Katso kuvat!
Mahtavien makujen ja maisemien BUDAPEST!

Mahtavien makujen ja maisemien Budapest tarjoaa upean kattauksen historiallista nähtävää, kulttuuria, kylpylöitä ja shoppailua!

03.04.2018 18:04

Budapestin kiihkein matkailukausi ajoittuu huhti- ja syyskuun välille, jolloin turistit ympäri maailmaa valloittavat Tonava-joen kahteen osaan jakaman kaupungin. Budapest on talviaikaankin upea matkakohde, mutta tuolloin on hyvä varautua jopa yli kymmenen asteen pakkasiin ja lumisateeseen. Piipahdimme kaupungissa alkukesästä.

Aloita Budan linnasta

Budapest on jakaantunut kahteen osaan, Budaan ja Pestiin. Tutustuminen kaupunkiin kannattaa aloittaa Budan puolelta, korkealla Gellertinvuoren viereisellä kukkulalla sijaitsevalta Budan linnan (Budai Vár) alueelta. Täältä avautuvat upeat maisemat yli Tonavan Pestin puolelle. Linnassa toimii nykyisin kansallisgalleria ja historian museo vaihtuvine näyttelyineen.

Aivan linnan kupeesta alkaa myös 1300-luvulla ensimmäiset asukkaansa saanut vanha kaupunki, jonka tunnettuihin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Kalastajanlinnake (Halászbástya) sekä keskiaikainen Matiaksenkirkko (Mátyás templom).

Kylpylöiden kaupunki

Pestin puolelta löytyykin sitten lähes kaikkea mahdollista. Kaupungin tunnetuin ostoskatu Váci utca on hyvä kävellä päästä päähän, ja sen varrelta löydät varmasti ostettavaa. Kävelykadun toisessa päässä sijaitsee Budapestin suurin kauppahalli, missä kannattaa ehdottomasti vierailla.

Jos Budapestista pitäisi nostaa esille jotain erikoisempaa, on se ehdottomasti vertaansa vailla oleva kylpylätarjonta. Vierailimme Szechenyin kylpylässä, joka on yli sata vuotta vanha ja Euroopan suurin. Kylpylä kätkee sisäänsä yli 15 erilaista sisä- ja kolme valtavaa ulkoallasta. Lähes joka viikonloppu kylpylässä järjestetään vauhdikkaita allasjuhlia, joihin kokoontuu jopa tuhansia bilettäjiä.

Gastronomian kehto

Paikallinen keittiö tarjoaa suomalaisille helppoja herkkuja. Pääosassa ovat erilaiset liharuoat ja ehkäpä tunnetuin on paikallinen lihakeitto gulassi, joka tosin on eräänlainen jaloste alkuperäisestä pörköltistä, jossa naudan- tai possunliha käristetään sipulin ja paprikan kanssa. Gulassiin sen sijaan lisätään paistamisen jälkeen vettä.

– Jos minun pitäisi sanoa Budapestin yksi hienoimpia asioita, on se ylitse muiden gastronomia. Ruokakulttuuri on ihan omaa luokkaansa, kertoo Kempiski-hotellin PR-päällikkö Ildiko Dudas.

Teksti: Joni Soila
Kuvat: Joni Soila

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!