fbq
Kotimaa
06.03.2022 14:30
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan ja Jari Peltomäen arkisto
Peltisi ja julkkikset
Pamela Anderson kuiskutteli korvaan, Matti Nykänen pakeni poliisia hiekkadyyneillä – Seiskan päätoimittaja on seikkaillut julkkisten kanssa maalla ja merillä
Kotimaa
06.03.2022 14:30
Teksti: Jari Peltomäki|Kuvat: Seiskan ja Jari Peltomäen arkisto

Seiskan vastaava päätoimittaja Jari Peltomäki, 51, on työskennellyt Seiskassa vuodesta 1997. Takana on siis 25 vuoden verran kokemuksia ja elämyksiä maan suosituimman viihdejulkaisun ytimessä.

– Olen saanut seikkailla julkkisten kanssa maalla ja merillä. Eritoten 1990-luku oli vauhdikasta aikaa, silloin mentiin eikä meinattu. Keikoille saatettiin hurauttaa helikopterilla, ja juttumatkoja tehtiin maailman ääriin, Peltsinä tunnettu Jari kertoo.

– Olen iloinen, että olen saanut elää ne Seiskan kultaiset vuodet, jolloin lehti kasvoi haastajasta Suomen suurimmaksi viihdejulkaisuksi.

Ennen Seiskaa Peltsi työskenteli muun muassa Ylellä, City-lehdessä ja kaupunkilehti Turkulaisessa. Oppinsa journalismiin hän sai jo 1980-luvulla paikallislehti Pyhäjokiseudussa kotiseudullaan Oulaisissa.

– Olen paiskinut hommia myös matkaoppaana etelän turistikohteissa, risteilyisäntänä Itämereltä Karibialle sekä juontajana. Muun alan elämänkokemus antaa arvokkaan lisän journalistiseen työhön.

Lue myös: Danny yllätettiin Amerikan malliin – kuva!

Savolaiset Ridgen sängyssä

Olen tuntenut Ronn ”Ridge” Mossin parikymmentä vuotta. Keväällä 2006 teimme ison lukijakisan, jossa Seiskan lukija saattoi voittaa matkan Hollywoodiin tapaamaan Kauniit ja rohkeat -tähteä. Arvonnan voitti savolaistyttö Laura, joka lähti matkaan ihastuttavan Airi-mummonsa kanssa. Maanläheinen ja ystävällinen Ridge yllätti vieraanvaraisuudellaan: hän kutsui meidät kotiinsa Hollywoodissa, tarjoili juomia ja ruokia – ja jutun kansiotsikoksi tuli: ”Pääsimme Ridgen sänkyyn!” Laura ja Airi nimittäin istahtivat Ronnin makuuhuoneen sängylle tämän esitellessä taloaan.

Jari ja Ronn

Pamelan kanssa pippaloimassa

Suomensukuinen povipommi ja Baywatch-tähti Pamela Anderson sai Suomen sekaisin juhannuksena 2007, kun hän esiintyi Raumanmeren juhannusjuhlissa. Seiska oli ainoa tiedotusväline, joka sai seurata povi-Pamelan koko vierailun alusta loppuun. Yövyin kuvaajani Timo Korhosen kanssa tyhjässä Vanajanlinnassa, ja kuuntelimme yöllä, kun Pamela, hänen isänsä ja kohumiljonääri Peter Nygård ilakoivat rantasaunassa. RMJ:ssä pippaloimme porukalla juhannusyönä  – en muista, mitä Pamela kuvanottohetkellä korvaani kuiskuttelee, mutta jotain viattoman iloista se lienee ollut, koska ei ole jäänyt sen suuremmin mieleeni.

Pamela ja Jari

Matin ja Mervin lemmenlomalla

Huhtikuussa 2002 – siis 20 vuotta sitten – lensimme jo edesmenneen valokuvaajan Heikki Y. Rissasen kanssa Karibialle, Curacaon saarelle, missä meitä odottivat 1-vuotishäämatkallaan Matti ja Mervi Nykänen. Kun saavuimme viiden tähden hotelliin, aviopari oli juhlinut yötä myöten niin riehakkaasti, että molemmilla oli ruhjeita. Tilanne eteni vinhasti: hotellinjohtaja oli soittanut poliisit, ja muistan ikuisesti, kuinka pellavapäinen mäkisankari viiletti pitkin hiekkadyynejä poliisi-Jeeppi pillit päällä perässään.

Mervi, Matti ja Jari

Selvisimme sillä, että vaihdoimme majapaikkaa, ja lemmenlomalaiset lupasivat ryhdistäytyä. Kuvassa teemme haastattelua autenttisessa ympäristössä karibialaisella rannalla. Tällaisia muistokuvia on harmillisen vähän jäljellä!

Timo T.A. opetti tv-esiintymistä

Timo T.A. Mikkonen oli läheinen yhteistyökumppanini ja Seiskan suuri ystävä. Hän opasti minua esiintymisessä ja kameralle puhumisessa. Monet kymmenet Seiska-TV:n juonnot tehtiin Mikkosen studiolla Pasilassa. Kuvassa Timo T.A. on tuomarina Miss XL -finaalissa 2008 hotelli Vantaan Tulisuudelmassa.

jari ja Timo

Miss XL oli aitojen naisten juhlaa

Miss XL -kilpailu viihdytti vuosikausia Seiskassa. Tuotin ja juonsin tätä hyvin suosittua muhkeiden missien kilpailua yhdessä Eija Leinosen kanssa, hän on kuvassa vasemmalla puolellani. Foto on toukokuussa 2006 Viking Rosellalla käydystä XL-finaalista, jonka voiton vei Maarit Halttu (kuvassa toinen vasemmalta assistenttimme, aina iloisen Christine Söderlingin vieressä). Voi niitä aikoja! Kiersimme ympäri Suomea XL-osakisoissa, ja kansaa oli joka paikassa tuvat täynnä.

Miss XL

Mikin varressa Eevan kanssa

Juontaminen on ollut aina rakas harrastukseni, ja Seiska taas tapahtumajärjestäjien toivottu kumppani. Vuosien varrella olen saanut juontaa legendaarisia Bileristeilyjä Tallink Siljan laivoilla, Seiskan Bilepuistoja Seinäjoen Tangomarkkinoilla, juhannusjuhlia RMJ:ssä, musiikkishow’ta Helsingin Casinolla, Seiskan synttärijuhlia ja paljon muita. Minulla on ollut ilo yhdistää ystävyys ja työ, sillä juontajaparini on ollut vuosikymmenten takainen hyvä ystäväni Eeva Malin, entinen Jaakonmaa. Kuvassa olemme synttärijuhlien eleganssissa 2005 Helsingin Kaapelitehtaalla, jolloin Seiska täytti vasta 13 vuotta.

Jari ja Eeva

Hannele on Seiska-ikoni

Hannele Lauri on ollut Seiskalle tärkeä ja läheinen julkkisystävä lehden alusta asti. Seiskassa on kerrottu kestotähden niin lukuisat mieskuviot kuin kauneusleikkaukset. Muistan ainakin Hannelen ja Teemu Rinteen häät, joita todistin maistraatissa 2000. Olin mukana myös heidän häämatkallaan Dominikaanisessa tasavallassa. Hyvät välimme ovat kestäneet – kuvassa poseeraan Hannelen kanssa Helsingin Tennispalatsissa joulukuussa 2021, jolloin juhlistettiiin Hannelen päätähdittämän 70 on vain numero -komedian kutsuvierasnäytäntöä. Minua harmittaa pirusti Hannelen puolesta, että kyseinen elokuva ja koko kulttuuriala ovat kärsinyt sekavien koronarajoitusten vuoksi kohtuuttomasti.

Jari ja Hannele Lauri

Tähtityttöjen hovitoimittajana

Tähtitytöt kaunistivat Seiskaa pitkään. Vuoden aikana lehdessä olleista kuvista valittiin 7 finalistia, jotka lähtivät kuvausmatkalle etelään. Sain tehdä näitä Tähtityttö-matkoja eri kuvaajien ja Seiskan toimituksen sihteerin Sari Koskisen kanssa useina vuosina. Kuvassa ollaan Madeiralla marraskuussa 2005. Reissut olivat hauskoja, eikä kommelluksiltakaan vältytty, mutta kaikki sujui lopulta aina hienosti. Floridan-kuvausmatkalla 2008 mukana oli muuten muuan Maisa Torppa, joka silloin oli vasta 17-vuotias kovasti julkisuuteen hinkuva nuori nainen…

Jari ja tähtitytöt

Jasmin Kanadassa, Kummelit Afrikassa

Julkkismatkat olivat Seiskan tavaramerkki etenkin alkuaikoina, jolloin eksoottiset kohteet houkuttelivat niin julkkuja kuin lukijoita. Olen kiertänyt Tahitit, Havaijit, Thaimaat, Hollywoodit, Karibiat ja Kanariat.

Kuvassa olen Jasmin Mäntylän kanssa kesällä 2006 Torontossa, jonne Jasmin matkusti tapaamaan intialaista isäänsä ensimmäistä kertaa. Muistan matkalta myös ikimuistoisen käynnin Niagaran putouksilla.

Jari ja Jasmin

Kummelit kuvasivat helmikuussa 2008 Alivuokralainen-elokuvansa Tansanian savanneilla, ja olimme kuvaaja Timo Korhosen kanssa ainoina median edustajina mukana huikealla safarimatkalla. Nukuimme kuvausporukan kanssa teltoissa keskellä savannia, ja muistan, kuinka aamupissalla käydessä kirahvit kurkkivat viereisen puun takaa. Kuvassa olen Timo Kahilaisen kanssa.

Jari ja Timo Kahilainen