Katso kuvat!
Autolla Eurooppaan - vinkkimme viiteen kaupunkiin

Autolla Eurooppaan - vinkkimme viiteen kaupunkiin: Aja Helsingistä Tallinnaan, siitä Saksan Travemündeen ja takaisin Helsinkiin - kas näin se käy!

03.04.2018 17:58

Yli 3 000 kilometrin automatkamme käsitti kuusi etappia ja pysähdykset viiteen historiallisesti tärkeään eurooppalaiskaupunkiin.

Tallinna–Riika

Lounas Pärnussa

Valtatie on kaksikaistainen, melko kapea, ja rekkaliikenne on hyvin vilkasta. Vähän yli 300 kilometrin reitti kulkee Pärnun kylpyläkaupungin läpi, ja siellä onkin hyvä pysähtyä lounaalle. Nopeusrajoitus on 90 kilometriä tunnissa ja tutkaratsioita reitille osui muutama. Tallinnassa bensalitra maksoi 1,15 euroa.

Riika

Riian historiallisen keskustan kupeessa virtaa leveä Väinä-joki.

Riika–Varsova

Kahden pysähdyksen taktiikka

Ehkäpä matkan vaihtelevin osuus. Riiasta reitti etenee Liettuan läpi, ja rekkaliikenne reitillä sen kuin koveni. Nopeusrajoitus 90 kilometriä tunnissa ei rekkoja hillinnyt. Koko ajan takapuskuriin liimaantui valoja vilkuttavia rekkoja, ja olimme pakotettuja ajamaan sakkoja peläten pientä ylinopeutta. Kaatosadekaan ei hillinnyt rekkoja vaan ne ohittelivat toisiaan pahoissa mutkissa.

Puolan puolella silmä kuitenkin lepäsi upeissa kylämaisemissa. Bensalitra maksoi Puolassa noin euron.

Kahden pysähdyksen taktiikalla 670 kilometrin matkaan kului lähes 11 tuntia ja se oli ehdottomasti koko reissun raskain.

Varsovan vanha kaupunki raunioitui sodassa soraläjäksi, mutta on rakennettu upeasti uudelleen.

Varsova–Budapest

Päivän ruokailut neljässä eri maassa

Matkan pisin, lähes 900 kilometrin siirtymä sujui jouhevasti. Moottoritiet ovat hyviä ja osin melko uusia, ja nopeusrajoitukset ovat paikoin 130 kilometriä tunnissa.

Päivän aikana nautimme aamiaisen Puolassa, lounaan Tšekissä, välipalan Slovakiassa ja illallisen kohdekaupungissa Unkarin Budapestissä.

Bratislavassa bensa oli matkan kalleinta, 1,35 euroa litralta.

Sukulaiskansamme Unkarin pääkaupunki jakautuu Tonavan vastakkaisten rantojen Budan ja Pestin kaupunkeihin.

Budapest–Wien

Viinitila ja shoppailua

Matkan lyhin, noin 250 kilometrin pituinen, etappi mahdollisti pysähtymisen Illmitzin kylässä sijaitsevalla viinitilalla.

Matkan varrelle osuu myös ostosten tekoon täydellisesti sopiva, valtaisa merkkituotteisiin erikoistunut McArthurGlen-outlet noin puoli tuntia ennen Wieniä.

Unkarissa bensalitra maksoi 1,20 euroa.

Wien on maineensa veroinen vanhana tyylikaupunkina.

Wien–Praha

Älä eksy

Tällä siirtymällä luotimme jälleen liikaa navigaattoriin ja niinpä sinänsä lyhyt, noin 330 kilometrin matka kesti paljon suunniteltua pidempään. Ajoimme rekkajonoissa kapeita kiemurtelevia kyläteitä halki Tšekin maaseudun. Onneksi noin puolessavälissä matkaa pääsi takaisin moottoritielle.

Tällä matkalla meidät pysäytettiin ensimmäistä kertaa rajalla henkilöllisyyksien tarkastamista varten. Tšekissä bensalitra maksoi noin euron.

Kaarlensilta on turistikohde, jota Prahassa ei kannata eikä oikein voikaan ohittaa.

Praha–Travemünde

Satamassa myöhään illalla

Päätimme ajaa matkan viimeisen, noin 700 kilometrin etapin yhtä soittoa. Tähän vaikutti eniten se, että Finnlinesin laivaan pääsy Saksan Travemündessa oli myöhään illalla.

Toinen vaihtoehto olisi ollut vaikkapa pysähtyä puolivälissä Berliiniin, jonka halki moottoritie kulkee.

Travemünde sijaitsee Lyypekin kaupungin kupeessa ja sinne pysähdyimme illalliselle.

Teksti: Seiskan toimitus
Kuvat: Seiskan toimitus

Lisää aiheesta

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!