fbq
Venetsia on turistien ikisuosikki: historiallinen kaupunki hurmaa kauneudellaan ja ainutlaatuisuudellaan - jos haluat vaihtelua, suuntaa saaristoon! | Seiska
Lomalla
27.09.2018 20:02
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Alessandro Rampazzo, Nicola Fossella ja Fotolia
venetsia, rialton silta
Venetsia on turistien ikisuosikki: historiallinen kaupunki hurmaa kauneudellaan ja ainutlaatuisuudellaan - jos haluat vaihtelua, suuntaa saaristoon!
Lomalla
27.09.2018 20:02
Teksti: Jenna Jylhä|Kuvat: Alessandro Rampazzo, Nicola Fossella ja Fotolia

Ihmiset ympäri maailmaa tungeksivat uppoavaan kaupunkiin nähdäkseen sen erikoiset kanaalit ja niissä seilaavat gondolit.

Etenkin kesäaikaan Venetsian keskustassa on vaikea liikkua, sillä kapeita kävelykatuja ei alun perin rakennettu valtaville ihmismassoille. Rialto-silta ja San Marcon katedraali ovat Venetsiassa vierailevan pakollisia nähtävyyksiä, mutta Venetsia on kuitenkin paljon muutakin kuin sen kuuluisa keskusta. 

Helteisenä päivänä fiksuimmat turistit pakenevatkin väentungosta kaupungin edustalla siintäville saarille.

san marco
San Marcon katedraali ja Piazza San Marco ovat suosittuja turistikohteita.


Vaikka gondolit ovat Venetsian tunnetuin matkustusmuoto, ne eivät ole kovin käytännöllisiä. 

Venetsialaiset kulkevat arkena Vaporetto-vesibusseilla. Ne ovat ainoa julkisen liikenteen muoto kaupungissa, jossa raitiovaunuille ja metroille ei ole tilaa. Vesibusseja operoivalla Azienda del Consorzio Trasporti Venezianolla (Actv) on pysäkkejä ympäri kaupunkia. Vaporettot matkaavat koko päivän Venetsian ja läheisten saarten, kuten Muranon, Buranon ja Lidon välillä.

gondoli
Gondolin ohjaajaa kutsutaan gondolieeriksi. 

 

Muranon lasisaari

Muranon saarelle pääsee Fondamenta Noven pysäkiltä lähtevällä vesibussilla.

Saari tunnetaan tietenkin parhaiten lasinpuhalluksesta. Muranon lasi on maailmankuulua, eikä Venetsiasta löydy yhtä ainoaa matkamuistomyymälää, jossa värikkäitä lasiastioita ja -figuriineja ei olisi kaupan.

Lasinvalmistajia on Muranossa useita, ja saarella työskentelevät lasimestarit ovat usein saaneet ammattitaitonsa verenperintönä. Lasitehtaalla turistit pääsevät seuraamaan vierestä, miten lasi syntyy. Vaikka homma näyttää helpolta, vain harvat mestarit kykenevät muotoilemaan kuumasta hiekasta todellisia taideteoksia.

Turistikauppoihin päätyvät tuotteet kuuluvat yleensä huokeampaan hintaluokkaan, mutta lasinvalmistajille tulvii yksityistilauksia ympäri maailmaa. Jotkut luomuksista ovat niin monimutkaisia, että niiden valmistamiseen tarvitaan useita mestareita, ja valmistaminen saattaa kestää jopa kuukausia.

murano
Lasitehtaan vieraat pääsevät seuraamaan, miten lasinpuhallus tapahtuu.

 

Giudecca, historian saari

Vaikka Giudecca sijaitsee heti Venetsian edustalla, se jää turisteilta usein huomiotta. Saaren upea arkkitehtuuri on kuitenkin tutustumisen arvoinen, ja siellä saa helposti kulumaan vaikka kokonaisen päivän.

Vaporettolla pääsee Giudeccaan jo kolmessa minuutissa. Alunperin saari toimi kotina hulppeille palatseille ja puutarhoille, mutta myöhemmin siitä tuli telakoiden ja tehtaiden alue. 

Nykyään saarella on pääasiassa yksityisasuntoja, mutta värikäs historia takaa sen, että siellä riittää monipuolista nähtävää. Kerran vuodessa saarella sijaitseva Santissimo Redentoren kirkko ja San Marco yhdistetään toisiinsa ”veneiden sillalla”, jolloin Giudeccaan pääsee San Marcon luota kävellen. Ainutlaatuinen tapahtuma, Festa del Redentore, juhlii vuoden 1576 tappavan ruton päättymistä. Tämä on ehdottomasti vuoden ruuhkaisin viikonloppu Giudeccassa.

giudecca
Giudecca sijaitsee aivan Venetsian edustalla.

 

Luonnollinen Torcello

Toisin kuin valtaosa Venetsiasta, Torcello on lähes luonnontilassaan ja tarjoaa vastakohdan historialliselle arkkitehtuurille, sillä saarelle ei ole katederaalin ja parin ravintolan lisäksi juurikaan rakennettu.

Torcellossa ei saa koko päivää kulumaan, mutta saarelle on mukava mennä rauhoittumaan ja katsomaan, miltä Venetsia näytti ennen asutusta.

torcello
Torcello poikkeaa muusta Venetsiasta. Torcellon museo on yksi saaren harvoista rakennuksista.

 

Burano lumoaa väreillä

Burano on arkkitehtuuriltaan paikka vailla vertaa. Värikäs saari on todellinen Instagram-unelma, eikä siellä pääse etenemään metriäkään törmäämättä selfie-keppiä heiluttavaan turistiin.

Kirkkaasti maalattujen talojen lisäksi saarella on vähemmän tunnettu versio Pisan kaltevasta tornista, Buranon kalteva kellotorni.

San Martinon kirkon 53 metriä korkea kellotorni on ollut pystyssä 1600-luvulta saakka. Maan vajoamisen takia torni on kallistunut peräti 1,83 metriä ja sojottaa nyt vinksallaan saaren muiden, näyttävien rakennusten yllä. 

Buranoon voi pysähtyä paitsi valokuvaamaan, myös nauttimaan aurinkoisesta päivästä terassilla.

Turismi on pienen saaren elinehto, ja kuten muuallakin Venetsiassa, sieltä löytyy matkaajille suunnattuja ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä joka nurkalta.

Venetsiassa ollessa kannattaa nauttia ainakin paikallinen Spritz. Proseccosta, vedestä ja Camparista tai Aperolista valmistettu drinkki on väriltään punainen tai oranssi ja maultaan usein katkera.

burano
Kalteva kellotorni on Buranon hullunkurinen nähtävyys.

 

Lido tarjoaa viileyttä

Lido tunnetaan ennen kaikkea Venetsian elokuvajuhlista. Maailman vanhin kansainvälinen elokuvajuhla kerää elo-syyskuussa saarelle Hollywoodin kermaa ja paparazzeja.

Moni elokuva on palkittu Palazzo del Cinemassa halutulla Kultaisella leijonalla. Elokuvatapahtuman päämaja onkin saaren suosituin nähtävyys. 

Myös saaren hulppea viiden tähden hotelli, Hotel Excelsior, on melkoinen näky. Siellä majailevat suurimmat julkkikset saarelle saapuessaan.

Kesäaikaan Lidon saari on hiljaisempi. Tällöin paikalliset pakenevat kaupungin kuumuutta vilvoittelemaan Lidon pitkälle hiekkarannalle, josta avautuu näkymä suoraan avomerelle.

lido
Hotelli Excelsior on Lidon valtava hotelli, jossa myös julkkikset asuvat Venetsian elokuvajuhlien aikaan.