Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
Albania

Mahtava matkavinkki syksyyn! Albania on rantakohteiden uusi suosikki - kristallinkirkkaat uimavedet, viihtyisät tavernat ja kaunis luonto!

Kauniita uimarantoja ja historiallisia nähtävyyksiä. Tällainen olisi tyypillinen kuvaus kreikkalaisesta lomaidyllistä, mutta samaa voi sanoa yhdestä Euroopan epätavallisimmista lomakohteista Albaniasta.
Välimerellinen maa on vielä kuin kirjoittamaton arkki. Albania on oiva matkakohde heille, jotka tulevat onnellisiksi auringosta, rannasta ja nähtävyyksistä.

apollonia
Apollonian kaupungissa on muistoja antiikin ajoilta. 

Aikamatka 1970-luvulle

Kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Albanian pääkaupungissa Tiranassa, mutta Durrësin Riviera on valmismatkalaisten suosima kohde. Uudet hotellit ja maan pisin hiekkaranta odottavat vieraitaan koko loistossaan vajaan tunnin ajomatkan päässä lentoasemalta.

– Albaniassa lomailevat voivat tuntea matkanneensa 1970-luvun Kreikan lomakohteeseen – kunnostettuun versioon siitä, sanoo Beatriz Rivera, Norjan Apollomatkojen tiedotuspäällikkö.

ranta albania
Albanian rannat ovat Välimeren salattuja helmiä. Kuvassa eläväinen Drymares.

Matkailu lapsenkengissä

Beatriz oli itse ensimmäisellä Albanian-matkallaan viime syksynä. Uudet ja remontoidut hotellit sekä hienot rannat olivat positiivinen yllätys. Hän kuitenkin korostaa, ettei Albania ole paras kohdevalinta, jotka vaativat lomaltaan ylellisiä puitteita.

– Albaniaan ei matkusteta luksuksen perässä. Tänne matkataan löytämään jotain uutta ja melko koskematonta.

Beatriz myös muistuttaa Albanian olevan melko uusi lomakohde

– Albaniaa ei voi verrata Kreetan ja Mallorcan kaltaisiin perinteisiin valmismatkakohteisiin, täällä vasta opetellaan palvelua.

sarande
Sarandën venesatamassa on Ranskan Rivieran tunnelmaa.

Eristetty yhteiskunta

Albanian jäämiseen suhteellisen hämärän peittoon on syynä yksi ihminen: Enver Hoxha. Hän oli maan yksinvaltainen johtaja vuodesta 1943 kuolemaansa asti vuoteen 1985.

Hän hallitsi maata eristämällä Albanian täysin muusta Euroopasta ja loi stalinistisen diktatuurin. Toisin sanoen Albania eli puoli vuosisataa omissa oloissaan, minkä vuoksi se saikin nimityksen ”Euroopan Pohjois-Korea”.

Lähentyminen muuhun Eurooppaan on vaatinut aikaa, mutta paljon on tapahtunut! Viime vuosina turistit ovat ymmärtäneet, miten mahtava lomakohde Albania on.

maaseutu
Rantakohteiden ulkopuolella on aitoa albanialaista maaseutua.

Veneretki Kreikkaan

Seikkailunhaluisille matkaajille sopii automatka Llogara Pass -vuoristoreitillä, jolla laskeudutaan serpentiinitietä kivirannoille. 

Kannattaa suunnata Drymadesin bilerannalle tai etsiä oma piilotettu paratiisiranta, joita riittää pitkin rannikkoa etelään Sarandën kaupunkiin.

Kreikalle kuuluva Korfun saari sijaitsee aivan Sarandën edustalla. Kaupungista pääsee kätevästi lautalla Korfulle.

silta
Mesin kylässä on antiikin aikainen roomalainen silta.

Yksilöllisiä kaupunkeja

Albanialla on kaikille jotain tarjottavaa, mutta ei ole varmaa, että kaikki kohteet sopivat jokaiselle. Kannattaa siis ennen matkaa hieman tutustua valittuun matkakohteeseen. 

– Durrës on lapsiperheiden paratiisi. Rannikkokaupunki Sarandë on vilkkaampi. Täällä on kapea, kirkasvetinen soraranta ja rantapromenadi. Kaikki hotellit ovat rantatien varrella kylki kyljessä ravintoloiden ja baarien kanssa, Beatriz kertoo.

Hänen mukaansa Dhërmi on hyvä vaihtoehto vaativammalle ja juhlamenoa arvostavalle matkaajalle. Hän itse suosii viehättävää Himarëa. 

– Himarë on täydellinen, jos haluaa todella kokea aidon Albania.

himare
Albanian rannikko tarjoaa upeita lomakohteita, kuten kauniin Himarën.

 


Teksti:
RUNAR LARSEN TOIMITTANUT 
SARI NURMO
Kuvat:
SE OG HØR JA FOTOLIA

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!