Oho
Avan kallo leikkattiin.

Ei herkimmille! Pikkutytön kallo halkaistiin – Ava, 4, sai uuden pään!

12.01.2020 21:04

Kun Liverpoolissa asuva Ava syntyi joulukuussa 2015, hänen vanhempansa Jenna ja Matthew Carlin näkivät heti synnytyssalissa, ettei kaikki ole kohdallaan.

– Vauvan pää oli täysin epäsuhtainen. Hänen takaraivonsa näytti olevan edessä ja otsa niskassa, äiti kuvailee.

Lääkärit osasivat heti epäillä, että lapsella oli kyseinen kraniosynostoosi eli kallon saumojen kehityshäiriö. Siihen kuuluu, että kallon saumat ovat luutuneet yhteen jo kohdussa, jolloin kasvot eivät pääse kunnolla kehittymään, eikä aivollekaan jää tilaa laajentua.

Suomessa syntyy vuosittain keskimäärin 50 lasta, joilla todetaan sama oireyhtymä.

Kallo halkaistiin

Ilman leikkausta Avan pää olisi kehittynyt muodottomaksi ja olisi voinut aiheuttaa vakavan vaurion puristukseen jääville aivoille. Ihmisen aivot kasvavat koko lapsuusiän ja alkavat kutistua 20-vuotiaina gramman vuosivauhdilla.

Kirurgit päättivät leikata tytön, kun tämä oli puolitoistavuotias.

Avan pääkallo halkaistiin ja rakennettiin uudestaan puolitoistavuotiaana. Operaatio kesti yli yhdeksän tuntia.
Avan pääkallo halkaistiin ja rakennettiin uudestaan puolitoistavuotiaana. Operaatio kesti yli yhdeksän tuntia.

 

Kallon yläosan nahka vedettiin korvien tasolle, ja sitten kallo muotoiltiin uudelleen. Käytännössä kallon luut hajotettiin saumoistaan kappaleiksi, ja pää rakennettiin uudestaan.

Leikkaus kesti liki kymmenen tuntia. Operaatio on pakko tehdä jo taaperoikäiselle älyllisen ja fyysisen kehityksen turvaamiseksi.

– Järkytyimme, kun näimme Avan leikkauksen jälkeen. Hänen kasvonsa olivat kaksinkertaistuneet turvotuksesta, eikä hän kyennyt avaamaan edes silmiään. Hoitajat lohduttivat, että turvotus laskee parissa viikossa. Se ei pitänyt paikkansa.

Pään halkaisee mutkitteleva arpi, jonka saa piiloon pitkillä hiuksilla.
Pään halkaisee mutkitteleva arpi, jonka saa piiloon pitkillä hiuksilla.

 

Lue myös: Reuben-vauva kärsii vakavasta sairaudesta: jättimäinen päänympärys!

Muistona laiska silmä

Avan vanhemmat olivat suunnitelleet avioituvansa tytön syntymän jälkeen. Esikoispoika Luca oli syntynyt kaksi vuotta aiemmin.

– Päätimme siirtää häitä, kunnes tyttäremme on täysin kunnossa. Lääkäritkään eivät lopulta osanneet sanoa, kuinka kauan leikkausta seurannut turvotus kestäisi.

– Siihen meni lopulta kaksi vuotta.

Kauniille pikku Avalle ei uskoisi tehdyn monituntista jättiläisoperaatiota. Koko homman ainoa näkyvä jälki on vähän laiska vasen silmä.
Kauniille pikku Avalle ei uskoisi tehdyn monituntista jättiläisoperaatiota. Koko homman ainoa näkyvä jälki on vähän laiska vasen silmä.

Kaunis morsiustyttö

Viime kesänä perheessä viimein koitti hieno hetki, kun Jenna ja Matthew astelivat alttarille.

Heidän perässään kulki kaunis morsiustyttö. Pitkä tukka peitti halkaistun kallon ja pienenä muistona vakavasta vammasta on hieman laiska toinen silmä.

– Ava kertoo usein ihmisille, että hänellä on kaksi syntymäpäivää. Virallisesti Ava täytti juuri viisi vuotta, ja ensi kesänä hänen uusi päänsä on kolmevuotias.

– Perheessämme juhlitaan kumpaakin, vanhemmat iloitsevat.

Jenna, 31, ja Matthew, 35, avioituivat viime kesänä.  – Juhlimme samalla Avan uuden pään synttäreitä hänen omasta tahdostaan.
Jenna, 31, ja Matthew, 35, avioituivat viime kesänä.  – Juhlimme samalla Avan uuden pään synttäreitä hänen omasta tahdostaan.

 

Lue myös: Hurjat kuvat: Katie syntyi kasvot täynnä kasvaimia – kielikään ei mahtunut suuhun!

Kallon saumojen luutumishäiriö

Kraniosynostoosi eli kallon saumojen luutumishäiriö on huuli- ja suulakihalkioiden jälkeen pään ja kasvojen alueen yleisimpiä epämuodostumia.

Tyypilliset piirteet vaihtelevat sen mukaan, mistä saumasta on kyse. Kun yhden sauman luutuminen estää kalloa kasvamasta jollakin alueella, aivojen kasvussa ilmenee muutoksia toisaalla kalloa.

Kraniosynostooseihin voi liittyä aivotoiminnan häiriöitä. Hoitona on leikkaus, jolla korjataan kallon muoto ja luodaan aivoille tilaa kasvaa. Operaation jälkeen lapsia seurataan säännöllisesti tarvittaessa aikuisuuteen asti. Näin voidaan puuttua ajoissa mahdollisiin aivotoiminnan tai kasvun häiriöihin.

Suomessa kraniosynostoosit hoitaa Husuke eli Huuli- ja suulakihalkiokeskuksessa Töölön sairaalassa Helsingissä.

Lähde: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.

Teksti: Anne Pennanen
Kuvat: All Over Press

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!