Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
golden gate bridge

San Franciscon TOP 10 -elämykset: sykkivä yöelämä, kuuluisia nähtävyyksiä, ihania ostoksia ja maukasta ruokaa!

San Franciscossa on hurjasti nähtävää ja koettavaa.

On kuin koko maailma olisi koottu yhteen kaupunkiin: hippien Haight-Ashbury, maailman suurin Kiinan ulkopuolella sijaitseva Chinatown, Little Italyn pitsan tuoksu...

Urheiluhenkisille on tarjolla suuria sporttielämyksiä NBA-joukkue Golden State Warriorsin ja baseball-joukkue The Giantsin otteluissa. Shoppailijat voivat vinguttaa luottokorttiaan kaupungin ostosparatiisissa Union Squarella, ja historian havinaa hakevien kannattaa suunnata Alcatrazin vankilasaarelle.

Alcatraz

Alcatrazin legendaarisuudesta kiitos kuulunee Frank Lee Morrisille ja Anglin-veljeksille, joiden väitetään vuonna 1962 pystyneen mahdottomaan – pakenemaan saarelta. Alcatrazissa, joka toimi huippuvalvottuna vankilana 1934–1963, lusi myös kuuluisa gangsteri Al Capone. Nykyään entinen vankila on San Franciscon suosituimpia nähtävyyksiä. Vierailu on vaikuttava, ja erinomainen audio-opas kuljettaa vankilavuosiin.

Lisätietoa: Alcatraz Cruises järjestää opastettuja kierroksia, hinnat alkavat noin 35 eurosta.
www.alcatrazcruises.com

vankilasaari

Little Italy

Siirry North Beachin kaupunginosaan. Ei tarvitse kovin kauas mennä, kun ajatukset ja aistit kulkeutuvat Italiaan. Kaupungissa on ollut yli sata vuotta italialaisia, jotka ovat jättäneet oman jälkensä San Franciscoon. Alue tunnetaan myös beat-sukupolvesta.

Osta lounas yli sata vuotta vanhasta Molinari Delicatessenista. Kaupungin parhaat pizzat tarjoilee Michelin-suosituksen saanut Tony’s Pizza Napoletana. Vieraile kuuluisassa kirjakaupassa City Lights Bookstoressa. Vilkaise myös Lombard Street, joka tunnetaan maailman mutkittelevimpana tienä.

little italy

Shoppailua

Union Squarella ja finanssialueella ovat kaupungin parhaat ostosmahdollisuudet – kaikkea tunnetuista vaateketjuista ylellisiin design-liikkeisiin ja kuuluisiin tavarataloihin, kuten Macy’s, Bloomingdales ja Saks Fifth Avenue. Jos etsii jotain uniikkia, kannattaa tehdä kierros Haight-Ashburyssa ja Hayes Valleyssä.

Hayes Streetillä on itsenäisten suunnittelijoiden liikkeitä, sisustus- ja lahjatavarakauppoja sekä vintagea.

san francisco

Iltaelämää

Hippialue Haight-Ashburyn vieressä sijaitsee toinen hauska kaupunginosa, Castro. Sanfranciscolaiset kutsuvat aluetta nimellä ”Gaybourhood”, sillä alue on seksuaalivähemmistöjen suosiossa. Täällä niin suojatiet kuin katuvalaisimet on somistettu sateenkaaren värein.

Castrossa on historiallinen Castro Theatre ja kaupungin parhaita brunssipaikkoja. Alueella on myös kaupungin paras yöelämä. 
Lisätietoa: Keskustasta pääsee Castroon ja Upper Marketille F-raitiovaunulinjalla.

liikennevalot

Hippinähtävyyksiä

Koe hippien historiaa hyppäämällä värikkään, 1973 vuosimallia olevan Volkswagenin kyytiin ja ajele ympäri kaupunkia tyylillä! Opastettu San Francisco Love Tours vie sinut iloiselle 1970-luvulle, mutta esittelee matkan varrella myös klassiset nähtävyydet, kuten Golden Gate Bridgen, värikkään talorivistön ”The Painted Ladies” ja mutkikkaan Lombard Streetin. 

Lisätietoa: Päivittäin on useita kiertoajeluja, hinnat alkaen noin 48 euroa. Kierros kestää 2–3 tuntia.

hippi

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf sijaitsee merenrannassa kaupungin pohjoisosassa. Se on saanut nimensä italialaisilta kalastajilta, jotka asettuivat alueelle Kalifornian kultaryntäyksen aikoihin 1800-luvulla. Täällä toimii yhä useita kalastajia. Lisäksi on museoita, ruokapaikkoja ja suuri kalatori. Syö isotaskurapua ja vieraile Pier 39:ssä. 

Lisätietoa: Ota raitiovaunu Powell-Hydesta Aquatic Parkiin, joka sijaitsee Fisherman’s Wharfin päässä.
www.fishermanswharf.org

wharf

Golden 
Gate Bridge

Golden Gate Bridge on San Franciscon symboli. Päästäkseen mahdollisimman lähelle punaista siltaa on otettava polkupyörä alleen. Opastettu pyöräilykierros Bay City Bike starttaa ikoniselta Fisherman’s Wharfilta, josta jatketaan polkien rannikkoa ja sillan yli aurinkoiseen Sausoliton kaupunkiin. Lähtöpisteeseen palataan lautalla.

Lisätietoa: Opastetut pyöräretket 
alkaen noin 55 euroa. 
www.baycitybike.com

golden gate bridge

Urheilun huumaa

San Franciscossa voi nähdä Golden State Warriorsin NBA-sankarit, kuten Stephen Curryn, toiminnassa Oracle Areenalla. Ottelu on hulvattoman hauska kokemus: hodareita, tunnelma katossa ja aito amerikkalainen urheilun riemu. AT&T Park -stadionilla pelaa baseballseura The Giants. Areenaan voi tutustua opastetulla kierroksella.

Lisätietoa: www.mlb.com/giants 
Koripallo-otteluihin liput www.nba.com/warriors/tickets

urheilu

Haight-Ashbury

Hippiliike puhkesi kukkaan Haight-Ashburyn kaupunginosassa 50 vuotta sitten. Täällä asuivat Jimi Hendrix, Jerry Garcia ja Janis Joplin. Vaikka aikaa on kulunut, ovat hipit jääneet kulmille. Värikkäiden viktoriaanisten talojen täyttämillä kaduilla on vintage- ja levykauppoja vieretysten ravintoloiden ja gallerioiden kanssa. Löydä sisäinen hippisi Piedmont Boutique- ja Love on Haight -liikkeissä. Alueen parhaan hampurilaisen haukkaa Magnolia Pub & Breweryssä. Sukella vinyylilevyjen sekaan maailmankuulussa Amoeba Musicissa. Peace!
Lisätietoa: Ydinkeskustasta ja Union Squarelta bussit numero 6 ja 71, raitiovaunulinja N.

hippiliike

Chinatown

San Franciscon Chinatown on Kiinan ulkopuolella maailman suurin laatuaan. Se on myös Pohjois-Amerikan vanhin Chinatown. Täällä on lukuisia aitoja kauppoja, temppeleitä, museoita ja ravintoloita. Alueesta on tullut suosittu turistikohde niille, jotka haluavat kokea palan kiinalaista tunnelmaa. San Franciscossa on myös Koreatown ja Japantown. 

Lisätietoa: Sisäänkäyntiä kutsutaan nimellä Dragons Gate. Sen löytää Grant Avenuen ja Bush Streetin kulmasta.
www.sanfranciscochinatown.com

chinatown

MATKUSTA

Finnair lentää suoraan Helsingistä San Franciscoon 6. joulukuuta asti, ja lennot jatkuvat taas keväällä. Valmismatkoja San Franciscoon järjestävät muun muassa Helin matkat, Kaleva Travel, Tjäreborg ja TUI.

MAJOITU

Majoitu historialliseen Intercontinental Mark Hopkinsiin korkealla Nob Hillissä. Kahden hengen huone maksaa 190 eurosta alkaen. Kun laskeutuu kukkulalta Union Squarelle, löytyy tyylikäs design-hotelli Hotel Axiom, jossa kahden hengen huone on noin kympin halvempi. San Francisco on suhteellisen kallis kaupunki, joten kannattaa vilkaista vaihtoehtoja esimerkiksi Airbnb-sivustolta.

REISSAA KOHTEESSA

Hyppää ratikan kyytiin! Perinteiset kaapelivaunut eivät ole ainoastaan hauska nähtävyys vaan myös hyvä tapa liikkua kaupungissa, joka on lähes kokonaan jyrkkiä rinteitä ja katuja. Lippu ostetaan joko automaatista tai konduktööriltä vaunussa.

LUE LISÄÄ: www.sftravel.com, www.visitcalifornia.com

san francisco


Teksti:
IDA ANETT DANIELSEN TOIMITTANUT SARI NURMO 
Kuvat:
SE OG HØR JA FOTOLIA

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!