Lomalla
Katso kuvat!

Pidätkö Kroatiasta, mutta kaipaat jotain uutta? Montenegro on valmismatkojen uusi helmi - kattava matkaopas aurinkorantojen aarrearkkuun!

11.02.2019 19:07

Laineet loiskahtavat veneen keulaan sen liukuessa Kotorinlahden tyynillä vesillä. Ympärillä kohoavat majesteettiset vuoret ovat kuin maalauksesta. Oranssikattoiset tiilitalot kimaltelevat auringossa ja linnut visertävät.

Montenegro pitää matkailijastaan hyvää huolta.

Ei turistirysiä

Montenegron turismi heräilee hissukseen.

– Turisteja käy meillä paljon, mutta ei vielä montaa Pohjoismaista. Uskon, että tilanne muuttuu nopeasti, kunhan löydätte meidät, sanoo paikallisopas Rade Mudric, 39.

Montenegro ei suinkaan ole enää tuntematon helmi. Suuret risteilijät ovat jo pitkään avanneet ikkunoita tähän Balkanin pieneen valtioon. Samoin ovat monet eurooppalaiset, auringonnälkäiset turistit.

Osa Suomessa toimivista matkatoimistoistakin on lisännyt valmismatkavalikoimaansa Montenegron kesäkohteeksi.

kotor
Kaunis Kotor on risteilyalusten retkikohde

 

Labyrinttikujien Kotor

Olemme ankkuroituneet Kotoriin valmiina tutustumaan sen kauniiseen vanhaankaupunkiin.

Kaksi vuotta sitten Kotor pääsi Lonely Planetin listaamien maailman kymmenen parhaan kaupungin joukkoon. Se on myös ollut Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 1979. 

Vanhan venetsialaismuurin sisällä mutkitteleville labyrinttimaisille kapeille kujille on helppo eksyä. Mutta ei hätää, sillä jokaisen kulman takana vastassa on kirkko, pieni aukio tai viihtyisä kahvila ja ravintola. Pienissä putiikeissa myydään paikallista muotoilua, keramiikkaa ja maistuvia tuliaisia, kuten juustoja, hilloja ja alkoholia.

Kaiken taustalla komeilee jyrkkä Lovcen-vuori.

kotor
Trg od Oružjan aukio on Kotorin lukuisista aukioista suurin. Täällä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja ja karnevaaleja.

 

Hidasta menoa

Istahdamme nauttimaan päiväkahvit viihtyisään kahvilaan, joka on nurkan takana kuuluisasta Pyhän Tryphonin katedraalista.

Käymme nopean rupattelun viereisessä pöydässä istuvien paikallisten kanssa. Paikallisasukas Alexander Cholo, 49, antaa hyödyllisiä vinkkejä Kotorissa vieraileville.

– Käykää katedraalissa, katselkaa maisemia linnoituksen huipulta, mutta tärkeintä on nauttia kahvista jossain vanhankaupungin lukuisista kahviloista. Kotorissa eletään asenteella ”älä tee tänään sitä, minkä voit tehdä myöhemminkin”.

Kotorin linnoitus
Kotorin linnoitukselta pääsee ihailemaan Kotorinlahden hienoja maisemia.

 

Rantoja moneen lähtöön

Matkamme seuraava pysähdyspaikka rantakaupunki Budva on nautinto. Vaikka Montenegron historialliset kaupungit ihastuttavat, maan todellinen helmi ovat sen rannat. 
Kievistä kotoisin olevat Ann, 26, ja Dmitro, 27, Mihasko ovat häämatkallaan.

– Valitsimme Budvan, koska se on yhdistelmä merta ja vuoristoa. Emme ole joutuneet pettymään.

Muutaman kilometrin päässä on Jaz-ranta, joka aikoinaan tunnettiin Euroopan parhaana uimarantana. Myös hiljaisempia rantoja löytyy. Vilkkaammilla tarjolla on vesiskoottereita, vesiliukumäkiä ja pallourheilua – Montenegron Riviera hipoo täydellisyyttä.

ranta
Montenegron rannikko tarjoaa upeaa rantaelämää.

 

Pienestä koostaan huolimatta Montenegrolla on tarjota nähtävyyksiä etenkin, jos suuntaa sisämaahan.

Otamme paikat pienestä veneestä ja matkaamme Skutarijärvelle samannimiseen kansallispuistoon. Täällä voi esimerkiksi meloa kajakilla ja maistella viinejä. Paras näkymä kansallispuistoon avautuu vesillä. Horisontissa häämöttävät pienet, vihreät vuoret.

Lintujen visertäessä ja pienten kalastusveneiden liukuessa ohitsemme, mielen täyttää rauha.

Montenegroa ympäröivät dramaattiset vuoristomaisemat. Vuoristossa on useita hyviä kävelyreittejä. Niistä monien varrella on majoitus-mahdollisuuksia, joten kävelijä voi vaeltaa mökiltä mökille.

– Kutsumme vuoristossa pyöräileviä optimisteiksi, opas Rade naurahtaa.

Pyöräilystä Montenegron jylhissä maisemissa on tullut erittäin suosittu harrastus. Pyöräillein pääsee tutustumaan maan koskemattomiin osiin. 

Montenegro on kuin aarrearkku täynnä aurinkoisia rantoja, kaunista vuoristoa ja valtavaa vieraanvaraisuutta.

njegos lovcen
Njegošin mausoleumi houkuttelee kävelijöitä Lovćenin kansallispuistossa.

 

MATKUSTA

Montenegroon ei ole Suomesta suoria lentoja. Finnair ja Norwegian lentävät Helsingistä naapurimaan Kroatian Dubrovnikiin, josta pääsee jatkamaan Montenegroon Podgorican lentoasemalle. Pakettimatkoja Montenegroon järjestävät muun muassa Apollomatkat ja TUI.

RETKIÄ KOHTEESSA

Lake Skadar eli Skutarijärvi on tunnettu viinialue ja yli 270 lintulajin koti. Parhaiten alueeseen tutustuu veneretkellä (www.lake-skadar.com). Myös Kotorin vuoria pääsee ihastelemaan järveltä (www.kotor.travel). Matkatoimistot järjestävät retkiä alueella, ja aktiviteetteja on tarjolla runsaasti.

Lisätietoa: www.montenegro.travel

Skutarijärvi
Skutarijärven kansallispuistossa voisi luulla olevansa jokiristeilyllä Kaakkois-Aasiassa.

 

RANNAT

Montenegrolla on lähes 50 kilometriä rantaviivaa. Parhaat rannat ovat Budvassa, Bečićissa, Herceg Novissa ja Petrovacissa. Jos haluaa paistatella omissa oloissaan, Budvan edustalla sijaitseva yksityinen saari ja luksuslomakohde Sveti Stefan on oiva valinta.

rannat

BUDVA

Budva ja Kotor ovat suosittuja turistikaupunkeja, jotka tarjoa-vat kesäisin leppoisaa elämää. Historiallinen Cetinjen kaupunki on erinomainen päiväretkikohde. Porto Montenegron venesatamassa on jahteja, design-kauppoja ja ravintoloita.

Budva

VIA DINARICA

Montenegro tarkoittaa mustia vuoria. On siis selvää, että tähän vuoristoiseen maahan tutustutaan jalkaisin. Kotor tarjoaa tilaisuuden helpolle kävelylle. Vaihtoehtona ovat myös useita päiviä kestävät vaellukset kansallispuistoissa tai kävelyreitillä Via Dinarica. www.viadinarica.com

vuoret

Teksti:IDA ANETT DANIELSEN, 
TOIMITTANUT SARI NURMO
Kuvat:SE OG HOR JA FOTOLIA
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!