Katso kuvat!

Eksoottinen Vietnam tarjoaa vaihtelua perinteiselle Thaimaan-lomalle: Maa on hyvää vauhtia matkalla yhdeksi Kaakkois-Aasian suosituimmista lomakohteista!

Lomalla | 14.10.2018 17:01

Esittelemme Vietnamista kymmenen paikkaa, jotka kannattaa kokea.

Pitkät hiekkarannat, kiehtovat kaupungit Hanoi ja Saigon, Vietnamin sodan ja kommunismin värittämä historia, syrjäiset vuoristokylät sekä Kaakkois-Aasian kenties paras katuruoka houkuttelevat matkailijoita.

Halonginlahti

Pohjois-Vietnamissa sijaitseva Halonginlahti on upea luonnonihme. Maailman kauneimpiin lukeutuvissa maisemissa 2 000 eriskummallisen muotoista, kalkkikivestä muodostunutta karstivuorta nousee korkeuksiin smaragdinvihreästä merestä.

Alueen nimi kuuluu käännettynä "Laskeutuvan lohikäärmeen lahti”. Halonginlahti on noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Hanoista, ja lukuisat yritykset tarjoavat veneretkiä lahdelle. Hinnat vaihtelevat veneestä ja matkan pituudesta riippuen. Lahdella voi snorklata, käydä tutustumassa jännittäviin luoliin tai meloa kajakeilla. On myös elämys vierailla paikallisten kalastajien kelluvissa kylissä.

Lisätietoa: Retket Halonginlahdelle kannattaa ostaa paikan päältä Vietnamista. Niitä välittää melkein jokainen Hanoin hotelli ja matkatoimisto. Halvimmat risteilyt maksavat ainoastaan 50 euroa. Parin päivän retken saa noin satasella, ja kolmen päivän retken 150–200 eurolla.

durian
Pahanhajuinen durian-hedelmä on yksi Vietnamin erikoisuuksista.

 

Elämyksiä Sapassa

Sapa on Vietnamin pohjoisimman osan ylivoimainen turistimagneetti. Eräs vuoristokaupungin vetonaula on patikoiminen etnisten vähemmistökansojen kylissä.

Vaelluksista on kehittynyt tuottoisa bisnes, joka hyödyttää sekä turisteja että paikallisia asukkaita. Turistit saavat ainutkertaisen tilaisuuden vierailla maaseudun kylissä, yöpyä yksinkertaisissa kotimajoituksissa ja nähdä aitoa Vietnamin maaseudun arkea.

Vaellukset kestävät muutamasta tunnista muutamaan päivään. Sapassa on noin 300 vaellusopasta, joista suurin osa on paikallisia nuoria naisia. Mukana on aina paikallinen englantia puhuva opas, joka järjestää ruokailut ja yöpymiset matkan varrelle osuvissa pikkukylissä. 

Lisätietoja: Sapa Trekking Tour tarjoaa esimerkiksi patikointia, pyöräilyä ja asumista paikallisten heimojen keskellä. Neljä päivää vaelluksella maksaa hieman yli 100 euroa. sapatrekkingtour.com tai groovygeckotours.net.

sapa

Hurmaava Hoi An

Entisaikojen Vietnamia, upeita käsitöitä, hyvää ruokaa ja rauhallista tunnelmaa etsivälle Hoi An on nappivalinta. Pienen, noin 120 000 asukkaan kaupungin vanha osa on Unescon maailmanperintökohde, ja sen kadut on varattu jalankulkijoille ja polkupyörille.

Talojen värikkäät julkisivut ja temppelit ovat ilo silmälle ja innostavat kuvaamaan. Kaupungin taitavat räätälit toteuttavat mittatilauksena mitä tahansa uimapuvusta juhla-asuun kohtuulliseen hintaan. Hoi Aniin pääsee Hanoista tai Saigonista lentämällä tai junalla Da Nangiin, josta on 30 kilometrin matka perille. 

Lisätietoja: vietnam-guide.com/hoi-an

hoi an

Elämyksiä Dalatissa

Vuorten sylissä lepäävässä Dalatissa voi kokea jännittäviä ulkoilmaelämyksiä, kuten kalliokiipeilyä tai koskenlasku villinä virtaavaa vesiputousta pitkin. Mainiot pyöräily- ja vaellusreitit löytyvät läheltä keskustaa.

Retkillä kannattaa käydä Dalatin alkuperäiskansan kylässä, riisiviinatislaamolla, silkkitehtailla, Elephant-vesiputouksella, temppelialueella, kahviplantaasilla (paikallista kahvia kehutaan Vietnamin parhaaksi), Dalatin vanhalla rautatieasemalla sekä Hang Nga Crazy Housessa, joka nimensä mukaan on varsin eriskummallinen rakennus.

Puolentoista kilometrin korkeudessa sijaitsevan kaupungin ilmasto on selvästi esimerkiksi rannikkoa viileämpi, ja siellä sataa usein.

Lisätietoja: dalat-tourist.com

dalat

Leijasurffausta Mui Ne:ssa

Tuulinen Mui Ne tunnetaan parhaiten upeista hiekkadyyneistään sekä leijasurffaajien paratiisina. Aloittelijoille on tarjolla leijasurffauskursseja. Ajomatka Saigonista vanhaan kalastajakylään kestää viisi tuntia ja maksaa neljä euroa. Mui Ne on niittänyt mainetta myös erinomaisilla kala- ja äyriäisruuillaan.

Hintataso on halvempi kuin suurissa kaupungeissa, joten herkullisen katukeittiölounaan saa alle kahdella eurolla, ja päivällisen ravintolassakin alle viidellä eurolla. Vietnamilaisia erikoisuuksia, kuten heinäsirkkoja ja sammakonreisiä on tarjolla Rain Forest -ravintolassa. Jalkahieronnasta voi nauttia neljällä eurolla.

Lisätietoja: kitesurfingmuine.com 

mui ne

Rentoa rantaelämää

Nha Trang on 300 000 asukkaan kaupunki Kaakkois-Vietnamissa ja samalla maan suosituin rantakohde niin turistien kuin paikallisten keskuudessa. Seitsemän kilometrin hiekkaranta on paikan tärkein vetonaula.

Sukeltajienkin suosikkikohteesta löytyy tekemistä koko perheelle, kuten Vinpearl Land -huvipuisto, jota kutsutaan Vietnamin Disneylandiksi.

Cho Damin markkinoilta saa paikallisia käsitöitä ja kuuluisaa vietnamilaista silkkiä. Myös veneretket lähisaarille snorklaamaan ja uimaan ovat suosittuja.

Lisätietoja: vietnam-guide.com/nha-trang

nha trang

Aistillinen Hanoi

Kaupunki tunnetaan nimellä "Vietnamin vanha nainen". Historiallisen ilmapiirin ja modernin kaupunkielämän yhdistelmä tekee tunnelmasta erityisen. Keskustassa skoottereiden virta on loputon, ja naiset myyvät perinteinen kartiohattu päässään kukkia ja hedelmiä polkupyörän selästä. Hanoin parhaita puolia ovat siirtomaa-aikojen tunnelmaa sykkivä vanhakaupunki sekä miellyttävä, neljä vuodenaikaa käsittävä ilmasto.

Talvella elohopea voi laskea alle 20 asteeseen, kesällä taas nousta 30 asteeseen, mutta trooppista hellettä ei ole koskaan. Käymisen arvoisia ovat kirjallisuuden temppeli Hoan Kiem -järvellä, Ho Chi Minhin mausoleumi sekä Vesinukketeatteri.

Lisätietoja: vietnam-guide.com/hanoi

hanoi

Saigonin makuja

Saigon (muodollisesti Ho Chi Minh City) on kulinaristin Mekka, jossa on Vietnamin paras katukeittiö. Vilkkailla kaduilla voi syödä keittoja, maukkaita mereneläviä ja outojakin herkkuja, kuten heinäsirkkoja.

Jos haluaa kokea jotain unohtumatonta, kannattaa hypätä XO-merkittyjen skootterien matkaan, jolloin pääsee noin viiden tunnin kiertoajelulle kaupungin parhaimpiin pikaruokapaikkoihin. Lysti maksaa noin 35 euroa ja kokemus on taatusti hauska, jännittävä ja ainutlaatuinen.

Ranskan siirtomaakulttuuria henkivän bisneskaupungin nähtävyyksien katseluun riittää pari kolme päivää. Kannattaa vierailla ainakin ajatuksia herättävillä Vietnamin sodan aikaisilla muistomerkeillä, maagisessa kiinalaiskorttelissa sekä jännittävillä markkinoilla.

Lisätietoja: XO Tours - The Foodie: xotours.vn

saigon

Maaginen Mekong

Yli 4 000 kilometriä pitkä Mekong-joki virtaa kuudessa maassa: Kiinassa, Myanmarissa, Thaimaassa, Laosissa, Kambodžassa ja Vietnamissa. Risteily joella on unohtumaton kokemus, jonka aikana näkee huikeita maisemia, paikallisten värikkäitä asumuksia ja riisiviljelmiä. Jokiristeilyn voi luontevasti aloittaa Ho Chi Minh Citystä, ja sen tyypillisiä pysähdyspaikkoja ovat esimerkiksi Can Tho ja Phu Quoc -saaret. 

Lisätietoja: mekongeyes.com/en/home

mekong

Saariparatiisi Phú Quôc

Etelä-Vietnamissa lähellä Kambodžan rannikkoa sijaitseva Phú Quôc on yksi Vietnamin kauneimmista saarista. Sitä ympäröivät rehevät vuoret, turkoosi meri ja osittain autiot paratiisirannat. Tekemistä ja näkemistä on sen verran, ettei rannalla makailuun ei ehdi kyllästyä. Majataloja ja hotelleja löytyy jokaiselle lompakolle. Paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä ja ruoka erinomaista, etenkin merenelävät.

Long Beach on saaren pisin ja suosituin, 20 kilometrin pituinen ranta. Saaresta on kovaa vauhtia kehittymässä turistimagneetti, joten sinne kannattaa matkustaa nyt, kun rannat ovat vielä rauhallisia ja hintataso suhteellisen edullinen.

Lisätietoja: phuquocislandguide.com

phu quoc

 

Teksti:RUNAR LARSEN, TOIMITTANUT MIA MALMI
Kuvat:SANNA ASUJA, FOTOLIA JA SE OG HØR
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!