fbq
Kotimaa
18.06.2022 08:30
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Timo Korhonen
Esko Eerikäinen, Nata Salmela, Hanna Kinnunen
Esko Eerikäinen ja Hanna Kinnunen pääsivät Nata Salmelan oppiin – näin syntyvät julkkisten grilliherkut
Kotimaa
18.06.2022 08:30
Teksti: Henryk Björkström|Kuvat: Timo Korhonen

Bloggaaja ja yrittäjä Natalia ”Nata” Salmelan pihamaalla on kuhinaa, kun Seiskan Grillisota-sarjan kuvaukset ovat täydessä vauhdissa. Kisaa tuomaroiva Nata ottaa vastaan kesän kuumimman kokkauskilpailun osallistujat Esko Eerikäisen ja Hanna Kinnusen.

– Arvostelen valmistamienne ruokien maun, esillepanon sekä kisaajien asenteen, Nata tiedottaa.

Ennen mittelöä tutut radiotähdet tunnustavat Seiskalle olevansa grillaajina pikemmin tavallisia kansalaisia kuin konkareita. Eskolla olettaisi olevan valttikortti kisassa, sillä hänellä on lähes samanlainen grilli kuin Natalla. Esko pitää silti itseään aloittelevana grillaajana.

– Ainakin vielä. Muutin viime kesän alussa pois kerrostalosta, ja nyt minulla on takapiha, jonne sai grillin. En vielä ole käyttänyt sitä kuin muutaman kerran. Aiemmin kävin silloin tällöin kavereiden luona fiilistelemässä, että olisipa ihana, jos joskus voisi itsekin grillailla.

Seiskan Grillikisa käydään yrittäjänä ja bloggaajana tunnetun Nata Salmelan pihalla. Tähti toimii kilpailun tuomarina.
Seiskan Grillikisa käydään yrittäjänä ja bloggaajana tunnetun Nata Salmelan pihalla. Tähti toimii kilpailun tuomarina.

Lue myös: Seiskan Grillisota -alkuperäissarja alkaa – mukana kaksi kaikkien tuntemaa huippukilpailijaa!

Yhteistä tekemistä

Radio Novalla juontava Esko ei ole päässyt käristämään herkkuja juhannuksena, sillä on aina silloin töissä.

– Mutta kun on oma piha, voi grillailla vaikka tiistai-iltana. Se on kivaa yhteistä tekemistä niin itsekseen, kavereiden kuin tyttären kanssa.

Eskon grillissä valmistuu tavallisesti kanaa, lihaa tai makkaraa.

– Viimeisintä noista tulee paistettua eniten. Grillaan paljon vihanneksia ja esimerkiksi herkkusieniä. On helppo laittaa kypsentymään monenlaista, koska minulla on vuoat ja välineet tähän puuhaan.

– Ajattelin, että voisin kesällä inspiroitua katsomalla YouTube-videoita ja kokeilla uusia grilliherkkuja.

Myös Eskolla on tällainen grilli kotonaan, joten nyt hän joutuu näytön paikkaan.
Myös Eskolla on tällainen grilli kotonaan, joten nyt hän joutuu näytön paikkaan.

Mies vastaa grillistä

Salatuista elämistä sekä Aito iskelmä -radiokanavalta tuttu Hanna myöntää, ettei hänelläkään ole kovin vankkaa kokemusta grillauksesta.

– Jos olen ihan rehellinen, niin meidän perheessä mies grillaa. Minä teen yleensä valmistelut, ja keskityn sitten sooseihin ja syömiseen, Hanna tunnustaa ja repeää hersyvään nauruun.

Hänen kotonaan savustetaan ahkerasti.

– Meillä on ihan sähkösavustin kalaa varten. Teen monesti ison salaatin valmiiksi, ja laitamme sitten grilliin erityisesti kalaa ja kanaa. Makkaraperinne ei minulle mikään juttu, mökillä nautin kyllä sitä kerran kaksi kesässä.

Hanna kertoo, että kotona grillaus on enimmäkseen miehen vastuulla.
Hanna kertoo, että kotona grillaus on enimmäkseen miehen vastuulla.

Lue myös: Seiskan Grillisota: Esko Eerikäinen laittaa tuhansien rakastaman herkun ensimmäistä kertaa suuhunsa - katso reaktio

Niskuroiva pyttipannuntekijä

Seiskan grillikisaa luotsaava Nata esittelee kilpailijoille grillin toimintaa alkuruuan avulla . Hän pyöräyttää kolmikolle herkulliset ribsit, joiden kyljessä tarjoilee kaalia, parsaa ja aiolia.

– Maistan parsaa ensimmäistä kertaa, Esko tunnustaa ja haukkaa vihreää kesäherkkua.

Kun kisaajat on ravittu, ryhtyy Esko ensimmäisenä näyttämään grillitaitojaan. Hän valmistaa kätevän pyttipannun chorizomakkaralla.

– Veitsi on tylsä, radiojuontaja paheksuu pilkkoessaan maukkaita raakamakkaroita.

Nata ei malta pitää näppejään erossa ja opastaa Eskoa veitsen käytössä. Hän myös antaa vinkkejä tarjoiluun.

– Lisää lopuksi loraus öljyä päälle, jotta perunat saavat mukavan kiillon. Ruohosipuli puolestaan kannattaa hienontaa aivan pieneksi, hän suosittelee.

– Ota tästä lasi viiniä ja istu alas, niin minä hoidan tämän, vinkkeihin kriittisesti suhtatutuva Esko myhäilee.

Nata loihtii keittiön tervehdykseksi Atrian Wilhelm kypsät kolanmakuiset BBQ-ribsit, joiden lisukkeena tarjoaa kaalia, parsaa sekä Poppamiehen Smoky Aiolia.
Nata loihtii keittiön tervehdykseksi Atrian Wilhelm kypsät kolanmakuiset BBQ-ribsit, joiden lisukkeena tarjoaa kaalia, parsaa sekä Poppamiehen Smoky Aiolia.

Lue myös: Seiskan Grillisota: Natalia Salmela yllättyy Esko Eerikäisen ehdotuksesta, näin radiojuontaja perustelee: "Sä sanoit..."

Mallioppilaan kana-annos

Seuraavaksi Hanna tarttuu pihteihin ja alkaa toteuttaa omaa visiotaan aurinkokuivatulla tomaatilla marinoidusta kanasta. Lisukkeeksi Hanna hamuaa halloumia ja ananasta. Esko seuraa toimitusta etäämmältä.

– Juo sinä vaan bisseä siellä rauhassa, Hanna hekottaa Eskolle ja lyö kanat kypsentymään.

Hanna kuuntelee Natan vinkkejä tunnollisesti. Kun kaikki on valmista, rennolla asenteella grillannut näyttelijä asettelee annoksen kauniisti ja viimeistelee sen sopivan tulisella kastikkeella.

– Jännittää, onko tässä tarpeeksi makua. Kanassahan on myös aina se riski, että siitä tulee kuivaa, Salkkarit-tähti pohtii.

Eskon kätevä grillipyttipannu

Tarvitset:

Atria Artesaani lämminsavustettua raakamakkaraa chorizoa

Pohjolan peruna: Poppamies Spice House kypsät valkosipulipariisinperunat

Rasia herkkusieniä

Tuoretta maissia

Nippu kevätsipulia

Oliiviöljyä

Suolaa

Nippu ruohosipulia

Poppamiehen habaneroketsuppia ja smoky aiolia

Tee näin:

Paista perunat grillissä folion päällä. Kypsennä makkarat ohjeen mukaan. Grillaa myös sienet ja maissi. Kun makkara ja sienet ovat valmiita, pilko ne haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kumoa perunat, makkarat sekä herkkusienet tarjoiluastiaan. Vuole maissintähkästä jyvät irti, ja ripottele annoksen päälle. Lorauta päälle öljyä, ja sekoita kaikki ainekset. Hienonna pinnalle ruohosipulia, ja mausta tarvittaessa suolalla. Viimeistele annos ketsupilla ja aiolilla.

Esko Eerikäisen pyttipannu maistuu taatusti kaikenikäisille.
Esko Eerikäisen pyttipannu maistuu taatusti kaikenikäisille.

Grillikanaa Hannan tapaan

Tarvitset:

Atria kananfileepihvi, aurinkokuivattu tomaatti

Ananas

Halloumia

Herneenversoja

Mangoldin versoja

Retiisiä

Kastike:

1 prk creme fraichea

Poppamiehen sriracha-kastiketta

Suolaa

Tee näin:

Viipaloi ananas ja halloumi. Kypsennä kana ohjeen mukaan. Käytä grillin supersmoke-toimintoa savuisen maun aikaansaamiseksi. Paista myös ananas ja halloumi. Sekoita tällä välin kastikkeen ainekset keskenään. Lusikoi kastiketta tarjoiluastian pohjalle. Asettele kypsennetty kana, ananas ja halloumijuusto sen päälle. Viimeistele esimerkiksi mangoldin- ja herneenversoilla sekä retiisillä.

Hanna Kinnusen kana saa veden kielelle.
Hanna Kinnusen kana saa veden kielelle.

Kuvausjärjestelyt: Sari Koskinen ja Raija Sailos

Kuvauspaikka: Nata Salmelan piha

Grilli: Traeger

Viinilinna: DIVICI Prosecco Rosé organic, ZENSA Organico puna-, valko ja rosé viini, jälkiruokaviini La Caliera Moscato d´Asti