Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
Alpeilla

Seiska esittelee alppimatkailun kaksi helmeä: Cervinian ja Zermattin laskettelukohteet - katso upeat kuvat!

Cervinian ja Zermattin laskettelukohteet lepäävät mahtavan Matterhornin kupeessa, ensimmäinen Italian ja jälkimmäinen Sveitsin puolella. 

seiska lomallaEuroopan korkein kabiinihissiasema Piccolo Cervino sijaitsee 3 883 metrin korkeudessa. Alimmalle asemalle tulee korkeuseroa lähes kaksi kilometriä.
Euroopan korkein kabiinihissiasema Piccolo Cervino sijaitsee 3 883 metrin korkeudessa. Alimmalle asemalle tulee korkeuseroa lähes kaksi kilometriä.

 

Laskettelu-unelma Sveitsin ja Italian rajalla

Breuil-Cervinian pikkuruisen alppikylän ja Zermattin jetset-keskuksen yhteinen hissijärjestelmä Italian ja Sveitsin rajalla kattaa 360 kilometriä rinteitä.

Matterhorn tuijottaa kumpaakin kylää. Henki siis salpautuu muutoinkin kuin ohuesta Alppien ilmasta.

Siinä missä Sveitsin puolella Zermattissa voi törmätä maailmanluokan julkkiksiin ja Euroopan kuninkaallisiin, tarjoaa Cervinia Italian puolella rauhallista alppitunnelmaa.
Cervinian rinteiden profiilit istuvat parhaiten nautiskelijoille. Helpoimpia sinisiä rinteitä on 13 ja keskivaikeita punaisia noin tuplamäärä. Pisin yhtäjaksoinen punainen reitti on kaikkiaan 20 kilometriä. 

Zermattin puolella neljäsosa rinteistä on helppoja ja aloittelijoille sopivia. Vaikeita mustia rinteitä on huomattavasti enemmän.

seiska lomalla
Cervinian rinteet ovat järjestään leveitä, ja rinneprofiilit suosivat lomahiihtäjää.

 

Hiihdä ja syö

Vaikka Cervinia–Zermattin alue tuntuu lasketellessa yhdeltä, niin eron huomaa viimeistään ravintolan ruokalistaa silmäillessä. Jos Italian puolella herkuttelee monen ruokalajin kokonaisuudella, saa vastaavalla rahalla Zermattin ravintoloissa vain nopean lounaan.

Italian puolella pastan, risoton ja suussa sulavien jälkiruokien ystävä ei pety. Ruokailumielessä kannattaakin majoittua Italian puolella, nauttia tukeva aamiainen hotellissa, syödä lounas Zermattin puolella ja illaksi palata taas pastakattiloiden ja vasikanleikkeiden ääreen. 

seiska lomalla
Fondue on Alppien must. Sitä saa sekä liha- että juustoversiona. Kuvassa on ahnaasti tilattu molemmat.

 

Lennokasta menoa

Kylän ravintoloissa voi jo päiväsaikaan olla riehakas meininki.

Cervinian-matkaajan ei kannata missata Lo Copa Pan -ravintolaa, joka tarjoaa erinomaista ruokaa. Talon erikoisuus on levynkin julkaissut oma orkesteri, joka soittaa jazzia, mutta turistien riemuksi biisilistalla on kaikkea Red Hot Chili Peppersistä Pink Floydiin. 

Herkkusuille voi suositella Michelinin ravintolaoppaasta löytyvää skandivaikutteista Wood-ravintolaa. Tarjolla on ruotsalaista poroa, antipastoa snapsilla, sekä vaikkapa silakkapastaa.

seiska lomalla
Breuil-Cervinian raitilla ei pääse eksymään. Iltaelämä täyttää pubit ja ravintolat iloisella after ski -meinigillä.

 

Älä missaa näitä!

  • Paikalliset herkkukaupat

Suklaat, salamit ja juustot ovat maineensa veroisia. Varsinkin Italian puolella hellitään herkkusuita. Ruokakaupat pakkaavat herkut myös vakuumiin kotiinkuljetusta varten

seiska lomalla

  • Lo Copa Pan

Cervinian puolella sijaitsevan kaksikerroksisen ravintolan house-bändi revittelee taiturimaisesti retrohiteistä jazziin ja raskaaseen rokkiin. Ruoka on suurenmoista.

seiska lomalla

 

  • Vuoristouinnille!

Cerviniasta löytyy myös kylpylöitä, mikäli vartalo tarvitsee välillä huoltoa. Pulahdus ulkoilma-altaaseen vuorten keskellä on unohtumaton elämys.

seiska lomalla

 

MATKUSTA

Zermattiin majoittuvan kannattaa lentää Sveitsiin, Cervinian-matkalaisten puolestaan Italiaan. Italian Tori-
nosta ajaa Cerviniaan vajaat kaksi tuntia. Sveitsin puolella myös junayhteydet Zermattiin ovat toimivia ja käteviä. Suomessa suurin matkajärjestäjä alueelle on STS Alppimatkat, joka lentää omilla charter-koneillaan Torinoon.

 

SHOPPAA

Zermattin puolelta löytyy kaikki mahdolliset muotimerkit ja luksuskaupat. Sveitsissä kun ollaan, niin kellokauppojakin riittää. Italiasta kannattaa hankkia viinejä ja herkkuja. Lasketteluasujen kuumimmat trendit löytyvät luonnollisesti Italian puolelta, mutta hinnoissa on turistilisää.

 

LASKETTELE

Hissiliput ja välinevuokrauksen voi tehdä etukäteen netistä tai yhtä hyvin matkanjärjestäjän kautta. Netistä varaamalla saa 10–15 prosentin alennuksen. Kannattaa ottaa myös rinnevakuutus, joka maksaa 3 euroa päivältä ja korvaa kuljetuksen, jos loukkaantumisen takia ei pääse omin avuin pois rinteestä. Myös hissilippu korvataan, jos rinteet ovat kiinni.

 

seiska lomalla


Teksti:
PETTERI AHOMAA
Kuvat:
PETTERI AHOMAA JA FOTOLIA

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!