Hotnow

Vaikuttaako orgasmi lisääntymiseen? Tutkijat selvittävät asiaa Frankin ja 12 naaraan avulla!

03.10.2019 19:36

Naisen orgasmi hämmentää edelleen tutkijoita. Vaikka se on lisääntymisen kannalta tarpeeton, on se liian monimutkainen ollakseen pelkkä evoluution vahinko. Nyt tutkijat ovat tehneet mielenkiintoisen havainnon tarkastellessaan kaneja, sillä orgasmilla saattaa sittenkin olla roolinsa suvun jatkamisessa.

Joidenkin lajien kohdalla naaraiden kliimaksi on kadonnut ajan saatossa, mutta ihmisillä se on säilynyt läpi evoluutiohistorian. Cincinnatin yliopiston tutkijat arvelevat, että se saattaa juontaa juurensa esimerkiksi kaneilta löytyvään mekanismiin, jossa parittelu aiheuttaa munasolun irtoamisen. 

- Tiedämme, että kaneilta löytyy sellainen refleksi, mutta kysymys kuuluu, voisiko olla, että sama toiminto on lakannut toimimasta ihmisillä, pähkäili tutkija Mihaela Pavličev The Guardianissa.

Puput

Testatakseen teoriansa paikkansapitävyyttä, tutkijat värväsivät avukseen 12 naaraskania sekä uroskani Frankin. Koska masennuslääke Prozacin tiedetään vaikeuttavan naisten kliimaksia, tutkijat syöttivät lääkettä naaraskaneille kahden viikon ajan. Proceedings of the National Academy of Sciences-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että Prozacia saaneilta naarailta irtosi parittelun yhteydessä 30 prosenttia vähemmän munasoluja. 

Tutkijoiden mukaan tämä viittaa siihen, että kanitkin tarvitsevat ovulaatioon orgasmin kaltaisen hormoniryöpyn. On siis mahdollista, että orgasmi olisi liittynyt myös naisilla ovulaatioon.

Pavličev lisää kuitenkin, että vaikka teoria pitäisi paikkansa, on epäselvää, miksi naisen orgasmi on säilynyt, vaikka ovulaation mekanismi on muuttunut. Hänen mukaansa on mahdollista, että orgasmille on kehittynyt erilainen tehtävä, joka voisi liittyä esimerkiksi naisten terveyteen.

Lähde: The GuardianProceedings of the National Academy of Sciences

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!