fbq
Kotimaa
16.01.2022 22:33
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Kuulo
Tuore tutkimus paljastaa: Hauraat luut heikentävät kuuloa
Kotimaa
16.01.2022 22:33
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin kuulo-ongelmia erityisesti sellaisilla naisilla, joilla oli todettu osteoporoosi ja luiden heikkenemistä. Näillä naisilla kuulon heikentyminen oli terveluisia naisia 14–30 prosenttia todennäköisempää. Osteoporoosilääkitys ei vaikuttanut tutkimustulokseen. On vielä epäselvää, mistä ongelmien yhteys johtuu. Tutkijat uskovat, että kuulon heikentyminen vähentää fyysistä aktiivisuutta, mikä taas heikentää luustoa. Suomessa kuulovikaa esiintyy joka viidennellä 70-vuotiaalla ja 80 vuotta täyttäneistä useammalla kuin joka kolmannella.

Hyvät yöunet torjuvat diabetesta

Unet

Uni muun muassa vähentää stressiä, nostaa mielialaa, vaikuttaa painoon, vastustuskykyyn ja motorisiin taitoihin. Siksi uni on tärkeä terveystekijä. Unen määrän lisäksi nukahtamisajalla ja unen laadulla on merkitystä, sillä ne vaikuttavat glukoosiaineenvaihduntaan. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että myöhään valvovilla ja huonosti nukkuvilla oli heikompi glukoosiaineenvaihdunta, mikä altistaa diabetekselle. Pitkään nukkuneilla veren glukoositasot nousivat aamupalan jälkeen vähemmän.

Nuorten kuolemat ehkäistävissä

Nuoret

Vaikka nuorten kuolemat ovat viime vuosikymmeninä vähentyneet, kuolee maailmassa noin neljätuhatta 10–24-vuotiasta päivittäin. Vuonna 2019 menehtyi arviolta 1,5 miljoonaa nuorta. Kuolemista 33 prosenttia johtui liikenneonnettomuudesta, vammautumisesta tai väkivallasta. Yleisiä kuolinsyitä olivat myös tartuntataudit ja huono ravitsemus. Suomessa nuorten yleisimmät kuolinsyyt ovat liikenneonnettomuudet, tapaturmat ja itsemurhat. Tutkijoiden mukaan nuorten kuolemantapauksista suuri osa olisi ehkäistävissä.

Ranneke ennustaa epilepsiakohtauksen

Epilepsia

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriötila. Kohtauksissa tajunta hämärtyy, ja potilas voi muun muassa kouristella. Tuore tutkimus kertoo ranteessa kannettavasta laitteesta, joka voi tunnistaa epilepsiakohtauksen jo puoli tuntia ennen kohtauksen oireita. Laite mittaa ihon sähköjohtavuutta, muutoksia lämmössä, verenkiertoa, sydämen sykettä, fyysistä aktiivisuutta ja reagoi näissä tapahtuviin muutoksiin. Seurannassa rannekelaite ennakoi epilepsiakohtauksen viidellä potilaalla kuudesta. Suomessa epilepsiasta kärsii noin yksi sadasta.

Lähde: Duodecim

Tilaa Seiskan uutiskirje! »