fbq
Kotimaa
06.03.2022 17:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Seiskan arkisto ja Annen albumi
Pennanen ja julkkikset
Tauski on julkkisten Topelius ja Runeberg – toimituspäällikkö Anne Pennasen muistot Seiskan 30 vuotiselta taipaleelta
Kotimaa
06.03.2022 17:00
Teksti: Anne Pennanen|Kuvat: Seiskan arkisto ja Annen albumi

Olen ollut Seiskassa töissä sen ensimmäisestä numerosta lähtien vuodesta 1992. Se on yli puolet elämästäni. Vuosikymmeniin on mahtunut koko elämän kirjo, ja joskus hieman enemmänkin.

Lue myös: Seiskan toimituspäällikön puntit tutisivat Vesku Loirin edessä – Pahojen poikien Jokke-pappa jahtasi Intiassa

Tauski kolkutteli ovella

Tauski

Ensimmäisiä julkkiksia, jotka halusivat oitis uutuuslehti Seiskan sivuille, oli 1990-luvun alussa kaikin keinoin julkisuuteen pyrkinyt Tauski Peltonen. Tauski lopulta osallistui Syksyn säveleen Sinä vain -kappaleellaan vuonna 1994. Hän on siitä mielenkiintoinen kansallisjulkkis, että satuilee kuin Topelius ja puhuu kuin Runeberg, mutta uskomisen vastuu jää aina kuulijalle.

Missin matkassa maailmalla

Tarja Smura

Tutustuin Tarja Smuraan 1993 missikisoissa, kun minulle osui niin kutsuttu Miss Suomen seurantavuosi. Enpä silloin olisi uskonut, mitä kaikkea yhdessä koemme rakastumisista eroihin. Olemme myös matkustelleet kolmen vuosikymmenen aikana ristiin rastiin maailmalla milloin mistäkin syystä. Kuva on muisto Pariisista vuodelta 1997. Miehet ovat kummallakin vaihtuneet, mutta ystävyys on säilynyt.

Nostalgiaa ja arvostusta

Lasse Norres ja Neumann

Neumann toimi 1990-luvulla parin vuoden ajan Seiskan Lontoon-kirjeenvaihtajana, ja järjestimme myös muutamat sokkotreffimatkat lukijoille Englantiin ja Irlantiin Nipan toimiessa oppaana. Ex-Dingo-manageri Lasse Norresta on puolestaan ikävä, koska hänen kaltaisiaan PR-työnsä osaavia on harvassa. Muutamissa nykyajan managereissa kun on sellainen ikävä luonteenpiirre, että he tyydyttävät vallanhimojaan ja purkavat angstejaan mediaan nimekkäiden artistiensa varjolla.

Noitarumpu ”Hagridille”

Coltrane

Fitz ratkaisee -rikossarjasta ja Harry Potter -elokuvien Hagridina tunnetun Robbie Coltranen kohtaaminen Lontoossa vuonna 2011 on yksi viihdetoimittajanurani kohokohdista. Lahjoitin sekä hänelle että Potter-sarjan Dalfoyn pahisisää ja poikaa näytelleille Jason Isaacsille ja Tom Feltonille lappilaiset noitarummut.

– Onko teillä Suomessa muka oikeita noitia, Robbie ihmetteli ja minä vakuuttelin, että meillä niitä vasta onkin.

”Raili Mäki” tuli kylään

"Raili Mäki"

Seiska juhli yksivuotispäiviään ja julkkista asteli sisään kuin Linnan juhlissa konsanaan. Äkkiä kollegani, päätoimittajanammekin työskennellyt Marko Petäjäjärvi kiiruhti luokseni ja käski mennä ovelle, koska ystäväni “Raili Mäki” oli juuri saapunut paikalle. 

– En minä tunne ketään Mäen Railia, ähkäisin.

– Tunnetpas, koska juuri pari päivää sitten haastattelit häntä!

Pienen aivotyöskentelyn jälkeen tajusin hänen tarkoittavan skottilaulaja Maggie Reillyä, joka on kuuluisa muun muassa ikivihreästä biisistään Moonlight Shadow. Sisääntulija olikin joku look-a-like-Raili.

Kaikki kaipaavat Kirkaa

Kirka

Vaikka Kirkan kuolemasta on jo 15 vuotta, hänen iloista virnettään ja leppoisaa jutusteluaan on yhä ikävä – musisoinnista puhumattakaan. Moni muistaa tarkkaan missä oli, kun hänen kuolemastaan uutisoitiin. Kirkan kaltaisia legendoja ilmestyy viihdetaivaalle liian harvoin. Laulajan viimeiset sanat minulle viimeisellä tapaamisellamme olivat: ”Anne, koska sä lopetat ton röökinpolton?” Lopetin melko tarkalleen silloin, kun Kirkan kuolemasta tuli kuluneeksi 10 vuotta. Kuva on Kirkan 50-vuotispäiviltä vuonna 2000.

Madonna vartioi huusissani

Madonna

Rikoin tiukkoja mediasääntöjä haastatellessani Madonnaa Los Angelesissa 1998 pyytämällä häneltä nimmarin. Hän kun ei niitä normaalisti jakele, mutta lehdistöavustajat eivät ehtineet minua estää. Pari vuotta myöhemmin pääsin pop-ikonin teekutsuille Tukholman Grand Hotelissa. Älykkään ja valloittavan tähden tapaamisen jälkeen en ole kuvia kumarrellut. Tämä nimikirjoituksella varustettu kuvakin löysi paikkansa kesämökkimme ulkohuusin peräseinästä.

Minä ja julkkis -palsta oli suosittu

Seiskan alkuaikoina digikamerat eivät olleet arkea, eikä sosiaalisesta mediasta ollut tietoakaan. Netti oli alkutekijöissään, mutta sosiaalisuus ei. Muotia oli otattaa itsestä ja julkkiksesta yhteiskuva muistoksi. Seiskassa keksittiin, että lukijat varmaan tykkäisivät kertoa kohtaamisistaan muillekin. Näin syntyi supersuosittu Minä ja julkkis -palsta, jonne päätyi kymmenittäin 1990-luvun sankareita ihailijoineen. Palstan suosio hiipui digiajan myötä, ja ihmiset alkoivat julkaista kuviaan sosiaalisessa mediassa. Kuvamäärien perusteella faneihinsa kilteimmin suhtautuneet tähdet olivat Arja Koriseva ja Joel Hallikainen.