fbq
Kotimaa
20.01.2022 19:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto, Adobe stock, Instagram
Kuvituskuva
Suosikkibloggaaja Anna Pastak laittoi 2-vuotiaan vaipoissa pakkaseen - asiantuntija tyrmää taaperoiden kurittamisen: "Lapsella on oikeus elää ilman pelkoa"
Kotimaa
20.01.2022 19:30
Teksti: Monica Ollas|Kuvat: Seiskan arkisto, Adobe stock, Instagram

Seiska uutisoi maanantaina (17.1.) suosikkibloggaaja Anna Pastakin, 32, kurituskohusta.

Anna kertoi Instagram-tilillään vieneensä lapsensa ulos jäähylle pelkkään vaippaan ja paitaan pukeutuneena.

Samaan hengenvetoon todettakoon, että oon tällä viikolla KAKSI kertaa laittanut tän vaipassa ja paidassa terassille rauhoittumaan ja uhannut, että jää sinne sit nukkumaan, jos et rauhoitu, toivottavasti kettu ei syö sua, Anna kirjoitti videotarinassaan.

Useat somevaikuttajat olivat järkyttyneitä bloggaajan toiminnasta.

Lue myös: Suomalaisbloggaaja rankaisi lastaan eristämällä tämän ulos vaipoissa tammikuussa - Miisa Nuorgamilta ja TIS-Vilmalta täystyrmäys

Anna pitää suosittua Mungolife-blogia, ja lisäksi hänellä on Instagramissa yli 25 000 seuraajaa.

"Henkisen väkivallan tunnistaminen on vaikeaa"

Seiska otti yhteyttä Lastensuojelun keskusliiton asiantuntijaan. Kysymyksiin vastasi johtaja Miia Pitkänen, jonka vastuulla ovat vaikuttaminen ja yhteiskuntasuhteet.

Hän otti kantaa kasvatusmetodeihin vain yleisellä tasolla.

Pitkäsen mukaan lapsen "jäähylle laittaminen" voi olla lapselle pelottava tilanne.

- Haitallisuutta arvioitaessa sillä on paljon merkitystä, kuinka kauan tilanne kestää. Riippuu siitä, onko aikuinen siinä lähellä ja katsekontaktin etäisyydellä, ja onko lapsella mahdollisuutta keskustella aikuisen kanssa. Niistä asioista lapsi voi saada turvaa, Pitkänen sanoo. 

- Henkisen väkivallan tunnistaminen on aina vaikeampaa kuin fyysisen väkivallan tunnistaminen yleisesti ottaen, asiantuntija täsmentää.

"Pelko ei sovi ihmissuhteisiin"

Pitkänen kuitenkin korostaa, ettei lapsen pelottelu ole hyvää kasvattamista.

- Pelko ei sovi ihmissuhteisiin. Pelolla ei ole minkäänlaista myönteistä lisäarvoa lasten kasvattamisessa. Lapsella on oikeus elää ilman pelkoa.

Hän otti myös kantaa siihen, miten lapsen eristäminen vaikuttaa lapseen.

- Silloin kun lapsella on voimakas tunnereaktio ja on stressaantuneessa tilassa sen ison tunteensa kanssa, varsinkaan pieni lapsi ei pärjää yksin. Lapsi tarvitsisi nimenomaan siihen aikuisen tukea ja apua säädellääkseen ja hallitakseen tunnereaktiotaan.

- Jos lapsi on jäähytilanteessa yksin, käy niin, että lapsi jää stressaantuneeseen tilaan ja kuormittavan tilanteeseen yksin. Ja tarvitsisi siihen aikuisen päästääkseen siitä yli turvallisesti.

Lue myös: Suomalaisbloggaajan pysäyttävä tunnustus, seuraajat huolestuivat heti: "Oon tällä viikolla kaksi kertaa laittanut tän vaipassa ja paidassa terassille rauhoittumaan"

Pitkäsen mukaan vanhemman tai vanhempien jaksamisella on suuri vaikutus lapsen kasvatukseen.

- Se on tutkimusten kautta todettu, että jos vanhempien tila on kuormittunut, on isompi riski, että kasvatustilanteissa päädytään lapselle haitallisiin ratkaisuihin.

- Olisi äärimmäisen tärkeää, että jokaisella ammattilaisella, jonka perhe kohtaa vaikka neuvolassa tai varhaiskasvatuksessa, olisi valmius kysyä siitä jaksamisesta.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »