Katso kuvat!

Aurinkoinen Kreeta on lomailijoiden kestosuosikki! Juhlia, hauskanpitoa, hiljaisuutta, kauneutta, sekä historiaa ja nähtävyyksiä - saari toteuttaa jokaisen lomatoiveet!

Lomalla | 04.05.2018 18:01

Tutustu Kreetan idyllisiin kyliin ja rantoihin

Nähtävyyksiä Hanian historiallisilla kujilla, rantaelämää tarunomaisella Elafonísin saarella, vuoristoretkiä dramaattisissa maisemissa.

Jotkut matkakohteet tulevat ja menevät, mutta osa pitää pintansa – ja Kreeta kuuluu jälkimmäisiin. Uusista kilpailijoista huolimatta Kreetan saari on suositumpi kuin koskaan.

Kesä saapuu ajoissa saarelle. Kun kevätkukat alkavat värittää maisemaa, tietää, että uusi lomasesonki on alkamassa.

kreeta, hania
Haniassa on nautinto vaellella värikkäillä välimerellisillä kujilla.


Monipuolisesti rantoja

Uusi sesonki tarkoittaa kukkien lisäksi myös turistien tulvaa. Kreeta on kesälomakohteiden klassikko, ja se oli myös suomalaisten suosituin rantalomakohde kesällä 2017.

Kreeta on monipuolinen rantojen saari. On selvää, että aurinko, rannat ja upeat uimavedet ovat tärkein syy suunnata Kreikan suosikkikohteeseen. Saarelta löytyy syrjäisiä, autioita lahtia, pitkiä hiekkarantoja, hotellikomplekseja sekä rannalle rakennettu ostoskeskus.

kreeta, ranta
Turistirannoilta voi paeta uimaan syrjäisiin lahdenpoukamiin.

Perheiden suosikki

Kymmenisen kilometriä Haniasta länteen sijaitsee matkailijoiden suosima Platanias. Arkkitehtuuriseksi helmeksi kylää ei voi kutsua. Keskustaa halkoo vilkasliikenteinen katu, jonka varrella on runsaasti ravintoloita, kauppoja ja baareja. Mukavimmat ruokapaikat löytyvät vanhastakaupungista korkealta mäen harjanteelta sekä rannalta.

Platanias on kuitenkin yksi saaren parhaista perhekohteista. Se sopii myös niille matkaajille, jotka haluavat nauttia rantaelämästä. 

Kaikki isoimmat matkatoimistot tarjoavat majoitusta Plataniasta. Vaihtoehtoja on aikuisille tarkoitetuista luksushotelleista edulliseen perhemajoitukseen.

Etelärannikon helmiä

Kreeta tarjoaa vierailleen aarteita. Rantaihmisten ja vesipetojen todellisia pyhiinvaelluspaikkoja ovat saaren luoteisosassa sijaitseva Balos ja lounaassa sijaitseva Elafonísi. Nämä ovat pakolliset kohteet niille, jotka haluavat ikuistaa Kreetan postikorttimaisemat Instagramiin.

Siirryttäessä vuorten yli saaren eteläiselle rannikolle odottaa toinen maailma, joka ei muistuta turisteille tuttuja matkailukeskuksia. Täältäkin löytyy matkailukohteita, mutta tunnelma on omanlaisensa. Sougian ja Palaióchoran kaltaisista kylistä löytää taatusti rauhaa. Hieman tuntemattomammassa 
Triopetrassa voi valita pikkukivi- tai hiekkarannan.

Saaren etelän puoleisella osalla meno hidastuu, vedet ovat kirkkaammat ja maisemat upeat.

kreeta ranta
Kreetan eteläisellä rannikolla on vähemmän turisteja.


Patikointia laaksoissa

Kreeta on myös retkeilijöiden suosima kohde. Vuorilta etelärannikolle kulkee hienoja, syviä laaksoja. Samarian rotko on näistä suosituin. Päivittäin bussilastillisia turisteja vaeltaa 16 kilometriä pitkää polkua, joka päättyy rannalle Palaióchorassa.

Kannattaa kokeilla myös pienempää ja tuntemattomampaa naapurilaaksoa Agia Irinia, joka on vähintäänkin yhtä kaunis kuin Samarian rotko. Mikä maistuisikaan paremmalta hikisen vaelluksen jälkeen kuin kotoisan tavernan raikas salaatti tai päivän kalasaalis.

Pikkukaupungit lumoavat tunnelmallaan!

Mikäli rantaelämä, vuorivaellus tai laiskottelu hotellin uima-altaalla eivät houkuttele, on Kreetalla muutakin annettavaa. 

Pääkaupunki Iraklion on kokenut kasvojenkohotuksen viime vuosina. Saaren pienessä metropolissa on kaikkea kattoterasseista vilkkaisiin kauppakatuihin. Täältä on myös lyhyt matka historialliseen Knossokseen, joka on Kreetan Ateena.

Aurinkoisia terasseja on tarjoilla kaikkialla.
Aurinkoisia kujia ja terasseja löytyy joka makuun.

Herkuttele kujilla

Iraklion on tutustumisen arvoinen, viehättävä satamakaupunki venetsialaisine linnoituksineen. Parasta Iraklionissa ovat kulinaristiset seikkailut.

Kreikassa ruoka on kulttuuria, ja kreetalaiset ovat erityisen ylpeitä keittiöstään, jota he kutsuvat maailman terveellisimmäksi. Kreetalla saa siis nauttia maukkaasta ruoasta hyvällä omallatunnolla!

kalatiski
Kalamarkkinoilta saa taatusti tuoretta kalaa ja äyriäisiä.

Romantiikan tyyssija

Iraklionin ja Hanian välille jää yksi Kreetan kauneimmista kaupungeista, Rethymnon.

Vaikka kaupungissa on paljon turisteja ja erittäin suosittuja ravintoloita, se on harvinaisen romanttinen.

Tässä resepti miellyttävälle vierailulle ihastuttavassa kaupungissa: seuraa kapeita kujia autottomaan historialliseen keskustaan, istahda kodikkaan tavernan pöytään kukkivien ihmeköynnösten varjoon ja nauti lämpimästä lounaasta sekä kylmästä juomasta!

rethymnon
Rethymnonin paikallistavernat ovat viihtyisiä taukopaikkoja kaupunkiretkillä.

Laaksoretket

Helposti unohtuu, että Kreeta on muutakin kuin aurinkoa ja rantoja. Saaren eteläosassa sijaitseva Samarian rotko päättyy rannalle. Vaelluspolku on suosittu päiväretkikohde. Vieraile myös naapurilaaksossa Agia Irinissa, jossa on vähemmän turisteja mutta komeat maisemat.

laaksoretki

Kaupunkielämä

Ihana Hania on Kreetan kaunein kaupunki ja pakollinen retkikohde kaikille, jotka haluavat taukoa aurinkotuoleilla löhöilylle. Ympäri kaupunkia on useita kivoja ruokapaikkoja, mutta parhaimmat sijaitsevat sataman läheisyydessä kävelykadulla. Älä myöskään missaa Rethymnonia ja Iraklionia.

hania

Elafonísi

Kreetan ”mini-Malediiveilla” maisema on kuin postikortista. Auringonvalossa ranta värittyy liidunvalkoisesta pinkkiin vasten turkoosia merta. Pieni, lähes asumaton saari on niin lähellä mannerta, että matkan voi kahlata. Myös luoteessa sijaitseva Balos on helmi. Itärannikon Vai tunnetaan palmuistaan.

elafonisi

  • MATKUSTA

Finnair lentää Haniaan suoraan Helsingistä 14.4.–27.10. ja Oulusta 19.6.–7.8. Iraklioniin pääsee suoralla lennolla 22.4.–26.10. Norwegianilla on suora lento Helsingistä Haniaan. Valmismatkoja Kreetalle järjestävät muun muassa Apollomatkat, Aurinkomatkat, Helin matkat, Tjäreborg ja TUI. 

  • MAJOITU

Kreeta tarjoaa runsaasti majoitusta edullisista perhehotelleista aikuisten luksukseen. 

  • REISSAA SAARELLA

Vuokraa auto ja tutustu Kreetan piilotettuihin helmiin. Plataniasista, 
Rethymnonista, Haniasta ja Iraklionista on bussireittejä ja järjestettyjä retkiä turistien suosikkikohteisiin.

  • LISÄTIETOA

www.incrediblecrete.gr

knossos
Knossoksen muinainen palatsikeskus on tunnettu nähtävyys.

 

Teksti:Runar Larsen, toimittanut Sari Nurmo
Kuvat:SE OG HØR JA FOTOLIA
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!