Hotnow

Tutkimuksen yllätystulos: Kannabista käyttävät miehet ovat hedelmällisempiä!

09.02.2019 11:18

Kannabiksen nauttimisella on todettu yhteys miesten hedelmällisyyteen. Tutkimus osoittaa, että kannabiksen käyttö saattaa lisätä miesten hedelmällisyyttä. Tulokset yllättivät tutkijat, jotka odottivat kannabiksella olevan negatiivisia vaikutuksia miesten hedelmällisyyteen.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa kerättiin 1143 siemennestenäytettä 662 mieheltä vuosina 2000-2017. Tutkijat odottivat, että kannabiksen käytöllä saattaisi olla haitallisia vaikutusta siittiöiden määrään ja laatuun. Yllättäen kävi ilmi, että miehillä, jotka raportoivat polttaneensa kannabista, oli keskimäärin suurempi siittiötiheys kuin miehillä, jotka eivät käyttäneet kannabista. Kannabiksen käyttäjistä vain viidellä prosentilla siittiötiheys oli alle 15 miljoonaa/ml, joka on maailman terveysjärjestö WHO:n asettama normaalin siittiötiheyden kynnysarvo. 12 prosentilla miehistä, jotka eivät olleet koskaan polttaneet kannabista, lukema jäi alle normaaliarvon.

– Nämä odottamattomat tulokset alleviivaavat, miten vähän me tiedämme kannabiksen vaikutuksista hedelmällisyyteen ja terveyteen yleensäkin, sanoo Harvard T.H. Chan School of Public Health-tohtori Jorge Chavarro.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että  alhainen altistuminen kannabikselle saattaa hyödyttää spermatuotantoa jollakin, toistaiseksi tuntemattomalla tavalla. He korostavat kuitenkin, etteivät tulokset välttämättä tarkoita, että kannabiksen tupakointi lisää suoraan isyyden mahdollisuuksia. Aiemmat tutkimukset ovat päin vastoin havainneet, että kannabis saattaa heikentää miesten hedelmällisyyttä. Yksi mahdollinen selitys uuden tutkimuksen tuloksille onkin, ettei parempi hedelmällisyys johdu kannabiksesta, vaan korkeammasta testosteronitasosta. Testosteronin määrä vaikuttaa paitsi siittiöiden lukumäärään, myös yksilön riskinottoon. On siis mahdollista, että siittiötiheys on suurempi miehillä, joilla testosteronin määrä on korkeampi, ja samat yksilöt ovat testosteronin takia taipuvaisempia kokeilemaan kannabista. 

– Tuloksiamme on tulkittava varoen ja ne korostavat kannabiksen käytön terveysvaikutuksien tutkimisen tärkeyttä, tohtori Chavarro jatkaa.

Lähde: Metro UK

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:Seiskan toimitus
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!