Alkoholia välttävät ottavat enemmän sairauslomia töistä!

Oho | 11.06.2018 19:01

Ihmiset, jotka eivät juo lainkaan alkoholia, ottavat todennäköisesti enemmän sairauspäiviä töistä kuin ihmiset, jotka käyttävät alkoholia kohtuudella. Asian paljastaa Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Suomessa toteutettu tutkimus.

Työterveyslaitos havaitsi tutkimuksessaan, että erot olivat merkittävimmät mielenterveyteen liittyvien sairauslomien kohdalla. Ihmiset, jotka välttivät alkoholia täysin, ottivat 50 prosenttia todennäköisemmin sairauslomaa mielenterveysongelmien takia. Vastaava ilmiö havaittiin myös muun muassa ruoansulatusongelmiin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja hengityselinsairauksiin liittyvien poissaolojen kohdalla. Poissaolojen määrä oli vähäisempi paitsi kohtuukäyttäjillä, myös ihmisillä, jotka käyttivät alkoholia suosituksia enemmän. Ilmiö päti ihmisiin, joillla alkoholiannosten yläraja oli 15 viinilasia viikossa miehillä ja naisilla noin puolta vähemmän. Korkeimpaan, "raskaan käytön" luokkaan kuuluvien henkilöiden kohdalla sairaspäivien määrä alkoi jälleen kasvaa.

Sairastelulla yhteys alhaiseen tulotasoon

On syytä muistaa, että Addiction-lehdessä julkaistu tutkimus ei ottanut huomioon alkoholin aiheuttamien sairauksien tai ennenaikaisen kuoleman riskejä. Tutkimuksessa todettiin myös, että alkoholista pidättäytyvät tulivat usein alemmista tuloluokista. Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden alhaisen tulotason ja lisääntyneen sairastelun välillä alkoholinkäytöstä riippumatta.

Tutkimusta johtanut tohtori Jenni Ervasti muistuttaa myös, että monet alkoholia välttävät ihmiset tekevät niin jonkin sairauden takia.

– Jotkut sairaudet tai niiden hoito estävät alkoholin käytön, mikä saattaa selittää kohonnutta riskiä alkoholista pidättäytyvien keskuudessa, selittää Ervasti.

Kohtuukäyttö ei johda poissaoloihin

Tutkimuksessa käytetyt tiedot olivat peräisin alkoholin käyttötutkimuksista, joihin osallistui yhteensä 47 520 ihmistä kolmesta maasta vuosina 1985-2004. Tohtori James Nicholls painottaa, ettei tutkimuksen sanoma ole, että juopottelu on hyväksi.

– Emme sano, että alkoholista pidättäytyminen aiheuttaa sairauksia, vaan pikemminkin niin, että syistä, jotka ovat vielä epäselviä, alkoholia välttävät ihmiset voivat todennäköisemmin huonosti, hän sanoo:

– Vaikka löydökset eivät anna todisteita siitä, että alkoholi olisi hyväksi, ne viittaavat siihen, että kohtalainen alkoholinkäyttö ei todennäköisesti johda poissaoloihin töissä sairauksien takia.

Lähde: The Independent

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:all over press
Jaa Artikkeli:
Enemmän irti Seiskasta täysin ilmaiseksi! Klubilaisena saat lisää julkkisuutisia, ekstrakilpailuja ja viihdettä joka päivä.
Liity ilmaiseksi!

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!