fbq
Kotimaa
27.01.2022 16:20
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto ja Instagram
Heidi Foxell
Hyvinkään ammuskelussa vammautunut Heidi Foxell taistelee irti opioidiriippuvuudesta: "Vedin huulipunalla joka päivä peiliin viivan"
Kotimaa
27.01.2022 16:20
Teksti: Juha Nurmi|Kuvat: Seiskan arkisto ja Instagram

Surullisen kuuluisassa Hyvinkään ammuskelussa vammautunut poliisi Heidi Foxell huokuu elämäniloa.

Hänen elämässään ovat puhaltaneet jo jonkin aikaa muutoksen tuulet. Täyttymystä elämää on tehnyt erityisesti hänen rakkaansa Noora, jonka kanssa Heidi kihlautui viime elokuussa.

Ammuskelun seurauksena pyörätuoliin joutunut sankaripoliisi on kertonut aiemmin, että hänen elämästään on puuttunut rakkaus. Kaikki kuitenkin muuttui, kun hän tapasi Nooran.

– Olen tuntenut itseni niin kauan yksinäiseksi sudeksi, että oikeesti uskoin etten ansaitse ketään ja minut on tuomittu olemaan aina yksin. Onneksi niin ei kuitenkaan ollut vaan kohtasin Nooran, Heidi avasi tuntojaan hiljattain Instagramissa.

Lue lisää: Ampumisvälikohtauksessa vakavasti haavoittunut sankaripoliisi Heidi Foxell julkaisi koskettavan päivityksen: "Aivan äärettömän ihanaa"
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heidi Foxell (@heidifoxell)

Pyrkii eroon lääkkeistä

Tänään (27.1.) Heidi kertoo Instagramin Tarinat-osiossa, että rakkaus on helpottanut myös hänen terveyttään.

Nainen on joutunut turvautumaan ampumavälikohtauksen jälkeen vahvoihin kipulääkkeisiin, joihin on kehittynyt sittemmin lääkeriippuvuus.

Nyt Heidillä on kuitenkin iloista kerrottavaa tilanteestaan. Kipuhelvetti alkaa olla takana päin.

– Juttelin kipulääkärini kanssa opioidien tiputtamisesta. Hän sanoi olevansa minusta törkeän ylpeä. Puhuttiin metadonin tiputtamisesta, ja kerroin, että minulla on paljon vieroitusoireita ja kipuja. Lääkäri kysyi, haluanko hidastaa lääkkeiden tiputtamista. Sanoin, että en kyllä halua, Heidi kertoo hymy kasvoillaan.

Opioidit ovat voimakkaita kipulääkkeitä, joita käytetään myös runsaasti huumausaineena. Metadoni on myös opioidi, ja sitä käytetään myös esimerkiksi narkomaanien korvaushoidossa.

Lue myös: Ampumisvälikohtauksessa vakavasti haavoittunut sankaripoliisi Heidi Foxell julkaisi koskettavan päivityksen: "Aivan äärettömän ihanaa"

Lääkäri tiedusteli Heidiltä, mikä häntä on auttanut lääkkeistä vieroittumisessa.

– Kerroin elämäntilanteeni auttaa todella paljon. Kun on jotain, mistä nauttii ja on jotain hyvää elämässä, Heidi hehkuttaa viitaten Noora-rakkaaseensa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heidi Foxell (@heidifoxell)

"Aika iso meriitti"

Heidi jakaa päivityksessä myös vinkkinsä muille opioidiriippuvaisille.

– Ensiksi rupesin realisoimaan sitä (lääkkeiden) tiputtamista. Vedin huulipunalla joka päivä peiliin viivan. Lisäksi tajusin, että pitää lopettaa lääke ennen kuin se loppuu kokonaan. Kun on yksi tai kaksi pilleriä kaapissa, on parempi tunne kuin ei ole mitään. Jos tulee tunne, ettei pärjää mitenkään, on hätävara. Pitää myös muistaa, että jos otan, joudun taas aloittamaan alusta ja pyyhkimään peilistä huulipunat. Se oli törkeän hyvä huomio, Heidi kertoo.

Lue myös: Hyvinkään ammuskelussa halvaantunut sankaripoliisi Heidi Foxell selätti lääkeriippuvuuden: ”En uskonut sen olevan enää mahdollista"

Sankaripoliisi sai kipulääkäriltään vuolaat kehut havainnoistaan. Sitten hän paljasti, että ideoita lääkkeistä vieroittumiseen on tullut myös rakkaalta Nooralta.

– Kerroin kipulääkärille, että Noora on aika fiksu ja ihana. 

Sitten Heidi kertoo, että hänen käyttämänsä metodi otetaan käyttöön myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli HUS:n kipuklinikalla.

– Se on aika iso meriitti. Minusta se on aika kiva juttu, Heidi kertoo hymyillen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heidi Foxell (@heidifoxell)

Muutos

Heidin vakava vammautuminen tapahtui vuonna 2012, kun Eero Hiltunen alkoi tulittaa kiväärillä väkijoukkoa Hyvinkään keskustassa toukokuussa 2012. Sitä ennen 
18-vuotias kiinteistönhoitajaopiskelija oli raivostunut hävittyään leikkimielisen painiottelun kaverilleen.

Hiltusen viimeinen laukaus osui Heidiin, joka oli paikalla nuorempana konstaapelina. Ennen sitä ampuja ehti murhata kaksi ja haavoittaa kuutta muuta hengenvaarallisesti isänsä järeällä hirvikiväärillä.

Huono tuuri seurasi nuorta poliisia siitä lähtien, kun hän hyppäsi partioautosta keskelle Hiltusen tulilinjaa. Ennen osumaa Heidi yritti vaihtaa raskaampaan varustukseen, mutta laukaus ehti osua kevyempien luotiliivien vetoketjuun.

Eero Hiltunen
Seiska kertoi vuonna 2012 koko maata järkyttäneestä ampumavälikohtauksesta, joka vei usean nuoren hengen.

Seuraukset olivat tuhoisat: sen sijaan, että ammus olisi lävistänyt Heidin, se muutti suuntaa ja poukkoili hänen vatsassaan tuhoten suolistoa ennen porautumista lonkkaluuhun.

Hyvinkään ammuskelun jälkeen Heidi on leikattu kymmeniä kertoja. Matkan varrella kuoleman porteilla on käyty todella usein. Viime vuosina Heidin toipuminen on kuitenkin edennyt, ja hän on päivittänyt kuulumisiaan avoimesti Instagram-tilillään. Sankaripoliisista on tehty myös kirja Luodinkestävä – Heidi Foxellin tarina.

Heidin luoti
Heidillä on kotonaan tallessa hänen osunut luoti. Seiska kysyi sankaripoliisilta vuonna 2018, millaisia mietteitä hänellä on ampujastaan. – En oikeastaan ajattele hänestä yhtään mitään. En vihaa enkä ole katkera. Mielestäni se ihminen ei ansaitse sitä, että pohtisin häntä. Minulle hän on pelkkää ilmaa.

 

Tilaa Seiskan uutiskirje! »