipia vammoja olivat usein käyttäjien huolimattomuuden seurauksena syntyneet haavat, mustelmat ja murtumat kasvojen alueella. Osa potilaista oli loukkaantunut, koska heitä oli heitetty puhelimella. Monet vammoista aiheutuivat, kun ihmiset kompastuivat yrittäessään kävellä ja tekstata samanaikaisesti.

Paskhover muistuttaa, että ihmisten on kiinnitettävä huomiota siihen mitä he tekevät.

- Rakastan älypuhelintani, mutta eiväthän ihmiset kävele lehteä lukiessaankaan.

Lähde: Fox News

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!