fbq
Kotimaa
08.12.2022 08:00
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Timo Korhonen
Markus Hurskainen
Koko Suomi leipoo -tuomari Markus Hurskainen vinkkaa uuden ulottuvuuden joulupöytään
Kotimaa
08.12.2022 08:00
Teksti: Miikka Ylä-Jussila|Kuvat: Timo Korhonen

Jouluun yhdistetään usein glögi, mutta Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari Markus Hurskainen, 39, suosittelee Seiskan lukijoille muita joulujuomia. Hänen mielestään jouluun kuuluu ehdottomasti kuohuva.

– Mielestäni jouluna laatu korvaa määrän. Alkuun joku hyvä samppanja sopii mainiosti. Kalan kanssa puolestaan toimii kuiva valkoviini, ja pääruuan kanssa suosittelen punaviiniä.

Saunajuomana televisiosta tuttu ravintola-alan ammattilainen suosii olutta.

– Sen ei tarvitse olla mikään erikoinen ipa, vaan silloin voidaan olla ihan perusasioiden äärellä.

Lue myös: Koko Suomi leipoo -tuomari Markus Hurskainen esittelee perheensä bravuurikakun: Kestää joulusta loppiaiseen

Suomalaisten joulupöydässä kinkku on usein pyhä osuus, jonka lämmittäminen uunissa kuuluu jouluperinteisiin.

– Olin joskus kinkun perään. Kyllä edelleen valitsisin kinkun, jos vaihtoehtoina on se ja kalkkuna, mutta kyllä kala on noussut noiden edelle.

Kalavaihtoehtoja joululle riittää, mutta Markus avaa Seiskan lukijoille tavan, jolla voi luoda uuden ulottuvuuden perinteiseen ja helppoon graaviloheen.

– Graavilohi on kaikista helpoin tehdä. Sen maustaminen mahdollistaa mielettömän paljon variaatioita, baarikaapista voi ottaa vaikka alkoholijuomia maustamaan lohta. Sen ei aina tarvitse olla se perinteinen suola ja tilli, vaikka nekin ovat hyvä kombo.

Markuksen joulupöydässä on tänä vuonna luvassa mielenkiintoinen lohiyllätys.

– Siellä odottaa todennäköisesti tequilagraavattua lohta.

– Joulu on kaksi päivää pelkkää syömistä, Markus nauraa.
– Joulu on kaksi päivää pelkkää syömistä, Markus nauraa.

Lue myös: Koko Suomi leipoo -tuomari Markus Hurskainen: ”Jouluna olen fyysisesti ja henkisesti aika väsynyt”

Jälkiruuasta pehmeyttä

Jälkiruoka voi Markuksen mielestä olla vatsaa raskaan jouluaterian jälkeen pehmentävä elementti. Edellisen aukeaman joulukkakkunsa rinnallekin hänellä on vaihtoehtoja takataskussaan.

– Jäädykkeet ovat juuri sellaisia pehmentäjiä, ja ne ovat olleet viime vuosina varsin trendikkäitä. Niitä on siksikin kiitollista tehdä, että niitäkin voi valmistaa jo ennen joulua.

Jäätelökin sopii Markuksen mielestä jouluun.

– Sitä voi joko tehdä itse tai sitten ostaa kaupasta, jos vaikka oma lemppari on mansikkajäätelö.

Markus suosittelee joulukakun ja muiden ruokavalmistelujen tekemistä hyvissä ajoin ennen joulua. – Silloin voi jouluna nauttia hetkestä.
Markus suosittelee joulukakun ja muiden ruokavalmistelujen tekemistä hyvissä ajoin ennen joulua. – Silloin voi jouluna nauttia hetkestä.

Lue myös: Koko Suomi leipoo -tuomari Markus Hurskainen: ”Lapsuuden trauma kaalilaatikosta kummittelee vieläkin”

Kohtuus joulussakin

Osa meistä aloittaa sekä joulun valmistelun että jouluruuan syömisen jo marraskuussa. Markus ei kuulu näihin, vaan hänelle jouluruuat ovat tarkkaan rajattu sesonki.

– Jouluruokaa menee maksimissaan kaksi päivää, eli jouluaattona ja joulupäivänä. Usein jo tapaninpäivänä haluan syödä jotain muuta.

Joulun ruokailutottumukset ovat normaalia arkea raskaampia. Tämän myös Markus on huomannut.

– Jouluhan on käytännössä sitä, että syödään kaksi päivää putkeen, hän naurahtaa.

Hänen mukaansa jouluruokia ei voikaan syödä niin sanotusti määränsä enempää.

Markuksella on lopuksi jouluterveiset Seiskan lukijoille:

– Aivan mielettömän mahtavaa joulua Seiskan lukijoille!

Tilaa Seiska tästä!
 
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
 
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
 
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.

Tilaa Seiskan uutiskirje! »