Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
krakova

Smacznego! Krakova on Euroopan halvin ruokakaupunki - houkuttelee maistamaan ja tarjoaa korkeaa laatua edullisesti!

Krakovan Free Walking -kierroksen opas Maciek Osika, 35, kysyy ryhmältään, mitä nämä tietävät puolalaisesta ruuasta. Ryhmä vastaa kysymykseen tyhjällä katseella. 

– Pierogit. Keitto. Liha. Ja siinä kaikki? Todellisuudessa puolalainen ruoka on maukasta ja ravitsevaa – ja paljon enemmän kuin pierogit, Maciek kertoo.

Olemme mukana ruokakierroksella Krakovassa, pohjoismaalaisten suosikkikaupungissa Puolassa. Maciek on todennäköisesti oikeassa – ihmiset eivät juuri tunne puolalaista keittiötä. Tai ainakaan he eivät tiedä, miten hyvää ruoka täällä on!

kahvila
Krakovan vanhassakaupungissa nautitaan upeista maisemista ja ruuasta.

 

Makupaloja historiasta

Kaupungissa on runsaasti ravintoloita, jotka ovat ilman Michelin-tähtiäkin poikkeuksellisen laadukkaita – ja edullisia!

Puolassa ulkona syöminen ei ole vain nälän tyydyttämistä, vaan myös maistiainen Puolan kulttuurista ja historiasta.

Ravintoloita löytyy kaikenlaisia: haute cuisinesta kommunistikahviloihin, keskiaikaisista kellareista trendikkäisiin ruokavaunuihin ja kokonaisiin ravintola-alueisiin.

katukeittiö
Puolalaiset rakastavat tuhteja, lihaisia ruokia.

 

Ankkaa lautasella

Huippukokki Marek Widomski, 58, pyörittää kaupungin edullisinta gourmet-ravintolaa Introgliatornia Smakua. Täällä voi illallispöydästä lähteä tyytyväisin mielin, ja vain 30–40 euroa köyhempänä.

Maistelemme kevyttä taimensalaattia, jota seuraa alkupalana etanoita ja pierogeja. Lähes kaikki on paikallisista raaka-aineista.

– Naudanliha ja ankka ovat hyviä raaka-aineita, ja perinneruokia on enää harvemmin aikaa laittaa kotona. Liha on paljon parempaa kuin kana, Marek sanoo.

Ankka on puolalaisille kuin broileri suomalaisille. On täysin mahdollista törmätä ravintoloihin, joissa ankkaa tarjoillaan niin alkupalana, pääruokana kuin jälkiruokana.

Vanhankaupungintorilla ravintola Szara Gezissa (suomeksi "Harmaa hanhi") nautimme kaupungin tunnetuimman jälkiruoan harmaan hanhen. Se on sokerisella hattarapilvellä tarjoiltu valkosuklainen muna, jonka keltuainen on mangoa!

harmaa hanhi
Krakovan tunnetuimpia jälkiruoka-annoksia on "harmaa hanhi".

 

Kommunistien baarit

Hyvän yhteiskuvan Krakovan ravintoloista antaa vierailu sekä perinteisessä kommunistiaikojen maitobaarissa sekä ravintola Stylowassa. Molemmat sijaitsevat Nowa Hutan "kommunistikaupunginosassa".

Stylowa on yksi Krakovan aidoimmista ravintoloista. Tämä on tärkeä pysähdyspaikka heille, joita kiinnostaa Puolan poliittinen ja kulinaristinen historia. 

Maitobaareja, Bar Mleczny, löytyy kaikkialta kaupungista. Ne olivat kommunistiaikoina paikkoja, joissa tarjoiltiin edullista ruokaa työläisille, joiden työpaikoilla ei ollut ruokalaa. Maitobaarit ovat yhä suosittuja, ja niissä saa hyvän aterian pikkurahalla.

Hapanta keittoa

Ruokakierroksella opimme, että keitot ovat Puolaa aidoimmillaan.

– Täältä saa kaupungin parasta keittoa, sanoo Maciek kantaessaan muovikuppeja, joissa on punaista ja valkoista keittoa.

Ryhmä testaa soppaa, osa epäillen. Puolan kansallisruoka Zurek on hieman sakeaa ja hapanta valkoista keittoa, joka on tehty ruisjauhoista, vihanneksista ja lihasta, joka usein on makkaraa. 

– Muissa maissa ei enää arjessa syödä kansallisruokia, mutta Puolassa todella syödään perinteisesti. Zurekia voi ostaa valmiina supermarketista, ruokaoppaamme sanoo ja hörppää kuppinsa tyhjäksi.
 

keitto
Perinteiset keitot tarjoillaan leipäkuoressa.

 

Olutta ja votkaa

Kazimierzin ruoka- ja olutkierros on juuri sitä, mitä lupaa – kulinaristinen kierros kaupungin trendikkäimmällä alueella. Ruokaa ja juomaa nautitaan matkan varrella. Votka on puolalaisille lähes yhtä tärkeää kuin ruoka, joten tarjolla on myös votka- ja kulttuurikierros. Molemmat kierrokset maksavat noin 50 euroa.

(www.deliciouspoland.com)

vodka

Kokkauskurssi

Huippukokki Marek Widomski pitää kursseja sekä ravintolassaan Introgliatornu Smakussa että Kulinaristisessa instituutissa. Kurssi maksaa noin 145 euroa ja sisältää ruuan ja juomat. Voit opetella myös valmistamaan pierogeja, taidetta ohuessa taikinassa!

(www.polandculinaryvacations.com, www.eatpolska.com)

kokki

Ruokakierros

Free Walking -ruokakierroksella tutustutaan toreihin, pieniin kahviloihin ja pierogi-paikkoihin. Kierroksella saa todellisen makuelämyksen ja erinomaisen silmäyksen kaupungin herkkuihin. Kierros maksaa noin 10 euroa ja sisältää maistiaiset.

(www.freewalkingtour.com)

ruoka


Teksti:
TORILD MOLAND TOIMITTANUT SARI NURMO
Kuvat:
SE OG HØR JA FOTOLIA

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!