fbq
Kotimaa
27.01.2022 10:00
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Samuli Karala
elias hämäläinen, elias hyle
Tästä syystä Elias Hämäläinen katosi julkisuudesta 10 vuodeksi: "Nyt pääsen tekemään ja esittämään musiikkia, mitä haluan"
Kotimaa
27.01.2022 10:00
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Samuli Karala

Elias Hämäläinen, 36, on Suomen ensimmäinen X Factor -laulukilpailun voittaja. Elias kisasi 24-vuotiaana ohjelmassa musiikkineuvos Vasilij ”Gugi” Kokljuschkinin tiimissä. Kilpailun voitto poiki Eliakselle levytyssopimuksen, ja hän julkaisi omia sävellyksiään sisältäneen suomenkielisen Rakkaudesta ja pelosta -albumin vuonna 2010. Kuunnelluimmaksi kappaleeksi nousi laulukisassakin kuultu Irwin Goodmanin cover-kappale Maailma on kaunis.

- Ihan hyvät fiilikset jäi X Factorista, se oli jännä seikkailu. Ja eka kesä kisan jälkeen oli aikamoista keikkamyllyä, Elias muistelee Seiskalle.

Lue myös: Jari Sillanpää ei ole ainoa kärähtänyt – Seiska listasi musiikkitaivaan huumetörttöilijät!

Hän oli tottunut olemaan teinityttöjen fanituksen kohde, sillä neidot pyörivät hänen kintereillään jo katumuusikkoaikoina. Ennen X Factoria Elias soitteli kitaraa ja lauloi usein Helsingissä Rautatientorilla sekä Helsingin yliopiston metroaseman Opintoputkessa. Eliaksen katusoittelut ovat sittemmin jääneet vähemmälle. Edellisestä kerrasta on vierähtänyt jo viitisen vuotta.

Ensilevyn jälkeen Eliaksella oli levy-yhtiön kanssa sopimus myös kahdesta seuraavasta levystä. Niitä ei kuitenkaan koskaan tullut, sillä Elias oli levy-yhtiön kanssa eri mieltä laulukielestä. Elias halusi jo tuolloin tehdä englanninkielistä musiikkia.

- Silloin minulle sanottiin, että minun pitää esittää suomeksi kappaleita, enkä minä pistänyt vastaan. Halusin tehdä seuraavalle levylle eri tyylistä musiikkia englanniksi. He eivät halunneet sitä, Elias taustoittaa.

Artisti painottaa, että levytyssopimus purettiin osapuolten välillä sulassa sovussa. Tämän jälkeen Elias ryhtyi etsimään uutta julkaisijaa.

Elias Hämäläinen, Elias Hyle
Eliaksen uusi taiteilijanimi on Elias Hyle. Sukunimi on hänen äitinsä tyttönimi, joka taipuu Hämäläistä paremmin kansainvälisissä yhteyksissä.

Kokosi bändin

Viime vuodet Elias on elättänyt itsensä trubaduurikeikoilla. Hän on esiintynyt lähinnä yksityistilaisuuksissa ravintoloissa. Lisätienestejä on tullut satunnaisista työpätkistä kaverin firmassa.

- Olen miettinyt hissukseen, minkälaista musiikkia haluaisin itse tehdä ja yrittänyt saada oikeat tyypit bändiin. Siinäkin meni oma aikansa, Elias kertoo.

Nyt puhaltavat uudet tuulet. Elias esiintyy tätä nykyä taiteilijanimellä Elias "Eli" Hyle. Hänen House of Eli -bändinsä on ollut koossa pari vuotta. Bändissä soittavat Rasmus Rosendahl (kitara), Tuomas ”Gary” Keskinen (kitara ja koneet) ja Jarkko Rantala (rummut).

Elias Hämäläinen, Elias Hyle
House of Eli tekee tanssittavaa musiikkia. - Joku balladikin on varmasti jossain vaiheessa tulossa, Elias lupailee.

Yhtye julkaisee ensimmäisen singlensä, Eliaksen säveltämän ja sanoittaman, Enjoying This -kappaleen 28. tammikuuta. Uusi musiikki on Eliaksen mukaan huomattavasti omannäköisempää ja henkilökohtaisempaa kuin heti laulukilpailun jälkeen julkaistu.

- Nyt pääsen tekemään ja esittämään musiikkia, mitä haluan. Ihan laulukieltä myöten, Elias ilakoi.

Bändi aloittaa keikkailunsa Suomen mittakaavassa huipulta, sillä ensimmäinen keikkapaikka on jättimäinen areena. House of Eli esiintyy 30.1. Helsingin Olympiastadionilla Helsinki Ski Weeks -ilmaiskonsertissa.

- Naureskeltiinkin bändin kanssa, että tämä on oikein hyvä aloituspaikka meille. Olinkin aina ajatellut, että biisimme pääsevät oikeuksiinsa isolla areenalla, Elias sanoo.

Yhtye tähtää kansainvälisille markkinoille ja aikoo julkaista singlejä tasaiseen tahtiin.

Bändiläiset pääsivät myös valkokankaalle, sillä he tähdittävät Marko Mäkilaakson The Creeps -elokuvaa. Vuokatissa ja Jyväskylässä kuvatussa kansainvälisessä elokuvassa näyttelevät Higlander-elokuvasta tuttu Christopher Lambert sekä koomikko Ismo Leikola. Elokuva on tarkoitus viedä tänä keväänä Cannesiin näytille.

- Se on kasarihenkinen nostalgiaelokuva. Kun siihen etsittiin musiikkia, tarjosimme kappalettamme, ja tuotannossa tykästyttiin siihen. En vielä tarkkaan tiedä, onko kappaleemme elokuvan tunnussävel. Mutta ainakin meidän bändi näkyy elokuvan loppukohtauksessa, jossa esiinnymme festareilla, Elias kertoo.
 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »