fbq
Kotimaa
22.03.2023 10:27
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto
Annimari Korte

Annimari Korte julkaisi psykiatrinsa lausunnon: "Potilaalla on..."

Kotimaa
22.03.2023 10:27
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto

Annimari Korte on avannut sanaisen arkkunsa mielenterveydestä.

Kaikkien aikojen nopein suomalainen naisaituri pohjaa kirjoituksensa uutiseen siitä, kuinka pitkään psykoterapiaan kestää päästä.

Kyseessä on rohkea avaus, sillä Annimarin päivityksessä on kuvakaappaus hänen Omakannastaan.

Omakanta on sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalinen palvelu, jonne ammattilaiset kirjaavat potilaiden terveystietoja.

– Potilaalla on sekä vakavaan masennukseen että vaikeaan ahdistukseen sopivia pitkäkestostoisia oireita, jotka ovat jäänee vaille asianmukaista huomiota ja hoitoa, psykiatrian lausunnossa todetaan.

Kirjauksen mukaan potilas on kohdannut useita traumaattisia tapahtumia, joilla on todennäköisesti vahva yhteys psyykkisiin oireisiin.

– Urheilupsykologin kanssa meneillään olevat keskustelut vaikuttavat erittäin hyviltä, mutta jatkossa on syytä vielä arvioida, olisiko suunnitelmallinen psykoterapia tarpeen, Omakannan kirjauksessa todetaan.

"Laadin B-lausunnon terapiaan"

Lopuksi psykiatrian lausunnossa pohditaan, selittyvätkö asiat pitkään jatkuneella ahdistuksella ja masennuksella, traumaoireina vai onko taustalla primaarimpaa tarkkaavuusongelmatiikkaa.

– Laadin B-lausunnon terapian hakemista varten ja lähetän suoraan Kelalle. Potilas täyttää oman hakemuksen netissä, lausunto päättyy.

B-lausunto on Kelan tarvitsema asiakirja, joka sisältää yksityiskohtaisen selvityksen potilaan sairaudesta, toimintakyvystä, ennusteesta ja jatkosuunnitelmasta. Se on edellytys Kela-korvattavalle psykoterapialle.

Lue myös: Avoimena arvistaan! Aiturikaunotar Annimari Korte julkaisi hätkähdyttävän kuvan reisistään

"En sitten koskaan..."

Annimari paljastaa, että hän pääsi ylipäätään psykiatrin pakeille hyvän vakuutuksen ansioista.

Hän ei kuitenkaan lopulta täyttänyt Kela-hakemusta loppuun.

– En sitten koskaan mennyt psykoterapiaan. Uskoisin, että näin voi käydä monelle. 

Anninmari kertoo, että hän onneksi voi nykyään hyvin, mutta kaikkien kohtalotovereiden tilanne ei ole sama.

– Apua pitäisi saada helpommin. Toivon, että tämä postaus saisi muitakin ajattelemaan, mitä oikeasti voidaan tehdä, että tilanne paranisi.

– Jos sä et voi hyvin, puhu siitä. Jos asioiden kertominen jollekin auttaa.

Lopuksi Annimari jakaa päivityksessään Mieli ry:n kriisipuhelimen numeron. Lisäksi aituri kertoo, että aina voi laittaa viestiä vaikka hänelle.

Suomenkielinen kriisipuhelin on auki ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Lisätietoa asiasta löydetä Suomen Mielenterveysseuran verkkosivuilta.

Näet Annimarin Omakanta-tekstin painamalla nuolesta.

Kuolema herätti keskustelun

Mielenterveysasiat ovat olleet pinnalla Salkkarit-tähti Jasmin Voutilaisen kuoleman jälkeen.

Asiantuntijat ovat korostaneet, että apua mielenterveysongelmiin pitäisi hakea ajoissa. Samalla avun saaminen on tällä hetkellä liian hankalaa.

Keskustelussa on myös nostettu esiin, että mielenterveysasioihin liittyy edelleen runsaasti häpeää. 

Mediassa on kerrottu, että näyttelijä haki pitkään apua. Yhtäältä on käyty keskustelua myös somekiusaamisesta.

Lue myös: Edesmennyt Salatut elämät -näyttelijä Jasmin Voutilainen puuttui nettikiusaamiseen ja mielenterveyspalveluiden saatavuuteen

Avoin mielenterveydestä

Annimari Korte on avautunut mielenterveysasioista ennenkin. Helmikuussa urheilija julkaisi kuvan, jossa on ote hänen kirjastaan Yli kaikkien aitojen.

- Minulla oli mukanani rauhoittavia lääkkeitä, joita olin aiemmin saanut paniikkihäiriöni hoitoon. Autoon päästyäni otin niitä useita ja lähdin ajamaan päämäärättömästi. Itsetuhoiset ajatukset risteilivät mielessäni. Mitä jos ajaisin autolla puuhun? Sen jälkeen kenenkään ei tarvitsisi kantaa minusta huolta. Halusin kuolla, kirjassa kuvaillaan riipaisevasti.

Lue myös: Triggerivaroitus! Annimari Korte kertoo 18 kilon muutoksestaan: "En halunnut nähdä kuvia"