Lomalla
Katso kuvat!

Itä-Suomen kesä tarjoaa rennon loman: Samoile metsissä, kipua harjuille, veneile vesillä, tunne historian havinaa, nauti perinneherkkuja ja tutustu lupsakoihin ihmisiin!

15.06.2018 12:25

Olavinlinna

Savonlinnassa sijaitseva Olavinlinna on yksi maamme tunnetuimmista nähtävyyksistä. Olavinlinnan perusti 1400-luvulla tanskalainen, Viipurin käskynhaltijana toiminut ritari Erik Akselinpoika Tott. Linna rakennettiin sotilaallista puolustusta varten. Se on toiminut myös varuskuntana ja vankilana mutta on nykyään museokäytössä. Olavinlinnassa vietetään kesäisin oopperajuhlat, siellä on näyttelyitä ja yleisöopastuksia.
www.kansallismuseo.fi/olavinlinna

olavinlinna
Olavinlinnassa esitetätään tänä kesänä oopperat Patarouva, Faust, Madama Butterfly, Otello, Turandot ja Tosca.

Nauti vesistöistä

Itä-Suomen suuret järvet Saimaa, Pielinen ja Kallavesi ovat oivia paikkoja risteillä. Risteilyjä on joka makuun. Miltä kuulostaisi Saimaan romanttinen haitariristeily, M/S Kuutin risteily Astuvansalmen kalliomaalauksille tai Puumalan satamasta starttaava S/S Wennon leppoisa höyrylaivaristeily? Vai houkuttelisiko Kallavedellä herkullinen lounasristeily tai viinitilaristeily? Vesistöt tarjoavat hurjasti elämyksiä matkailijoille. Melo Oravareitti Sulkavalla, nauti nokipannukahvit Saimaan saaristossa tai koe Savonlinnassa vauhdin hurmaa opastetulla vesijettisafarilla.
www.visitkarelia.fi, www.savonseutu.fi

risteily
Risteilyt ovat mukava tapa tutustua Itä-Suomen suuriin järviin.

Joensuu

Venäjän tsaari Nikolai I:n perustama Joensuu tarjoaa matkailijalle kulttuuria ja historiaa. Pohjois-Karjalan maakuntakeskukseen on hyvä aloittaa tutustuminen kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumin tiloissa toimivasta maakuntamuseo Hilmasta. Taitokorttelista löytyy koettavaa kaikenikäisille. Botanian sisä- ja ulkopuutarhoissa voi nauttia yli 2 000 kasvista ympäri maailmaa. Tai miten olisi suppailu ja koskenlasku Joensuun keskustassa Pielisjoella! Muista herkutella aidoilla karjalanpiirakoilla!
www.joensuu.fi/matkailu

joensuun kirkko

Koli

Eteläisen Suomen korkein kohta Koli on rakastettu kansallismaisema ja kansallispuisto. Jokaisen suomalaisen kotialbumissa tulisi olla poseeraus Kolin  jylhän vaaran laelta, jonka taustalla kimmeltää Pielinen. Kolin upeassa luonnossa voi patikoida, meloa ja vaikkapa ratsastaa. Kantosiipialusten kyydissä voi ihailla Pielisen metsäistä saaristoa. Koli tarjoaa elämyksiä moneen makuun. Rohkeimmille matkailijoille on tarjolla luolaseikkailuja, eläinbongareille petojen tarkkailua ja vauhtia kaipaaville koskenlaskuretkiä. 
www.koli.fi

koli

Kerimäen kirkko

Jokaisen suomalaisen tulisi edes kerran elämässään nähdä omin silmin maailman suurin puukirkko Kerimäellä. Upea Kerimäen kirkko vihittiin käyttöön keväällä 1848. Sen suunnittelija, arkkitehti A.F. Grandstedt vaati, että pitäjään oli rakennettava niin suuri kirkko, että sinne saadaan kerralla mahtumaan puolet pitäjän yli 12 000 asukkaasta. Kirkko on 27 metriä korkea, ja siellä on istumapaikkoja yli 3 000 hengelle. Kerimäen kirkko toimii kesäkirkkona, ja se on suosittu nähtävyys.
www.savonlinnanseurakunta.fi/kerimaen-kirkko

kerimäen kirkko

Ilomantsi ja Möhkön kylä

Mitä jos piipahtaisit Suomen itäisimmässä kylässä Möhkössä? Kylä on perustettu maamme suurimpiin kuuluneen järvimalmiruukin ympärille. Möhkössä on runsaasti muistoja historiasta ja ympärillä kaunis koskematon luonto. Kylällä on myös oma kesäteatterinsa. Parinkymmenen minuutin ajon päässä sijaitsevassa Ilomantsissa pääsee perehtymään sotahistoriaan. Täällä on lähes 30 sotahistoriallista kohdetta ja muistomerkkiä, kuten talvi- ja jatkosodan taistelupaikkoja sekä Taistelijan Talon Lauri Törni- ja Lotta Svärd -näyttelyt.
www.ilomantsi.fi/matkailu

möhkö

Kuopio

Kuopio on lupsakka kesäkaupunki, jonka sydän on ”mualiman napa”, eläväinen tori. Täällä kannattaa suunnata kauppahalliin ostoksille ja nauttia aitoa savolaista kalakukkoa. Nouse Puijon tornin huipulle ihastelemaan järvimaisemia, vieraile korttelimuseossa Kuopion ylpeyden, kirjailija Minna Canthin huoneessa ja kiertele Kuopion kauniita puistoja. Jugendlinnassa toimiva Kuopion museon villakarvamammutti kiinnostaa niin aikuisia kuin lapsia. Sotaveteraanimuseo muistuttaa sotavuosien kohtaloista. Kuopion taidemuseossa taas tekee kiehtovan matkan suomalaiseen taidehistoriaan. 
www.kuopiotahko.fi

kuopio

Punkaharju

Suomen satusetä Sakari Topelius kuvaili Punkaharjua maamme kauneimmaksi huvipuistoksi. Harjuistaan tunnettu, seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on yksi maamme kansallismaisemista. Se on luontoystävän helmi. Punkaharjun luonnonsuojelualue on yksi maailman vanhimpia. Komeissa maisemissa kulkee eripituisia merkittyjä reittejä, joihin voi tutustua kävellen tai maastopyörällä. Höyrylaivan kyydissä voi nauttia kansallismaisemista tai risteillä vaikka Savonlinnaan asti.
www.visitpunkaharju.fi

punkaharju

Valamon luostari

Nauti hetki kiireettömyydestä Valamon ortodoksisessa munkkiluostarissa Heinävedellä. Luostariin voi tehdä päivävierailun tai majoittua. Vieraat saavat osallistua jumalanpalveluksiin, näyttelyihin, tutustua viinin valmistukseen, tehdä opastettuja kierroksia ja saada puutarhaopastusta. Valamon opisto tarjoaa myös kesällä kursseja, kuten luonnonyrteistä, ikonimaalauksesta ja luovasta kirjoittamisesta. Luostari ottaa vastaan myös palkatonta talkooväkeä. Valamosta tehdään risteilyjä esimerkiksi Lintulan nunnaluostariin. 
www.valamo.fi, www.visitpunkaharju.fi

valamo

Retkeile luonnossa

Itä-Suomessa vaeltajaa odottavat useat kansallispuistot. Alue on luontoretkeilijälle todellinen aarreaitta. Pohjois-Karjalassa on metsiä, vaaroja ja soita, Etelä- ja Pohjois-Savoa hallitsevat järvet. Saimaa tarjoaa useita geologisesti kiehtovia Geopark-kohteita. Esmerkiksi lapsiperheiden suosiossa olevassa Repoveden kansallispuistossa kuljetaan vaihtelevissa maastoissa portaita, pitkospuita ja riippusiltaa. Tiilikkajärven kansallispuistossa on upeita, rauhallisia rantoja. Petkeljärven kansallispuistossa kuljetaan yli 10 000 vuotta vanhalla harjulla. Patvinsuon kansallispuisto on merkittävä suoluonnon suojelualue. Kiteen erä- ja riistapolku esittelee muun muassa metsänhoitoa ja eräperinnettä. Linnansaaren kansallispuistossa voi bongata saimaannorpan.
www.luontoon.fi

retkeile luonnossa

Outokummun Vanha kaivos

Outokummun yli sata vuotta vanhassa kaivoksessa saa helposti vierähtämään kesäpäivän. Tekemistä ja katseltavaa on koko perheelle. Kaivostornista avautuvat hienot maisemat, jännitystä voi kokea laskeutumalla 50 metriä maan syvyyksissä sijaitseviin museotunneleihin tai harrastaa hyötyliikuntaa kipuamalla yli 300 porrasta Keretin torniin, joka on yksi Euroopan suurimmista kaivostorneista. Perheen pienimmät voivat tutustua kaivosmaailmaan riemukkaasti Lasten kaivos – teemapuistossa.
www.vanhakaivos.com

outokumpu

Teksti:Sari Nurmo
Kuvat:Jarno Artika / Matkakumpu, Saimaan Laiva-matkat, Lehtikuva, All Over Press ja Fotolia
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!