Katso kuvat!

Viva España! Vaellusta kauniissa maisemissa, perinteisiä viinitarhoja ja hauskoja rantoja - ei ihme, että Costa Blanca on pohjoismaalaisten suosikki!

Lomalla | 31.01.2019 20:02

Espanjan itärannikolla Alicanten maakunnassa sijaitsee pohjoismaalaisten rakastama Costa Blancan alue.

Vaikka 200 kilometrin rantareitin Deniasta Torreviejaan hurauttaa autolla vain parissa tunnissa, kannattaa tällä reitillä viivytellä. Matkan varrelle osuu paljon nähtävää ja koettavaa.

alicante
Alicanten elegantti rantabulevardi houkuttelee kävelijöitä aamusta iltaan.

 

Kaupunkeja ja rantoja

Costa Blancalla on kohteita, mistä valita. Benidorm tunnetaan myös lempinimellä Euroopan Manhattan korkeiden pilvenpiirtäjiensä ja vilkkaan yöelämänsä ansiosta.

Alicantessa nauttii aidommasta tunnelmasta ja herkuttelee Costa Blancan parhaissa tapas-ravintoloissa. Jos etsii pikkukaupunkien idylliä, kannattaa asettua Xábian kalastajakylään tai värikkääseen suklaatehdaskaupunkiin Villajoyosaan.

Autoillen voi tutustua sisämaahan ja vierailla ihastuttavilla viinitarhoilla, kuten 
Casa Cesiliassa tai linnoituskaupunki Guadalestissa. Sitä ympäröivät jyrkät kalliot, minkä vuoksi se onkin vuorikiipeilijöiden suosiossa.

Rantoja on moneen makuun Playa de San Juanin ja Playa de Ponienten kaltaisista leveistä hiekkarannoista pieniin turkoosivetisiin poukamiin. Ihastuttavia pikku lahtia ovat muun muassa Cala La Granadella ja 
Cala Moraig.

alicante
Kaunis Alicante tarjoaa rennon kaupunkiloman.

 

Päiväretki vuorilla

Torreviejan ympäristössä on melko tasaista, mutta rannikon pohjoisosissa maisema muuttuu vuoristoiseksi.

L’Albir on vaeltajien kaupunki, joka on hyvä lähtöpiste 
Costa Blancan parhaille vaellusreiteille. Kauniit vuoret suorastaan odottavat retkeilijää.

Suosittu päiväretki on seurata kallioita, jotka ulottuvat rannikolle L’Albirin ja Benidormin välille jäävälle Serra Geladan luonnonsuojelualueelle. Kävelykierros kestää noin neljä tuntia.

altea
Massaturismi ei ole vielä löytänyt viehättävää Alteaa.

 

Huippujen valloitusta

Norjalainen Randi Kalve, 68, on kokenut patikoija alueella. 

- Olen tehnyt tämän vaelluksen lukemattomia kertoja. Maisemat huipulta ovat mahtavat. Palkintona kävelystä on kylmä olut Benidormissa. Sitten palaamme bussilla L’Albiriin.

Suosittuja kävelyreittejä ovat myös Sierra Bernian vuoristo ja vaativampi Puig Campanan vuoristokävely. Tai miten olisi nousu Costa Blancan korkeimmalle vuorelle Sierra Aitanalle?

sierra de bernia
Sierra Bernian vuoristo on vaeltajien paratiisi.

 

Taiteellinen Altea

Kultturelli Altea huokuu todellista espanjalaista charmia. 
Altea tunnetaan erityisesti ainutkertaisesta, hurmaavasta vanhastakaupungista.

Jyrkkiä portaita kuljetaan kapeilla kujilla kalkittujen talojen varjossa. Köynnöskasvit peittävät talojen seiniä ja kukkalaatikot ovat täynnä värikkäitä, tuoksuvia kukkia. Kaupungin kukkulan huipulla on kaunis kirkkoaukio, jonka viehättävältä ulkoterassilta voi ihailla kirkon sinisiä kupoleita.

Sivukujilla on persoonallisia taidepuoteja, hiljattain kunnostettuja boutique-hotelleja, paikallisia viinibaareja ja pieniä putiikkeja, jotka myyvät kaikkea keramiikasta boheemeihin mekkoihin. 

villajoyosa
Villajoyosa ihastuttaa värikkäillä taloillaan.

 

Matkusta makuihin

Puna- ja valkoviinin rinnalle on tullut espanjalainen erikoisuus, siniviini. 

- Siniviini on kunnianosoitus Välimerelle, sanoo norjalainen Åge Folkestad, joka muutti Espanjaan 17 vuotta sitten. 

Luonnollisin keinoin värjätyn siniviinin kanssa maistuvat klassiset tapas-ateriat, vuoristoilmassa pitkään kuivatettu serranokinkku, espanjalainen perunamunakas, lampaanmaidosta valmistettu manchegojuusto ja kikherneistä tehty hummustahna. 

Costa Blanca on nautintojen matkakohde.

tapas
Tapas-lautaset kuuluvat Costa Blancan ravintolatarjontaan.

 

Vaellus

Vaellus Serra Geladan luonnonsuojelualueella tarjoaa vastakohtia: merta, kallioita ja kaupunkia. Toinen suosittu kävelyreitti suuntaa Puig Campanan ja Sierra Aitanan vuorille. Opastetuista kävelyistä saa tietoa osoitteessa www.marcopolo-exp.es.

sierra gelada

Rannat

Pohjoisessa on kauniita turkoosinvärisiä merenlahtia, kuten Cala La Granadella ja 
Cala Moraig. Pitkiä, leveitä hiekkarantoja on Benidormissa, Villajoyosassa, Alicantessa (mene keskustan ulkopuolella San Juaniin) ja 
Torreviejassa. L'Esparralló ja Racó del Conill ovat nudistirantoja.

ranta

Ruoka ja juoma

Alteassa sijaitseva tapas-baari Xef Pirata tarjoaa tapaksia luovasti. Altean paras ulkoterassi on 
Casa Vital (casavital.com), jossa voi nauttia perinteisiä tapaksia. Ali-Oli-Toursin opastamana pääsee tapas-retkelle (aliolitoursalicanta.com). Kierroksen hinta on 45 euroa. Villajoyosassa sijaitsee Valorin suklaatehdas ja -museo (valor.es).

kauppa

  • MATKUSTA

Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Alicanteen. Valmismatkoja Costa Blancalle järjestää muun muassa Aurinkomatkat, Helin matkat ja Tjäreborg.

  • REISSAA KOHTEESSA

Alicanten lentoasemalla ja kaupungin keskustassa sekä Benidormissa ja Torreviejassa on useita autovuokraamoita. Vuorokausihinnat alkavat noin 30 eurosta. Alicanten ja Denian välillä kulkee juna (www.tramalicante.es). Bussiliikenteestä löytyy tietoa osoitteesta www.llorentebus.es.

  • MAJOITUS

Costa Blancassa on monipuolinen majoitustarjonta hotelleista vuokrahuviloihin. Edulliset lomahuoneistot ovat myös hyvä vaihtoehto.

  • LUE LISÄÄ:


www.costablanca.org

en.visitbenidorm.es

www.alicanteturismo.com

torrevieja
Torreviejan kansallispuistossa on rentouttavia kävely- ja pyöräilyreittejä, suolajärviä sekä hämmästyttävä vaaleanpunainen järvi. 
golf
Golf-kurssit ovat suosittuja Costa Blancan lomakohteissa.

 

Teksti:MARI BAREKSTEN, 
TOIMITTANUT SARI NURMO
Kuvat:SE OG HØR, AOP JA FOTOLIA
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!