fbq
Oho
15.06.2018 17:02
Teksti: Seiskan toimitus|Kuvat: all over press
Appelsiinit kiinnostavat tutkijoita.
Appelsiinit avain turvallisten siltojen rakentamiseen!
Oho
15.06.2018 17:02
Teksti: Seiskan toimitus|Kuvat: all over press

Appelsiinit saattavat olla avain turvallisten siltojen rakentamiseen. Appelsiinin ainutlaatuinen monikerroksinen kuori saattaa auttaa tiedemiehiä ennakoimaan siltojen romahtamista ennen kuin kukaan loukkaantuu.

Appelsiinin kova, ulompi kerros suojaa hedelmää. Sen alta löytyy pehmeämpi, sienimäinen kerros. Sisin kerros kätkee sisäänsä mikroskooppisen pieniä öljyvarastoja. University of Central Floridan tutkijat tarkastelivat, miten appelsiinin mekanismit toimivat, kun hedelmää puristetaan. Kun appelsiinia puristetaan, pehmeään kerrokseen varastoituu energiaa. Kriittisen pisteen koittaessa, öljyvarastoon kohdistuva paine synnyttää pieniä reikiä, joiden kautta appelsiinin tuoksu ja öljy vapautuvat suihkuten hedelmän pintaan. Pienet öljyvirrat suihkuavat noin 35 kilometrin tuntinopeudella ja niiden kiihdytysvoima on kiihdytysvoima on 5 000 G:tä, eli tuhat kertaa enemmän, kuin mitä astronautit kokevat.

– Tutkimme luonnollisia järjestelmiä luonnehtiaksemme luomisprosessia matemaattisesti. Sitrushedelmien kulutuksen yleistymisestä huolimatta, näitä ei ole juurikaan tutkittu, sanoo UCF:n apulaisprofessori Andrew Dickerson

– Luonto on suurin innoituksemme lähde todellisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Tutkijat ehdottavat, että appelsiinin mekanismeja voitaisiin hyödyntää muun muassa siltojen rakentamisessa. Silta voitaisiin suunnitella niin, että kun materiaalit heikkenevät kriittiseen pisteeseen, käynnistäisi se asiasta varoittavan reaktion rakenteiden pinnassa.

– Silta saisi appelsiinin kuorta muistuttavan pintakerroksen ja kun materiaali heikkenee, laukaisisi se ennaltaehkäisevän varoituksen, Dickerson jatkaa.

Tutkimus julkaistiin tällä viikolla Proceedings of the National Academy of Sciences-lehdessä.

Lähde: UPIProceedings of the National Academy of Sciences

Tilaa Seiskan uutiskirje! »