fbq
Kotimaa
08.03.2022 21:34
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press ja Paljain jaloin/TV1 YLE-KUVAPALVELU
Lenita Airisto
Lenita Airisto ihailee vahvoja ja rohkeita naisia - listaa uutuuskirjassa sankarinsa: keskustapoliitikko riensi apuun eläkeriidassa
Kotimaa
08.03.2022 21:34
Teksti: Sari Nurmo|Kuvat: All Over Press ja Paljain jaloin/TV1 YLE-KUVAPALVELU

Tiistaina (8.3.) juhlitaan YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää. Ensimmäistä kertaa naistenpäivää vietettiin maaliskuussa 1975. 

Suomen äänekkäimpiä naisten aseman puolestapuhujia on yrittäjä-toimittaja Lenita Airisto, 85. Tuoreessa Noitanaisen ilosanoma -kirjassa Lenita opastaa suomalaisnaisia seisomaan omilla jaloillaan ja tavoittelemaan tasavertaista elämää ilman vähättelyä tai mitätöintiä. 

Lue myös: Kirjailija Miki Liukkonen paljastaa podcastissa: näin kohusuhde Behmin kanssa syttyi - ”Viisi minuuttia ja olimme rakastuneet”

Feministi Lenitasta tuli jo lapsuudessa sukunsa naisten ansiosta. 

– Isoäitini Hilda Oksanen ihaili Minna Canthia ja muita aikansa naisasianaisia ja tiesi, että hyvä koulutus on hänen tyttäriensä paras pääoma. Äitini sisäisti opit ja kertoi minulle kaiken tietämänsä militanteista britti-suffrageteista, Lenita muistelee kirjassaan. 

Lenitan arvostamat naissankarit

Moni tunnettu suomalaisnainen saa ruusuja Lenitalta ponnisteluistaan ja saavutuksistaan, jotka ovat tasoittaneet tietä tuleville sukupolville. Uutuusteoksessaan Lenita nostaa esille kuusi naista, jotka ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen. 

Lue myös: Paula Vesalan villi tv-esitys herätti huomiota - laulaja kommentoi show'ta nyt itse: "En ole uskaltanut katsoa..."

Ella Eronen, taiteilija

Ella Eronen

Helsinkiläissyntyinen näyttelijä Ella Eronen tunnettiin teatteridiivana ja lausuntataiteilijana. Hän teki pitkän uran Suomen Kansallisteatterissa. Erityisesti hänet muistetaan Maamme-runon lausumisesta Tukholman stadionilla 1940.

Eronen kuoli 87-vuotiaana syksyllä 1987.

– Ella Eronen ei ollut poliitikko, vaan hän taisteli taiteilijana Suomen vapauden ja itsemääräämisoikeuden puolesta, Lenita kiittää. 

Poliitikko Liisa Jaakonsaari

Liisa Jaakonsaari

 

Oulainen SDP:n poliitikko Liisa Jaakonsaari, 76,on yksi maamme pitkäaikaisimmista naiskansanedustajista. Hän on uransa aikana toiminut työministerinä ja europarlamentaarikkona.

– Jaakonsaaren nöyristelemätöntä asennetta kuvaa hänen oma sitaattinsa: ”Jos ei kukaan suutu, niin mikään ei muutu”, Lenita kehuu.

Lue myös: Paljonpuhuvat kuvat! Maria Nordin muistelee alastonta kotisynnytystään: itkua ja herkkää kuiskuttelua


Yrittäjä Satu Tiivola

Satu Tiivola

 

Kauppaneuvos Satu Tiivola, 97, muistetaan parhaiten Porvoossa sijaitsevasta hotelli Haikon kartanosta, mutta pitkällä urallaan hän on ansioitunut myös vaate- ja ravintola-alalla.

– Kun arvailtiin, mikä oli Sadun menestyksen salaisuus, niin työtoverit tiesivät kertoa: työnilo, Lenita kertoo.

Poliitikko Sirkka-Liisa Anttila

Sirkka-Liisa Anttila

 

Lue myös: Kultamekolla kohauttanut Iida Vainio tulevaisuudestaan: Miss Suomi -kilpailu kiinnostaa

Keskustan Sirkka-Liisa Anttila, 78, on Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja. Hän myös toiminut maa- ja metsätalousministerinä, eduskunnan varapuhemiehenä ja europarlamentaarikkona.  

– En ole poliitikko enkä keskustapuoluelainen, enkä edes asu Anttilan vaalipiirissä, mutta tarvitsin neuvoja. Anttila vaikutti Yleisradion hallintoneuvostossa ja otin häneen yhteyttä koskien taisteluani saada Yleisradio maksamaan minulle kuuluvat työeläkkeet. Anttila kävi käsiksi tilanteeseen, Lenita kiittää.

Näyttelijä Kyllikki Forssell

Kyllikki Forssell

 

Teatteridiiva Kyllikki Forssell teki merkittäviä rooleja Suomen Kansallisteatterissa ja Svenska Teaternissa. Hänen viimeisiä ja tunnetuimpia töitään oli rooli Helsingin Kaupunginteatterin Kvartetti-näytelmässä, jossa Forssellin rinnalla näyttelivät ikoniset Ritva Valkama, Pentti Siimes ja Lasse Pöysti. Myöhemmin ryhmään liittyi myös näyttelijä Antti Litja

Forssell kuoli lokakuussa 2019. 

– Lopettajia ja luopujia on ihan tarpeeksi, mutta niitä, jotka jatkavat ja osoittavat, että elämää on kuudenkympin jälkeenkin, tarvitaan lisää, Lenita kommentoi edesmennyttä pitkän uran tehnyttä taiteilijaa.


Poliitikko Jutta Zilliacus

Jutta Zilliacus

 

Suomalais-virolainen Jutta Zilliacus, 96, on tehnyt monipuolisen uran toimittajana, kirjailijana ja RKP:n kansanedustajana. 

– Kun naiset äänestivät Zilliacuksen eduskuntaan, hän ajoi siellä myös naisten asiaa. Seikka, joka on unohtunut monilta nykyisiltä naispoliitikoilta, Lenita harmittelee.

Lue myös: Lääkärin sanat pysäyttivät Minnan – ”Join kuin sieni siihen tahtiin, että ruokatorveeni syöpyi reikä”