Koko Suomi leipoo -sarjan tuomarin Markus Hurskaisen, 39, perheessä on ollut bravuurina jo vuosien ajan mantelikakku. Nyt Markus soveltaa siitä Seiskalle jouluisen version.
Kakkuun tulee muun muassa jouluisia makuja ja tuorejuustoa, josta kakut Markuksen mukaan pitävät.
– Tämä on maailman helpoin tehdä. Riittää, että on käsivatkain. Mikä parasta, tämä vain paranee, kun antaa olla joulun jälkeen vaikka loppiaiseen asti jääkaapissa.

Lue myös: Koko Suomi leipoo -tuomarit paljastavat arviointikriteerinsä – ulkonäöllä yllättävän iso merkitys
Markus suositteleekin tekemään kakun ajoissa. Tällä tavalla voi nimittäin vähentää kovin monelle tuttua joulukiirettä. Kakku on kuitenkin herkkua myös jo vaikka seuraavana päivänä syötynä.
Vaikka kakku maistuikin Seiskan toimittajalle mahtavasti, Markus itse ei ole enää leivonnaisten perään.
– Totta kai maistan niitä, mutta olen leiponut niin paljon, että jossain kohtaa tuli raja vastaan, hän yllättää.

Lue myös: Anne Kukkohovi kertoo, mihin Koko Suomi leipoo -ohjelman ylijääneet kakut ja pullat päätyvät
Jouluinen mantelikakku
Reseptistä tulee pyöreä, noin 25 senttiä halkaisijaltaan oleva kakku tai 10x25-senttinen halko
Kakkupohja
200 g mantelimassa
120 g sokeria
120 g huoneenlämpöistä voita
3 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
100 g vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhoa
1/3 tl suolaa
½ tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua kardemummaa
¼ tl jauhettua neilikkaa
Tuorejuustokuorrute
400 g maustamatonta tuorejuustoa
100g tomusokeria
½ tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua kardemummaa
¼ tl jauhettua neilikkaa
Kandeeratut appelsiinit
2 appelsiinia
150 g sokeria
200 g vettä
3 tähtianista
Lisäksi:
Voita vuoan voiteluun
Vehnäjauhoa vuoan jauhottamiseen
Kakkupohjan valmistus:
Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita mantelimassa ja sokeri, vatkaa keskinopeudella ja lisää pehmeä voi kolmessa osassa. Vatkaa, kunnes massa vaahtoutuu ja muuttuu vaaleaksi (5-8 min.). Lisää keltuaiset massan joukkoon yksitellen edelleen vatkaten ja laita sitten nopeus hitaalle. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne massan joukkoon. Pysäytä kone.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele ne kahdessa osassa massan joukkoon, sekoita tasaiseksi. Vuoraa Irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat, lopuksi pyöritä voidellut vuoan reunat vehnäjauhossa. Tai suorakaiteen mallisessa vuoassa voitele vuoka ja jauhota voidellut reunat.
Laita massa vuokaan ja paista 35–40 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes kakku on kauniin ruskea ja kypsä.
Testaa tarvittaessa keskustaa tikulla; kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun. Irrota vuoka hieman jäähtyneestä kakusta, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista.
Tuorejuustokuorrute
Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja vatkaa kuohkeaksi.
Laita massa pursotinpussiin, jossa on haluamasi tylla. K
Kandeeratut appelsiinit
Leikkaa appelsiineista kanta ja hattu pois siten, että hedelmäliha tulee näkyviin. Leikkaa veitsellä hatusta kantaan päin kuori irti hedelmälihasta siten, että valkoinen osa appelsiinista ja ohut siivu hedelmälihaa jää kuoripuoleen kiinni. Tasoita kuoripaloja hieman ja leikkaa niistä noin viisi millimetriä paksuja suikaleita. Ryöppää appelsiininkuoria kaksi kertaa viisi minuuttia reilussa kiehuvassa vedessä siten, että vaihdat veden ryöppäyksen jälkeen. Tämän jälkeen kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja tähtianis. Lisää ryöpätyt appelsiininkuorisiivut sokeriliemen joukkoon ja keitä hiljalleen noin kolme varttia tai kunnes kuoret ovat pehmeitä ja hieman läpikuultavia. Jäähdytä ja säilytä kuorisiivut omassa liemessään jääkaapissa. Jääneen appelsiinin lihan voit pilkkoa vielä esimerkiksi lisukkeeksi kakuille!
Kakun kokoaminen
Pursota tuorejuustokreemi jäähtyneen kakun päälle. Koristele pinta kandeeratuilla appelsiineilla ja appelsiinin paloilla.

Tilaa Seiska tästä!
Oletko jo tilaaja? Lue tuoreimman Seiskan digilehti tästä.
Tuoreimman Seiskan löydät myös kaikista hyvin varustelluista Lehtipisteistä.
Kuulitko mehukkaan julkkisjuorun? Nappasitko kohukuvan? Soita 044 567 7777, tai lähetä vinkki lomakkeella.