Hyppää pääsisältöön
Katso kuvat!
Karibia kutsuu taas!

Haaveissa Karibian-loma? Tänne kannattaa suunnata!

Joka vuosi tuhannet suomalaiset risteilevät kauniilla Karibialla. Viime vuoden syyskuussa hurrikaani Irma pyyhkäisi monien saarten yli, ja vahinko oli valtava. Seuraavaksi iskivät hurrikaanit Jose ja Maria ja tekivät vielä pahempaa jälkeä. Jälleenrakennus on hyvässä vauhdissa mutta vie vuosia. Tämä opas kertoo, minne kannattaa Karibialla mennä ja minne ei.

Matkailukausi alkaa joulukuussa ja jatkuu toukokuuhun saakka. Hämmästyttävää kyllä, jopa 70 prosenttia alueesta säilyi ennallaan hurrikaanista huolimatta. Esimerkiksi Aruba, Barbados, Belize, Bonaire, Caymansaaret, Curacao, Grenada, Haiti, Jamaika, Martinique, Saba, St. Lucia, St. Vincent, Suriname ja Trinidad ja Tobago -saaret.

7 000 saarta

Karibia koostuu noin 7 000 saaresta, jotka ulottuvat Floridasta Venezuelaan Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä. Perille pääsee lentäen tai risteilyaluksella. Lentojen hinnat vaihtelevat kohteesta ja matkustusajankohdasta riippuen. Finnair lentää suoraan Kuuban Havannaan alkaen noin 600 eurolla. Aurinkomatkat ja Tjäreborg tarjoavat myös pakettimatkoja Karibialle.

hurrikaani
Karibialla alkaa kesäkuussa sadekausi, joka jatkuu marraskuuhun saakka. Varsinkin elo- ja syyskuussa saattaa sattua hurrikaaneja, jolloin lomasta on leikki kaukana. 

ST.BARTS

Pienellä St.Bartsin saarella (pääkuvassa), tunnetaan myös nimellä Saint-Barthélemy. Vain 25 neliökilometrin kokoisen alueen useimmat hotellit ja ravintolat ovat edelleen suljettuja, koska Irma tuhosi saaren rakennuskannan ja infrastruktuurin lähes kokonaan.

ANGUILLA 

Paratiisisaaren useimmat tiet, uimarannat, ravintolat ja hotellit avattiin viime talvena uudelleen, mutta matkailijat kokevat todennäköisesti vähentynyttä tarjontaa edellisiin vuosiin verrattuna.

anguilla

ANTIGUA 

Antigua on osa Antigua ja Barbuda -saarivaltiota, jonka kuningattarena on Englannin kuningatar. Matalan kalkkikivisaaren hotellit ja ravintolat avasivat jo viime talvikauden alkaessa. 

antiqua

BARBUDA 

Barbudan saari oli viime talvena ensimmäistä kertaa 300 vuoteen lähes tyhjä turisteista. Väkivaltaisten tuhojen myötä hotellien uudelleen rakentaminen aloitettiin kokonaan tyhjästä. Jopa 95 prosenttia saarella sijaitsevista taloista ja hotelleista tuhoutui 40 kilometriä Antiguan pohjoispuolella. Saari keskittyykin turismiin vasta tällä lomakaudella.

KUUBA 

Rommin, sikarien ja musiikin täyttämässä Havannassa kaikki on ennallaan ja avoinna. Kuuban pääkaupungissa oli jonkin verran vaurioita tulvien vuoksi, mutta korjaustyöt ovat menneet suunnitelmien mukaan. 

kuuba

BRITTILÄISET NEITSYTSAARET

Yli 60 saaren ryhmä tunnetaan myös veroparatiisina, jossa verotus on löyhää ja pankkisalaisuudesta pidetään kiinni. Multimiljonääri Richard Branson on yksi heistä, joiden koti tuhoutui hirmumyrkyssä. Useimmat hotellit ovat jälleen toiminnassa.

Brittiläisent Neitsytsaaret
 

YHDYSVALTAIN NEITSYTSAARET

Amerikkalaisturistien suosima saariryhmä koostuu 68 tuliperäisestä saaresta, joilta löytyy upeita hiekkarantoja ja hyvät puitteet monille vesiaktiviteeteille. Monet hotellit ja ravintolat jäivät kuitenkin suljetuiksi koko viime matkailukauden ajaksi.

Yhdysvaltain Neitsytsaaret

DOMINIKAANINEN TASAVALTA

Alueelle on rakennettu paljon hälytysjärjestelmiä, joiden avulla myrskyjen ennakointi on entistä helpompaa.

ST. MARTIN 

Ranskan ja Alankomaiden kesken jaetun saaren lentoasema, hotellit, ravintolat ja satamat kokivat vakavia vahinkoja. Jotkut saaren matkailukohteista avautuivat vuosi sitten marraskuussa, mutta monet risteilyt jouduttiin perumaan viime kaudelta. Nyt kaikki on kuitenkin palannut jo melkein ennalleen.

St. Martin

ST. KITTS JA NEVIS 

Karibian-risteilyjen alukset vierailevat Karibian pienimmän valtion St. Kittsin pääkaupungissa Basseterressä. Sen jotkut hotellit kärsivät tuhoista, mutta intensiivinen työ on antoi niille mahdollisuuden avata ovensa jo viime kautta varten.

TURKS- JA CAICOSSAARET

Maailman kauneimmiksi kutsutut rannat kutsuvat taas turisteja. Saaren taloihin ja hotelleihin kohdistui suuria vahinkoja, mutta tällä kaudella kaikki on valmista matkailijoille.

Turks- ja Caicossaaret
 
DOMINICA

Guadeloupen ja Martiniquen välissä sijaitseva rehevän sademetsän täyttämä Dominica kärsi suuria vahinkoja ja sen infrastruktuuri ja hotellit odottivat vielä viime kaudella uudelleenrakentamista.

GUADELOUPE

Tulivuorten sylissä lepäävän Guadeloupen pitäisi olla jälleen ennallaan. Kuvankaunis saari ei ole massaturismilla pilattu, ja se sopii hyvin perheille. 

guadeloupe

PUERTO RICO 

Isojen Antillien saariryhmän itäisimmällä saarella tuho oli valtava. Puerto Ricon pääkaupunki San Juan on tyypillinen Karibian-risteilyjen pysähdyspaikka ja useiden risteilyjen alku- tai päätössatama. Vaikka useat hotellit ovat viime talven kunnostuksen vuoksi kiinni, on saari hitaasti mutta varmasti matkalla takaisin kohti uutta turistikautta.

Puerto Rico

RISTEILY

Useat matkanjärjestäjät tarjoavat eri tasoisia ja pituisia risteilyvaihtoehtoja. Risteilyt sisältävät useimmiten korkealaatuisen täysihoidon ruokineen ja juomineen sekä monipuolisen matkareitin. Risteilyjen kesto vaihtelee muutamasta päivästä useampiin viikkoihin.

VIISUMI

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Karibian maihin. Risteily-yhtiöiden verkkosivuilta saa lisätietoja. Jos samalla vierailee Yhdysvaltain matkakohteissa, on täytettävä ESTA-lomake samalla tavalla kuin USA:han matkustaessa.

VALUUTTA 

Risteily-yritysten kotisivuilta saa lisätietoja. Helpoimmalla pääsee käyttämällä luottokorttia, jolla kannattaa aina maksaa paikallisessa valuutassa. Ranskan saarilla käytetään yleensä euroja, kun taas esimerkiksi Barbadoksella on oma Barbadosin dollari. Monilla Itä-Karibian saarilla käytetään Yhdysvaltain dollareita.

dominica

Hyödyllisiä linkkejä:

www.aruba.com 
www.grenadagrenadines.com
 www.gov.vc
 www.barbados.org 
www.visitbarbados.org 
www.stlucia.org 
www.dominica.dm
www.martinique.org 
www.usvi.net 
www.visitjamaica.com 
www.seepuertorico.com 
www.albatros-travel.fi
loistoristeilyt.fi
varaukset.risteilykeskus.fi

karibia
 


Teksti:
ODD ROAR LANGE, toimittanut Mia Malmi
Kuvat:
NTB SCANPIX, VING, DOMINICANREPUBLIC.COM, ODD ROAR LANGE/THE TRAVEL INSPECTOR

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!