fbq
Kotimaa
27.12.2022 18:00
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Timo Korhonen ja Vilma Loukasmäki
Marianne Kiukkonen
Voihkimista, syljeskelyä ja yökkimistä – Seiskan toimittaja kokeili Marianne Kiukkosen rapéh-seremoniaa
Kotimaa
27.12.2022 18:00
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Timo Korhonen ja Vilma Loukasmäki

Menin uteliaisuuttani seuraamaan Marianne Kiukkosen järjestämää rapéh-seremoniaa, johon osallistui lisäkseni muutama muu ihminen.

Ennen seremoniaa pesin jalkani, ja sitten astelin saliin, jonka ovella minut puhdistettiin salvialla. Asetuin taljalle istumaan, ja minulle kerrottiin seremoniasta, sen vaiheista ja sen seremoniassa käytettävistä pyhistä luonnonrohdoista. Rituaali vaatii rohkeutta ja uskallusta hellittää omista peloistaan ja kontrollista. Siinä pyydetään myös luottamusta.

Parantavaksi rohdoksi nimitettyä, vahvan mapacho-tupakan ja muiden kasvien sekoitusta rapéh’ta on käytetty Etelä-Amerikassa kehon ja mielen puhdistamiseen jo tuhansia vuosia. Sen uskotaan vapauttavan emotionaalisista jännitteitä ja poistavan kipuja.

Lue myös: Maiharit ja sukat lähtivät jaloista! Ex-poliisi Marianne Kiukkonen löysi yhteyden luontoon: Olin entisessä elämässäni viikinki

Ensin osallistujat siunataan ja heitä pyydetään ottamaan Äiti Maan siunaus vastaan. Seuraavaksi kaikki ottavat laakerinlehden käteensä ja asettavat tavoitteen tulevalle seremonialle. Ihminen voi pyytää vaikkapa viisautta tai lohtua. Lehti poltetaan tulessa.

Hiljennymme meditointiin. Silmät suljettuna kuuntelen ympärilläni soivia ja kehossani värähteleviä rummun lyöntejä. Keholleni lasketaan äänimaljoja, jotka värisevät rinnallani ja vatsallani.

Marianne Kiukkonen

Rauhoittumisen jälkeen Marianne puhaltaa rapéh’ta putkella osallistujien nenään. Kuulen pian voihkimista, syljeskelyä ja yökkimistä ympärilläni. Itse keskityin meditointiin.

Rapéh’n jälkeen on sananga-tippojen vuoro. Ne tiputetaan silmäluomille, josta ne valuvat silmän pinnalle aiheuttaen kipua, joka kehotetaan kääntämään voimaksi. Kuulen voihkimista ja vaikerrusta.

Sitten taas hiljennytään. Rummut ja äänimaljat soivat jälleen.

Lue myös: Ex-poliisi Marianne Kiukkonen hyödyntää vastoinkäymisiään nykyisessä työssään: ”Suurin vaikeuteni on ollut itseni hylkääminen”

Seremonian jälkeen poltetaan toiset laakerinlehdet. Niille annetaan tehtäväksi täyttää kehosta poistettu tunne. Esimerkiksi ankaruuden tilalle voi pyytää armollisuutta.

Lopuksi ihmiset kertovat tuntemuksistaan seremonian aikana. Näkikö joku näkyjä? Miltä kehossa tuntui? Mitä aistimuksia ja tunteita rohdoista heräsi? Moni koki hyvää oloa seremonian päätteeksi.

Toimitus kesti reilut kolme tuntia. Lähden intensiivisestä tilaisuudesta kotiin kokemusta rikkaampana, rennoin ja vaikuttunein mielin.

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.