Oho

Aiheuttaako juusto painajaisia?

30.12.2017 16:33

Jo vuosisatojen ajan maailmalla on elänyt uskomus, että juuston syöminen saattaa aiheuttaa painajaisia. Vaikka kyseessä on suhteellisen yleinen käsitys, ei asiaa ole juurikaan tutkittu.

– Tiettyjen elintarvikkeiden ja painajaisten yhteydestä ei ole paljoa tietoa, sanoo ravitsemusterapeutti Joy Dubost.

Yksi harvoista asiaa selvittäneistä tutkimuksista on British Cheese Boardin rahoittama, joten tuloksiin on syytä suhtautua varauksella. Vuoden 2005 tutkimuksessa juuston ei havaittu aiheuttavan painajaisia. Sen sijaan tutkijat ehdottivat, että juusto saattaa vaikuttaa yleisesti unen sisältöön. Tutkijat jopa erittelivät, miten tietyt juustot aiheuttivat tietynlaisia unia. Esimerkiksi henkilön, joka haluaa unelmoida julkkiksista, kannattaa valita lautaselleen cheddaria.

Toinen, vuonna 2015 toteutettu tutkimus selvitti maitotuotteiden ja unten välistä suhdetta. Tutkijat kysyivät 382 ihmiseltä, uskoivatko he elintarvikkeiden voivan vaikuttaa uniin. Osallistujista kaikkiaan 18 prosenttia vastasi myöntävästi. Heidän joukossaan syypääksi epäiltiin useimmiten juuri maitotuotteita. Tutkijoiden mukaa asiaa saattaa selittää se, että maitotuotteita nauttineiden nukkujien unenlaatu on yksinkertaisesti ollut huonompi. Rasvaiset, huonosti sulavat elintarvikkeet, kuten juustot, saattavat aiheuttaa kaasun muodostumista ja turvotusta

– Raskaan aterian syöminen ennen nukkumaanmenoa, erityisesti rasvaiset ja mausteiset ruoat, voivat häiritä unta, selittää Dubost.

Juttu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Mainos

Nykyisellään tutkimustietoa ei kuitenkaan ole tarpeeksi, jotta ravitsemusterapeutit voisivat olla yksimielisiä elintarvikkeiden ja unten suhteesta. 

– Jos sinulla on toistuvia painajaisia, suosittelen ruokapäiväkirjan pitämistä, vinkkaa Dubost:

– Kenties voit löytää toistuvia kuvioita, jotka laukaisevat painajaiset.

Lähde: Men's Health

 
Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!