fbq
Lomalla
14.04.2018 12:01
Teksti: Ismo Lehtonen|Kuvat: Tanja Mikkola
Uusi-Seelanti kiehtoo monimuotoisuudellaan.
Matkusta Taru sormusten herrasta -elokuvan kuvauspaikalle tai kuuntele hiljaisuutta - Uuden-Seelannin monimuotoinen luonto mykistää kokeneenkin matkailijan!
Lomalla
14.04.2018 12:01
Teksti: Ismo Lehtonen|Kuvat: Tanja Mikkola

Tuijotan herkeämättä turistiveneen keulan eteen. Valokuvaaja-puolisoni Tanja roikkuu puoliksi laidan yli ja etsii sopivaa hetkeä ottaa kuva. Yhtäkkiä vesi pärskähtää ja siitä erottuu kolme suurta hahmoa. Delfiinejä! Ne johdattavat venettämme pitkin Milford Soundin vuonoa avomerelle päin.

Uudessa-Seelannissa hienointa on luonto, jonka jylhyyttä ja monimuotoisuutta ei voi kuin äimistellä. Pari kilometriä korkeiden, patikoimaan houkuttelevien vuorijonojen välissä on huikaisevan kauniita alppijärviä uimarantoineen ja purjevenesatamineen ja vehreitä laaksoja suurine lammas-ja peuralaumoineen sekä hiipuvine maalaiskylineen. Tätä kaikkea ympäröi meri.

delfiinit
Delfiinit saattoivat venettämme vuonosta avomerelle.

Ystävällisyys valloittaa

Uusi-Seelanti on kaukaisuutensa ja eristyneen sijaintinsa vuoksi jäänyt suomalaisille hieman vieraaksi. Lähes Suomen luokkaa oleva hintatasokaan ei perillä tasoita matkan kustannuksia. Uudet suoremmat lentoreitit tekevät maasta kuitenkin entistä helpomman saavuttaa ja sen vetonauloina ovat luonnonrauhan lisäksi mahdollisuus monenlaiseen liikkumiseen ja seikkailuun, sekä uskomattoman ystävälliset ihmiset.

Hieman Suomea pienempi maa Tyynenmeren eteläosassa koostuu kahdesta pääsaaresta, eteläisestä ja pohjoisesta, sekä useista pikkusaarista. Ilmasto on etelässä vähän Etelä-Suomea lämpimämpi, aivan pohjoisessa subtrooppinen. Eteläsaarta halkovat lumihuippuiset Uuden-Seelannin alpit, joilla on jäätiköiden, vesiputousten ja patikkapolkujen lisäksi useita hiihtokeskuksia.

Julkinen liikenne toimii vain välttävästi, joten pitkät matkat kannattaa tehdä lentäen ja tietenkin voi vuokrata auton. Jos aikaa on kuitenkin enemmän kuin rahaa, eikä matkatavaraa ole ylettömästi, kokeile liftaamista! Se on turvallista ja paikalliset ottavat peukalokyytiläisen mielellään matkaan, jopa vähän vaivaa nähden.

castle hill
Castle Hillissä löytyy vaihtelevaa maastoa jokaiselle. Eteläsaarella on kuvattu Taru Sormusten herrasta -trilogian elokuvat.

Queenstown – eteläportti

Maan alkuperäisasukkaita ovat maorit, mutta nykyään valtaväestö koostuu brittien jälkeläisistä. Työmarkkinat vetävät kuitenkin väkeä kaikista maailmankolkista. Paikalliset ovat säänkestäviä ja kurjallakin kelillä terassilla istutaan t-paidassa ja sortseissa.

Uuden-Seelannin kansallislintu on kiwi, joksi kutsutaan myös uusiseelantilaisia ihmisiä ja asioita. Vuoristossa voi nähdä maailman ainoan alppipapukaijan, kean.

Eteläsaaren kierroksen voi aloittaa Queenstownin alppikylämäisestä pikkukaupungista, joka sijaitsee suuren ja syvän Wakatipu-järven pohjukassa. Kaupungissa on kansainvälinen lentokenttä. Paikallistunnelmaan pääsee mukaan vaikka kävelemällä rantabulevardilla, ottamalla halvan tuopposen 1876-pubissa tai syömällä lammasta Torossa tai burgeria supersuositussa Fergburgerissa.

queenstown
Ilmakuva Queenstownista.

Vieraile vuonolla

Milford Sound ja isompi Doubtful Sound ovat suuria vuonoja Fiordlandin upeassa kansallispuistossa. Bussikyydin ja vuonolla tehtävän veneretken yhdistelmiä tarjoavat Queenstownissa monet yritykset. Käyttämämme Mitre Peak oli oiva valinta. Opastus oli asiantuntevaa ja pieni vene pääsi Milfordissa lähelle luonnonnähtävyyksiä ja eläimiä.

vuono
Millford Sound on Uuden-Seelannin eteläsaaren tunnetuin vuono Fiordlandin kansallispuistossa.

Patikoi vuorilla

Uuden-Seelannin patikointimaastot ovat vertaansa vailla ja merkityille reiteille voi lähteä niin tunneiksi kuin viikoiksi. Erinomainen paikka kaiken tasoisille liikkujille on metsäinen vuorisola Arthur’s Pass. Queenstownin lähellä on tunnettuja reittejä, ja patikoida voi myös viereisellä kukkulalla.

arthur

Harrasta seikkailu-urheilua

Eteläsaaren ”seikkailupääkaupungissa” Queenstownissa voi kohottaa adrenaliinitasoaan esimerkiksi tekemällä benjihypyn sen ensimmäisellä kaupallisella hyppypaikalla Kawaraun sillalla, liitovarjoilemalla, pyöräilemällä, vaijeriliukumalla, melomalla, laskemalla koskea tai vaikka kelkalla alas vuorenrinnettä!’

hissi

  • Matkusta

Uuteen-Seelantiin pääsee Suomesta helpoiten ja edullisimmin Qatar Airwaysilla Dohan kautta. Doha–Auckland-reitti on maailman pisin yhtäjaksoinen lentoreitti. Meno-paluulipun voi saada vajaalla 800 eurolla ja matka-aika on vähintään 25 tuntia.

  • MAJOITU

Matkailumaasta löytyy majoitustarjontaa joka lähtöön luksushotelleista hostelleihin. Sesonkiaikana paikat myydään kuitenkin nopeasti loppuun. Budjettimatkaajille esimerkiksi Base-ketjun hostellit ovat luotettava ja ilmapiiriltään rauhallinen valinta keskeisillä paikoilla. Tammikuussa makuusalipaikka irtoaa 20 eurolla.

  • SYÖ JA JUO

Ruoka on lähiruokaa ja ruokavalion perustana ovat monenlaiset tuoreet merenelävät, lammas ja tietysti kasvikset. Maan omat viinit ovat tietysti suosittuja. Käsityöläisoluet ovat täälläkin nouseva trendi. Queenstownin lähellä sijaitsee maailman eteläisin viinintuotantoalue.

juustot
Ruoka Uudessa-Seelannissa on terveellistä lähiruokaa.

Seiskan vinkit

Lake Wanaka

Kuvauksellisen Wanaka-järven rannalla sijaitseva pikkukaupunki on myös paikallisten suosima lomakohde. Tee aamulenkki rantapolulla, jossa vastaantulijat tervehtivät.

Viinimaistelu

Uudessa-Seelannissa on useita tunnettuja viinialueita. Viinitiloilla on yleensä mahdollisuus maistella tuotteita, joko tilan ravintolassa tai kellarin yhteydessä.

LOTR-kuvauspaikat

Taru Sormusten Herrasta eli Lord of the Rings -trilogian Kontu löytyy pohjoissaarelta, mutta kuvauspaikkoja riittää eteläänkin. Queenstownin lähellä niitä on mm. Arrowstownissa ja Fiordlandissa, samoin Christchurchista Arthur's Passiin vievän tien varressa ja länsirannikolla Nelsonissa.

Skyline Queenstown

Funikulaari kiidättää turistin kaupungista viereisen kukkulan laelle, jonka näköalapaikoilta aukeavat huimat maisemat yli Wakatipu-järven ja Remarkables-vuorille. Ylhäällä on kauppa ja näköalaravintola, patikkapolkuja, sekä liitovarjoasema ja kelkkaradan lähtöpaikka.

 

Osta merinovillaa

Hienosta merinovillasta tehtyjä tuotteita saa lähes mistä vain ja valikoimaa on stringeistä ja kerrastoista huppareihin. Muita hyviä tuliaisia ovat viinit, ulkoiluvarusteet, luonnonhunaja ja opossuminnahkatuotteet. Opossumi eli pussirotta luokitellaan maassa haittaeläimeksi ja monet uusiseelantilaiset pitävät opossumituotteiden ostamista ympäristötekona.

 

Liiku luonnossa varoen

Patikointi komeissa maisemissa on hauskaa, mutta varovaisuus on paikallaan. Sää voi vuorilla vaihtua nopeasti, mitä ei pidä aliarvioida. Eläimistä ei ole vaaraa, mutta viattoman näköinen tutu-kukka on tappavan myrkyllinen.

Kalasta

Uudessa-Seelannissa on järvien ja meren lisäksi paljon hyviä lohijokia. Veneitä on eniten asukkaita kohden maailmassa, joten sen vuokraaminen ei ole ongelma.

 koski