fbq
Kotimaa
21.01.2022 18:42
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen
Jorma Saahko, Lotta-Sofia Saahko
Lotta hoitaa Pappaa 24/7 - paljasti minimaaliset omaishoitajan tulonsa: "Välillä tämä on niin psyykkisesti raskasta"
Kotimaa
21.01.2022 18:42
Teksti: Tanja Korpela|Kuvat: Timo Korhonen

Lotta-Sofia Saahko, 29, ja hänen pappansa, Jorma Saahko, 86, tunnetaan Lotan ja papan koronalaulut -somekanavasta.

Pappansa luokse koronapandemiaa Britanniasta paennut Lotta ryhtyi julkaisemaan papan kanssa videoita yhteisistä laulutuokioista. Kaksikko on saavuttanut huiman somesuosion lämminhenkisillä videoillaan. Lotta on kunnostautunut myös kirjailijana, sillä hän on taltioinut pappansa sekä muiden Karjalan evakoiden tarinoita kansien väliin. Parhaillaan hän kirjoittaa kirjaa ulkosuomalaisena kasvamisesta.

Lue myös: Lotta ja pappa ovat vuoden positiivisimmat suomalaiset - laulava someilmiö muutti Jorman, 86, elämän: "Ujous on karissut"

Jormalla diagnosoitiin viime vuonna muistisairaus, Alzheimerin tauti. Pappansa asioita jo pitkään hoitaneesta Lotasta tuli Jorman omaishoitaja. Omaishoitaja on perheenjäsen, joka auttaa vanhusta, vammaista tai sairasta henkilöä kotona sen sijaan, että hoidettavaa kävisi katsomassa kunnan tai kaupungin hoitaja, tai että hoidettava muuttaisi hoitolaitokseen.

Papan sairaus on pysynyt hyvin kurissa lääkityksellä, mutta hän tarvitsee Lotan apua kotona.

Lotta ja pappa julkaisivat torstaina (20.1.) Youtube-videon, jossa he jakavat rehellisiä ajatuksiaan omaishoitajuudesta ja vastaavat seuraajien esittämiin kysymyksiin.

- Musta on tosi kivaa, kun sä oot mulle rakas ja tärkeä ihminen, että mä saan auttaa sua. Onhan se antoisaa ja tärkeä tehtävä, Lotta kiteyttää videolla Jormalle.

Lotta kuitenkin myöntää suoraan, että omaishoitajan arki on välillä rankkaa. Lottaa harmittaa etenkin se, että hänellä ei ole ketään, kenen puoleen kääntyä vertaistukea saadakseen.

- Olisi joku, jolle soittaa ja sanoa "voi kun tänään se pappa on mulle kiukkuinen". Mun äiti ja isä on töissä, ne ei jaksa kuulla samaa juttua jo sadannen kerran, Lotta sanoo.

Lotta kertoo kaipaavansa omanikäistään seuraa, jonka kanssa voisi puida omaishoitajan arjen pulmia. Häntä askarrattaa myös se, että hänellä ei ole minkäänlaista koulutusta omaishoitajuuteen. Hän haluaisi apua ja neuvoja esimerkiksi sellaisiin tilanteisiin, kun Jormalla on muistisairauden takia huono päivä ja tämä purkaa pahaa oloaan Lottaan.

Lue myös: Someilmiö Lotta ja pappa herättää huolta: "Rahastaako Lotta muistisairaalla papalla?" - Väite saa Jorman, 86, jyrähtämään

Koko ajan valmiudessa

Lotta auttaa Jormaa muun muassa lääkkeiden annostelussa, ruuanlaitossa, vaatteiden valinnassa ja niiden pesemisessä sekä petivaatteiden vaihdossa. Yhteisillä lääkärikäynneillä Lotan tietämys papan terveysasioista on ollut Jormalle ensiarvoisen tärkeää. Eniten Lotta kuitenkin auttaa Jormaa läsnäolollaan ja toimii apuna erilaisten arjen asioiden hahmottamisessa.

Lotta kertoo videolla, että koska Jorma on niin omatoiminen, hänet on listattu matalimpaan hoitotasoon. Tämä määrittää omaishoitajalle maksettavan summan.

- Mulle tulee kuussa tästä käteen 135 euroa. Vähän kyseenalaistan sitä, että mitä se korvaa? Jossain normaalityössä se on kahden päivän palkka, mutta teen 31 päivää töitä sen eteen. Se ei ihan vastaa sitä työtä ja jaksamisen määrää, minkä annan työlle, Lotta kritisoi.

Jorma käy yhden päivän viikossa päiväkeskuksessa, jossa järjestetään virikkeellistä toimintaa. Jorma saisi käydä siellä useammin, mutta hän ei ole halunnut mennä. Niinpä Lotalla on viikossa vain yksi hengähdyshetki. Vapaahetkinään puhelin taskussaan Lotta on kokoajan "hälytysvalmiudessa" ja hän kantaa jatkuvaa huolta papasta.

- Välillä tämä on niin psyykkiksesti raskasta. Muakin harmittaa ja masentaa, Lotta purkaa videolla tuntojaan.

Lotta-Sofia Saahko, Jorma Saahko
Jorma linjaa videolla, että ei halua hoitokotiin. - Haluan asua kotona niin pitkään kuin mahdollista.

Kuka hoitaa lomalla?

Lottaa askarruttaa se, miten papan käy, jos hän käyttäisi työstään kertyneet lomapäivät pois ja lähtisi esimerkiksi viikoiksi lomalle. Lotta haluaisi myös osallistua kirjoituskurssille ensi kesänä. Hän ei tiedä, kuka hoitaisi pappaa, sillä kotiin apua tarjotaan Lotan mukaan vain sellaisille hoidettaville, jotka eivät pärjää jokapäiväisessä arjessa yksin. Lotta empii videolla, onko pappa sellaisessa kunnossa vai ei.

Viime vuonna Lotta oli kaksi viikkoa pois Valkeakoskelta ja täksi ajaksi pappaa hoitamaan valjastettiin vuorollaan koko suku.

- Kenen vastuulla ikäihmiset ovat? Kenen elämän sisältö on tärkeämpi? Onko se tärkeämpi, että sinusta pidetään huolta vai että minäkin saan omaa aikaa? Tasapainoa on tällä hetkellä vaikea saavuttaa, kun sen verran vähän saadaan tukea ulkopuolelta. Se on joko minä, joka auttaa, tai ei kukaan, Lotta sanoo videolla papalle.

Jorma on pojantyttärensä kanssa samaa mieltä siitä, että Lotan täytyy välillä päästä hengähtämään ja elämään nuoruuttaan.

- Kyllähän sinulla pitää olla vapaata, ettet täällä vanhan ukon kanssa koko ajan höpise, Jorma linjaa.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »