fbq
Kotimaa
20.04.2022 19:30
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: Instagram, Seiskan arkisto, All Over Press
Marja Hintikka
Ylen A-Studio kohun keskellä: peruttuja esiintymisiä ja suosimista - Marja Hintikalta tulinen kannanotto
Kotimaa
20.04.2022 19:30
Teksti: Iida Elstelä|Kuvat: Instagram, Seiskan arkisto, All Over Press

Valtakunnallinen mediayhtiö Yle on joutunut keskelle kohua.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtajan, Millariikka Rytkösen oli tarkoitus vierailla Ylen A-Studiossa eilen (19.4.) puhumassa paljon keskustelua herättäneestä hoitajien lakosta. Esiintyminen kuitenkin peruttiin, Millariikan omien sanojen mukaan vain muutamaa tuntia ennen lähetystä.

- Minut oli pyydetty keskustelemaan ministerin kanssa. Mutta sitten tuli tieto, että ministeri halusi studioon yksin. Sillain sit kai, hän kirjoitti Instagramin tarinoihinsa päädyttyään katsomaan A-Studiota kotisohvalta.

Millariikan oli tarkoitus keskustella perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) kanssa.

Lue myös: IS: Marja Sannikan keskusteluohjelma lopetetaan – suuri kohu viikonloppuna!

Millariikka on myös kommentoinut tapausta Journalisti-lehdelle.

- Hän (Ylen toimittaja) sanoi, että ministerin kanssa on pulma. Lindén oli alun perin sanonut, että hän tulee ’mielellään’ yksin, eivätkä he Ylellä olleet ymmärtäneet, että ’mielellään’ on niin sanotusti käsky, hän kertoo Journalistin haastattelussa.

Aki Lindén
Aki Lindén toimi HUSin toimitusjohtajana vuodesta 2010 vuoteen 2018.

Radio- ja tv-juontaja Marja Hintikka, 43, ärähtää Instagram-sivullaan Ylelle tuoden samalla ongelman suuremman yleisön tietoisuuteen. Juontaja kertoo olevansa huolissaan tilanteesta.

- Saako ministeri siis vaikuttaa siihen, keitä YLEn poliitikan toimittajuuden kruununjalokivessä ja yhdessä TV:n tärkeimmistä yhteiskunnallisista keskustelufoorumeista saa olla vieraina? hän kysyy kuvatekstissä.

Lue myös: Marja Hintikan somepäivitys sai hieraisemaan silmiä – ”Miks Sanna Marin on sun mekossa kiinni”

Marja vertaa tilannetta Venäjään, jonka median tilannetta kauhistellaan maan johdon sensuroidessa ja päättäessä sisällöstä.

- YLEn tehtävänä on edistää demokratiaa - kansanvaltaa. Tällaisessa työtaistelutilanteessa, josta saattaa seurata jopa joukkoirtisanoutuminen, minun olisi kansalaisena ollut tärkeää kuulla myös työmarkkinajärjestön kanta asiaan, hän perustelee, sekä muistuttaa Ylen tehtävän demokratian palveluksessa olemisesta olevan kirjattuna Suomen lakiin.

Marja on sitä mieltä, että mikäli ministeri uhkasi peruvansa vierailun Tehyn puheenjohtajan ollessa mukana, ei painostukseen olisi pitänyt suostua. Hän kirjoittaa tahtovansa kuulla, mitä kulisseissa tapahtui.

- Selitykseksi ei kelpaa, ettei ministeri ole työtaistelun osapuoli. Kaikille suomalaisille on selvää, että vastuuministeri, joka valmistelee koko alaan ja lakkoon liittyviä lakeja, liittyy hyvin olennaisesti hoitoalan työtaisteluun.

Lue myös: Marja Hintikalta suoraa puhetta somessa: ”Tiedättekö mitä inhoan?”

- Toimivassa demokratiassa kansaa ei pidetä tyhmänä. Peräänkuulutan nyt aiheesta tiukkaa journalistista sisältöä! Kiitos, Marja päättää kipakan kannanottonsa.

Aki Lindénillä Ylen mukaan eniten uutisarvoa

Ylen A-Studion toimittaja Marja Sannikka kommentoi Marja Hintikan tekstiä hiukan ärtyneen oloisesti.

- Hei kaima! Ei tietenkään ministeri saa päättää keitä meillä A-studiossa haastatellaan ja keitä ei! Lopullisen päätöksen vieraista tekee meillä tuottaja. Omasta puolestani voin kertoa, että halusin lähetykseen nimenomaan Aki Lindenin, ja täysin journalistisin perustein. Itse asiassa juuri siksi, että halusin haastaa häntä! Tämähän olisi helposti selvinnyt, jos olisit meiltä sitä kysynyt. Aurinkoista kevättä! Marja Sannikka lähettää terveisensä.

Kommenteissa vastausta on kyseenalaistettu monisanaisesti, mutta Marja Sannikka ei ole enää ottanut enempää kantaa asiaan.

Lue myös: Marja Sannikka vaihtaa ohjelmaa

Marja Sannikka
Marja Sannikka on nähty A-Studiossa vuoden alusta lähtien.

Kohu on yltänyt myös Twitteriin, jossa A-Studio perustelee päätöstä.

- A-studion ratkaisut vieraista tehdään aina journalistisin perustein, niin eilenkin. Halusimme haastatella potilasturvallisuuslaista vastaavaa ministeri Aki Lindeniä. Hän oli illan kiinnostavin ja uutisarvoisin haastateltava, koska häntä ei ollut vielä asiassa kuultu, tviitissä kirjoitetaan.

- On tavallista, että journalistisessa prosessissa pallotellaan päivän aikana erilaisia vierasvaihtoehtoja. Muita tahoja oli kuultu jo aiemmin, ja kuullaan myös jatkossa. Päädyimme siis pysymään alkuperäisessä suunnitelmassamme, eli kutsuimme lähetykseen Aki Lindenin yksin.

Lue myös: Yle: Suosikkiohjaaja Markku Pölösen menestys vaihtui katkeraan syöksykierteeseen: "Köyhyydessä menee toivo"

Journalisti-lehden haastattelussa A-Studion vastaava tuottava Ville Kolari kertoo, että ohjelman vieraista päätti yksinomaan toimitus, ei ministeri.

- Tässä on tapahtunut kommunikaatiovirhe. Toimittaja antoi virheellistä tietoa Millariikka Rytköselle peruutuksen syistä, hän sanoo haastattelussa.

Hoitajien lakko peruuntui hallituksen kaavaileman potilasturvallisuuslain vuoksi. Laki olisi rajoittanut hoitajien lakko-oikeutta, ja nyt tilanne uhkaa kiihtyä hoitajien joukkoirtisanoutumiseksi. 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »