Univaje on pahaksi.

Univaje altistaa teinit sukupuolitaudeille ja ei-toivotuille raskauksille!

07.06.2019 19:25

Valtaosa teini-ikäisistä ei saa suositusten mukaisia, 8-10 tunnin yöunia. Univajeella on vakavia seurauksia, sillä se tekee ihmisistä impulsiivisempia ja johtaa huonompiin päätöksiin. Uuden tutkimuksen mukaan univajeesta kärsivät teini-ikäiset harrastavat todennäköisemmin suojaamatonta seksiä.

Health Psychology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan univajeeesta kärsivät teinit todennäköisemmin laimilyövät ehkäisyä ollessaan alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Tutkijoiden mukaan jatkuvasti liian vähän nukkuvat teinit harrastavat suojaamatonta seksiä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin he, jotka nukkuvat viikonloppuisin pidempään.

- Univaje voi lisätä seksuaalista riskien ottamista heikentämällä päätöksentekokykyä ja vaikuttamalla impulsiivisuuteen, sanoo  käyttäytymis- ja sosiaalitieteilijä Wendy Troxel The Independent-lehdessä:

- Seksuaalisten riskien ottaminen nuoruudessa voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Se lisää sukupuoliteitse tarttuvien tautien, kuten HIV:n, riskiä.

Lisää unta

Tohtori Troxel on esittänyt, että teini-ikäisten koulun pitäisi alkaa myöhemmin, jotta nuorilla olisi mahdollisuus nukkua enemmän. Tutkimukseen osallistuneesta, 1850:sta teini-ikäisestä vain 26% sai riittävästi unta arkipäivinä. 

- Yhdeltä kannalta ajateltuna meidän pitäisi kannustaa teini-ikäisiä säännölliseen unirytmiin, sillä säännöllisyys on tärkeää terveen uni- ja vuorokausirytmin ylläpitämiseksi. Toisaalta unen säännöllisyys on useimmille amerikkalaisilla teini-ikäisille arjessa epärealistista kouluaikataulun vuoksi. Se voi olla jopa epäterveellistä, mikäli se tarkoittaa kroonista univajetta, tohtori Troxel selittää:

- Suosituksemme on, että vanhemmat ja teini-ikäiset etsisivät kultaisen keskitien, jossa nukkuminen olisi mahdollista viikonloppuisin, mutta kuitenkin niin, että unirytmissä noudatettaisiin jonkinlaista yhdenmukaisuutta. 

Lähde: The Independent

Liity uuteen Seiska Klubiin ja lue mehukkaita julkkisuutisia, joihin pääset käsiksi vain Klubin jäsenenä! Rekisteröidy käyttäjäksi!

Teksti: Jenna Jylhä
Kuvat: Rex Features

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!