fbq
Kotimaa
26.06.2022 20:00
Teksti: Anni Niittylahti|Kuvat: Annika Sorjonen, Korkeasaari Zoo
partakorppikotka
Partakorppikotka Otus muutti Korkeasaaresta Korsikan vuorille - sai uudessa kodissaan uuden nimen
Kotimaa
26.06.2022 20:00
Teksti: Anni Niittylahti|Kuvat: Annika Sorjonen, Korkeasaari Zoo

Korkeasaaressa kuoriutunut Otus-partakorppikotka pääsi uuteen elinympäristöön Korsikalla, ja on siten estämässä lajin häviämistä saarelta. 

Maaliskuun alussa eläintarha Korkeasaaressa koettiin ilon hetkiä, kun uhanalainen partakorppikotkaparin poikanen kuoriutui. 

Poikanen on 25-vuotiaan naaraan ja 8-vuotiaan uroksen toinen jälkeläinen. 

- Tämä poikanen sai meillä nimekseen Otus, kertoo eläintenhoitaja Aliisa Peters Korkeasaaren YouTube-tilillä julkaistulla videolla.

Aliisa selittää, kuinka uhanalaisuutensa vuoksi partakorppikotka kuuluu eurooppalaisissa eläintarhoissa lajin suojeluohjelmaan. Korkeasaaren oma suojelukoordinaattori oli ajatellut, että syntynyt Otus voisi olla erinomainen yksilö luontoon vapautettavaksi. 

Otuksen tulevaksi kodiksi valittiin Ranskalle kuuluva Korsikan saari. Korsikalla partakorppikotkia pesii tällä hetkellä vain kaksi paria ja Etelä-Euroopassa lajia esiintyy joitakin satoja.

Otuksesta otetussa verinäytteestä selvisi, että poikanen on todennäköisesti naaras. Ennen Korsikalle lähtöä Otukselta otettiin verinäytteen lisäksi sulkanäyte ja häneen laitettiin mikrosiru.

Lue myös: Kalakakkuja ja kinastelua! Saukkokaverukset Tristan ja Lumo kotiutuivat Korkeasaareen: ”Niillä on jännittäviä leikkejä”

Matkan ensimmäinen etappi oli Barcelonassa, missä partakorppikotkien suojelukeskuksessa Otuksen siipiin vaalennettiin laikut, jotka tulevat auttamaan linnun tunnistamisessa, kun se on päästetty luontoon. 

Suojelukeskuksesta otettiin mukaan myös Otuksen tuleva sulhanen, eli toinen partakorppikotkan poikanen. 

Barcelonasta matkattiin lopulta Korsikalle ja siellä sijaitsevaan luonnonpuistoon. 

- Kaikki tällaiset kuljetukset ovat aika stressaavia eläimille, mutta matka oli mennyt tosi hyvin ja molemmat linnut pysyivät mukavan rauhallisina koko matkan ajan, Aliisa kertoo. 

Ennen poikasten vapauttamista niiden kunniaksi oli juhlat, joihin osallistui kansallispuiston työntekijöitä ja myös paikallisia ihmisiä. Otus saikin alueella asuvilta lapsilta uuden nimen Sulana.

partakorppikotka

Lue myös: Sarvipäinen jättiläinen suojelee yllätyspoikasiaan! Korkeasaaressa ei huomattu eläinten raskautta

Partakorppikotkan poikaset kuljetettiin keinopesiin vuorella olevaan luolaan, minne niille kuljetetaan ruokaa ilman ihmiskontakteja erityisen ruokintaputken kautta.

- Molemmat poikasista ovat kolmen kuukauden ikäisiä, eli ne eivät osaa vielä lentää. Niitä tutkaillaan pienen mökin kautta kiikareilla ja sitten kun ne ovat tarpeeksi vanhoja, eli parin kolmen viikon päästä, niin ne ovat valmiita lähtemään pesästään.

Korkeasaaren mukaan partakorppikotkia elää Etelä-Euroopassa Pyreneillä, Alpeilla, Korsikalla ja Kreetalla. Alppien korppikotkapopulaation on täysin peräisin eläintarhoista vapautetuista yksilöistä.

Lue myös: Energiaa riittää! Korkeasaaren metsäpeurojen aitauksesta kuuluu naksutusta – ”Konsti pimeässä suunnistamiseen”

Lajin leviämistä hidastaa linnun lisääntymisikä, sillä partakorppikotka saavuttaa sukukypsyyden 7-10 vuoden ikäisenä. 

Lähde: Korkeasaari Zoo

Tilaa Seiskan uutiskirje! »