fbq
Kotimaa
23.01.2022 19:02
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock
Sosiaalinen media
Terveysuutiset: Some masentaa keski-ikäisiä
Kotimaa
23.01.2022 19:02
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: Adobe Stock

Yhdysvalloissa tutkittiin viisikymppisten sosiaalisen median käytön vaikutuksia mielenterveyteen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että somea aktiivisesti käyttävät viisikymppiset ovat nuorten lailla muita alttiimpia sairastumaan masennukseen. Etenkin Facebook, Snapchat ja TikTok aiheuttivat käyttäjissään mielialan heikentymistä ja masennusoireiden lisääntymistä. Tutkimustulokseen kannattaa suhtautua pienellä varauksella, sillä tutkimukseen osallistuneiden elämässä saattoi olla muitakin masennukseen altistavia tekijöitä, eivätkä tutkijat paneutuneet tarkemmin osallistujien some-käyttäytymiseen.

Ulostesiirrekapselista hyviä tutkimustuloksia

Paksusuoli

Tähystyksessä tehtävä ulosteensiirto normalisoi suoliston bakteerikantoja. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan myös suun kautta otettava ulosteensiirtokapseli antibioottihoitoon yhdistettynä tepsii paksusuolitulehdukseen lievittämällä oireita tai jopa parantamalla vaivan. Puolet paksusuolitulehdusta kärsivistä sai apua kylmäkuivatusta ulosteensiirtokapselista ja saattoi pian hoidon jälkeen pärjätä ilman lääkitystä. Ulosteensiirtoja käytetään suolistosairauksien, etenkin Clostridium difficile -tulehduksen, hoidossa. Ulostesiirre saadaan yleensä potilaan lähiomaisilta.

Kontaktilaji altistaa ALS-taudille

Jenkkifutis

Pitkä ammattilaisura amerikkalaisessa jalkapallossa altistaa parantumattomalle ALS-taudille. Tämä havainto tehtiin tutkimalla yhdysvaltalaisessa NFL-liigassa vuosina 1960–2019 aloittaneiden ammattipelaajien terveystietoja. Jenkkifutaajat sairastuivat ja menehtyivät ALS-tautiin neljä kertaa todennäköisemmin kuin muu väestö. Myös muista kontaktilajeista on saatu samansuuntaisia viitteitä. Toistuvat taklaukset ja aivotärähdykset altistavat tutkijoiden mukaan keskushermoston sairauksille. Harvinainen ALS-tauti on liikehermoja rappeuttava sairaus. Suomessa sitä sairastaa noin 350 ihmistä.

Influenssarokote edistää sydänpotilaan terveyttä

Rokote

Vuoden kestäneessä seurannassa havaittiin, että influenssarokotteen ottaminen pari päivää sydäninfarktin jälkeen edisti potilaan toipumista. Seuranta tehtiin kahdeksassa maassa. Rokotteen saaneiden sydänpotilaiden riski sairastua uudelleen, joutua leikkaukseen tai menehtyä seurannan aikana oli noin kolmanneksen verrokkeja pienempi. Tutkijat suosittelevatkin, että influenssarokote annettaisiin sairaalassa influenssakaudella kaikille sydäninfarktipotilaille.

Lähde: Duodecim