fbq
Kotimaa
24.04.2022 19:15
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Adobe Stock
Lihavuus
Terveysuutiset: Lihavuus on riski muistille
Kotimaa
24.04.2022 19:15
Teksti: Juha Aaltonen|Kuvat: Adobe Stock

Jo ennestään on todettu lihavuusperäisten sairauksien lisäävän riskiä saada myös muistisairauksia. Nyt on todettu myös lihavuuden itsensä eli rasvakudosten runsauden aiheuttavan muistisairauksia ilman välisairauksia. Muistisairauksien riskiä lisää ensinnäkin korkea rasvaprosentti yleisesti, ja toisekseen sitä lisää vatsaonteloon ja sisäelinten ympärille kertyvä rasva eli viskeraalinen rasva. Ne vaikuttavat muistin lisäksi muiden tiedollisten toimintojen heikentymiseen. Kokeessa eniten kehossaan rasvaa kantaneiden mielentoiminnot olivat samalla tasolla kuin kolme vuotta vanhempien potilaiden tulokset.

B3-puutos voi lisätä epämuodostumia

Vitamiinit

Kalasta, pähkinöistä, palkokasveista, täysjyväviljasta ja punaisesta lihasta saatava B3-vitamiini vaikuttaa synnynnäisiin epämuodostumiin. Jos nimittäin äidillä on raskauden aikana pulaa B3:sta, saattaa lapsen riski syntyä epämuodostuneena kohota. Riski kohosi 14 prosenttia verrattuna äiteihin, joiden B3-saanti oli riittävää. Luku ei ole valtava riskin nousu, mutta tilastollisesti merkitsevä tekijä. Tutkimuksessa ei pystytty sulkemaan muita tekijöitä pois.

Verenpainelääkkeet turvallisia aivoille

Verenpaine

Iäkkäiden potilaiden on pelätty saavan verenpainelääkityksestä aivoverenkierron heikkenemistä. Peräti 50 vuoden aikana kertyneen tutkimustiedon analyysi kertoo, ettei lääkitys näkynyt aivoverenkierron mittauksissa heikentymisenä. Tulosta varmistaa se, että eri mittaustavat tai edes lääkityksen vaihtelu eivät muuttaneet lukuja.

Uneton lapsena, uneton teininä

Uneton

Jos lapsella todetaan unettomuutta, on syytä varautua vaivan jatkumiseen teini-iässä ja monilla – vaan ei kaikilla – vielä aikuisenakin. Tutkimuksessa seurattiin puolentuhannen lapsen uniasioita yhdeksänvuotiaina, 16-vuotiaina ja vielä 24-vuotiaina. Alussa todettu unettomuus jatkui 16-vuotiaana vielä 43 prosentilla ja 24-vuotiaanakin vielä 20 prosentilla. Olisi siis syytä reagoida varhain, jos lapsen yöunet jäävät toistuvasti alle kahdeksantuntisiksi.

Lähde: UUTISPALVELU DUODECIM

Tilaa Seiskan uutiskirje! »