fbqBörje-koira on virallinen terapeutti: auttaa lukivaikeuksista kärsiviä! | Seiska
Börje-koira on virallinen terapeutti: auttaa lukivaikeuksista kärsiviä!

Börje-koira on virallinen terapeutti: auttaa lukivaikeuksista kärsiviä!

Oho | 03.11.2016 17:18

Espoossa asuva Börje työskentelee emäntänsä Raisa Alamerin kanssa kirjastossa lukukoirana.

Börjellä riittää runsaasti kollegoita esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta Pohjoismaissa se oli ensimmäinen laatuaan. Tiukasti valvotun virallisen R.E.A.D -lukukoirakoulutuksen suorittamiseen kului yhteensä seitsemän kuukautta.

Lukukoira on siis koira, jolle kuka tahansa voi lukea ääneen. Toisin kuin moni ihminen, koulutettu lukukoira ei keskeytä, tuomitse, naura eikä arvaile sanojen loppuja lukijan puolesta, vaikka teksti takeltelisi kuinka.

Kun lukemisvaikeuksista kärsivä tai vasta lukemaan opetteleva henkilö käy lukemassa säännöllisesti lukukoiralle, helpottuu hänen lukemisensa hyvin todennäköisesti myös muuten.

– On olemassa useita tutkimuksia, joissa ääneen lukemisen esimerkiksi luokassa on todettu nostavan lasten verenpainetta huomattavasti. Kun kuulijana onkin ihmisten sijaan lukukoira, ei verenpaine nousekaan, toteaa Raisa innostuneena.

 

 

Ei vain lapsille

Moni voisi luulla lukukoirien olevan vain lasten juttu, mutta todellisuudessa näiden nelijalkaisten terapeuttien seurasta hyötyvät kaikenikäiset ihmiset.

– Meillä käy asiakkaina myös aikuisia ihan suomalaisista yritysjohtajista maahanmuuttajiin. Lukivaikeudet eivät katso ikää tai sosiaalista asemaa, muistuttaa koko työuransa oppimisvaikeuksista kärsivien kanssa toiminut Raisa.

– Itsellenikin oli aivan kamalaa mennä ummikkona suomenkieliseen kouluun. En tajunnut esimerkiksi tavuviivoista hölkäsen pöläystä, muistelee äidinkielenään ruotsia puhuva Raisa omaa sangen tahmeaa koulun-alkuaan.

 

Suosittu kaveri

Börje työskentelee espoolaisissa Tapiolan sekä Leppävaaran kirjastoissa. Asiakkaille maksuton palvelu on hyvin suosittu, ja Börjen kalenteri onkin usein pullollaan varauksia.

– Lukukoira on myös hyvä osoitus siitä, että kirjastot kuuluvat ihan kaikille. Ei vain sellaisille, jotka lukevat paljon ja hyvin, muistuttaa Raisa toivottaen kaikki eläinten ystävät tervetulleeksi mukaan toimintaan.

 

TEKSTI JA KUVAT ALEKSANDRA KRAL

 

 

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!