Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
valletta

Maltan uudistunut, trendikäs ja kulturelli pääkaupunki Valletta on herännyt eloon hiljaisten vuosien jälkeen - kaupungin nautinnoista lyhyt matka aurinkorannoille!

Vallettan asema Euroopan tämän vuoden toisena kulttuuripääkaupunkina merkitsee erittäin runsasta taidetarjontaa tapahtumista konsertteihin ja näyttelyihin.

Kaupungin värikäs ja jännittävä historia, rakennustaiteen helmet sekä viehättävä tunnelma antavat hyvän pohjan tähän.

 

valetta

 

Kaupunki täynnä elämää

Mahtavat kirkonkellot kajahtavat. Vallettan pääkatu Republic Street kuhisee elämää. Tyylikkäät naiset kulkevat suurten ostoskassiensa kanssa. Kärryistä myydään perinteisiä maltalaisia leivonnaisia, taatelitäytteisiä imqareteja. Pienten kujien varrella on rivissä houkuttelevia kahviloita ja baareja. 

Tämän päivän Valletta on täynnä elämää – myös öisin. Mutta ei tarvitse katsoa kovin kauas menneisyyteen, kun Valletta oli jotain aivan muuta.

 

cordina
Caffé Cordina on palvellut herkkusuita lähes 200 vuotta.

 

Kuin unesta herännyt

Kulttuuripääkaupungin markkinointipäällikön kuvailu takavuosien Vallettasta ei ole imartelevaa kuultavaa.

– Aiemmin tämä oli aivan kuollut paikka, varsinkin viikonloppuisin ja iltaisin. Onneksi nyt uusia baareja tupsahtelee sinne tänne, ja kaupunki satsaa kulttuuriin, Josianne Micallef, 30, sanoo. 

Valletta on mullistunut viidessä vuodessa. Kiitos kuuluu apurahoitukselle, remontoinnille ja monipuolistuneelle tarjonnalle. 

Yksi Vallettan vuoden 2018 lippulaivaprojekteista on Maltan uuden taidemuseon Muzan avajaiset.

Strait Street oli 1800- ja 1900-luvun puolivälissä kaupungin eläväisin katu, ja viime vuosina sinne on palautettu kulttuurielämän henkeä. Uudet baarit ja jazzklubit ovat löytäneet takaisin entisille kulmilleen.

– Valletta on herännyt horroksesta. Nykyään kaupunki houkuttelee paikallisia asukkaita viikonloppuisin, mikä aiemmin ei tullut mieleenkään, Josianne kertoo.

 

musiikki
Valletta täyttyy tänä vuonna musiikista ja taiteesta.

 

Ritarien kaupunki

Vallettan perusti vuonna 1556 Maltan ritarien suurmestari 
Jean de Vallette. Linnoituksesta syntynyttä kaupunkia ympäröi muuri. 

Rhodokselta karkotetut ottomaanit yrittivät vallata saaren vuonna 1565. Ritarit onnistuivat vastaamaan turkkilaisten iskuihin, ja Vallettan rakentaminen saatettiin aloittaa.

– Vaikka Maltan historia ulottuu yli 6 000 vuoden taakse ja niin afrikkalaiset, roomalaiset, arabialaiset, ranskalaiset, espanjalaiset kuin brittiläiset ovat vuosien saatossa vaikuttaneet siihen, kerromme tarinaa vain piirityksen ritareista, opas Novka Knezevic, 28, kertoo mahtavan kaupungin muurin juurella.

 

meri
Kaunista Vallettaa ympäröi sinisenä kimmeltävä meri.

 

Valletta on yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista, ja siihen tutustuu vaivatta kävellen. Kaupungissa asuu 5 000 ihmistä, ja alue on vain kaksi kilometriä pitkä ja kilometrin leveä.

Tunnelma tuo mieleen Sisilian eläväisine kujineen ja viihtyisine baareineen, mutta kaupunki on silti myös ainutlaatuinen linnoituksensa ja barokkiarkkitehtuurinsa ansiosta. Kaupungin sydämessä sijaitsee 1500-luvulla valmistunut Pyhän Johanneksen katedraali. Tämä on Maltan yli 350 kirkosta kaunein. 

 

kuja
Vallettan kaduilla on vieri vieressä kotoisia ravintoloita.

 

Houkuttelevat herkut

Republic Streetin keskivaiheilla sijaitsevassa kahvila Caffé Cordinassa tuntee historian havinan. Täällä on nautittu maltalaista ruokaa yli 180 vuotta. Kahvilassa käy äänekäs puheensorina ja lasivitriinissä notkuvat tuoreet, värikkäät ja houkuttelevat kakut.

Tarjoilija Cady Galeas, 16, suosittelee hedelmäistä tuhatlehtikakkua ja perinteistä maltalaista leipävanukasta pudinaa. Herkullista!

 

leipä
Maltan keittiön herkkuihin kuuluu rapeakuorinen ftira-leipä.

 

Vuosi täynnä juhlaa

Vuoden 2018 aikana kulttuuria ei tarjoilla ainoastaan Vallettassa vaan ympäri saarta.

– Yritämme tavoittaa kulttuurilla kaikki, markkinointipäällikkö Josianne Micallef toteaa.

Hän toivoo, että kulttuuripääkaupunkivuotena Vallettaan houkutellaan lisää turisteja. 

– Tarjoamme muutakin kuin kauniita laguuneja, uimarantoja ja historiaa. Järjestämme muun muassa kansainvälisen jazzfestivaalin ja Ghana-juhlan. Tarjolla on hauskoja rapbattles-kisoja nuorten ja vanhempien kesken sekä perinteistä, maltalaista musiikkia.

Josianne odottaa kulttuurin kuuluvan tulevaisuudessakin Vallettaan.

– Tavoitteena on, että Valletta kehittyy oman identiteettinsä säilyttäen.

Pieni, viehättävä pääkaupunki on varmasti oikealla tiellä.

 

pool
Vallettasta kannattaa pistäytyä vilvoittelemaan johonkin saaren monista luonnonlaguuneista.

 

Älä missaa näitä!

Pyhän Johanneksen katedraali

Vuonna 1577 valmistunut ritarien luostarikirkko on yksi Euroopan hienoimmista barokkikirkoista. Ulkoa katsottuna kirkko ei ole erityisen näyttävä, mutta on sisältä uskomattoman kaunis. Näkemisen arvoinen on Caravaggion teos Johannes Kastajan mestaus.

 

katedraali

 

Barrakka-puisto

Kaunis puutarha ja puisto, josta on upea näköala satamaan sekä kolmeen historialliseen kaupunkiin Vittoriosaan, Sengleaan ja Cospicuaan. Aivan puiston alapuolella on tykkipatteristo, josta satoja vuosia vanhan perinteen mukaisesti ammutaan päivittäin kunnialaukaukset.

 

barakka

 

Konsertit

Valletta on vuoden 2018 kulttuuripääkaupunki yhdessä hollantilaisen Leeuwardenin kanssa. Tämä tarkoittaa koko vuodelle runsasta ohjelmistoa tapahtumia, konsertteja ja näyttelyitä, kuten karnevaaleja ja Maltan kansainvälistä jazzfestivaalia. 
Tutustu ohjelmistoon osoitteessa 
valletta2018.org.

torvi

MATKUSTA

Finnair lentää suoraan Helsingistä Maltalle 8.4.–25.10. Lentoasema sijaitsee viisi kilometriä Vallettasta. Pakettimatkoja Maltalle järjestävät muun muassa Apollomatkat, Aurinkomatkat, Kaleva Travel, Tjäreborg ja TUI.

MAJOITU

Yksi Vallettan hienoimmista majoitusvaihtoehdoista on boutiquehotelli La Falconeria, joka sijaitsee Republic Streetillä. Kahden hengen huone maksaa noin 170 euroa.

TUTUSTU KAUPUNKIIN

Maltarama Tours/Get Your Guide järjestää opaskierroksia Vallettassa. Neljä tuntia kestävä Medieval 
Walking Tour & Malta Experience -kierros maksaa noin 40 euroa.

LISÄTIETOA

www.valletta2018.org
www.visitmalta.com

 

valetta1
Valletta pääsi Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1980.

 


Teksti:
Sari Nurmo
Kuvat:
Se Og Hör, Fotolia ja Miki Lindström

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!