Hotnow

Tönitkö kumppanisi sängystä? Syynä voi olla harvinainen oireyhtymä!

02.01.2019 20:40

Oletko koskaan herännyt aamulla hyvin levänneenä ärtyneen kumppanin vierestä, autuaan tietämättömänä siitä, että olet viettänyt yön piehtaroiden ja kumppaniasi tuuppien? Kenties yö on huipentunut siihen, että olet tönäissyt hänet sängystä.

Et välttämättä ole itsekäs ja huono puoliso, vaan saatat kärsiä REM-unen käyttäytymishäiriöstä.

REM-unen käyttäytymishäiriöstä kärsivä henkilö kokee nukkuessaan aggressiivista tai väkivaltaista käyttäytymistä, kuten lyömistä ja potkimista. Siitä kärsii arviolta 1,7-2 prosenttia väestöstä.

Merkki dementiasta tai Parkinsonista?

Oireet ilmenevät REM-unessa, ja liittyvät usein väkivaltaisiin uniin. McGill-yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt tekijät, kuten traumaperäinen stressihäiriö, masennus, ahdistus, saattavat altistaa REM-unen käyttäytymishäiriölle. Myös lääkitys ja alkoholi voivat olla unihäiriöiden taustalla. 

Vaikka satunnainen sängystä töniminen tuskin on vakava asia, REM-unen käyttäytymishäiriö voi aiheuttaa fyysistä vahinkoa sekä nukkujalle itselleen, että mahdolliselle kumppanille.

Aiemmat tutkimukset ovat myös osoittaneet, että REM-unen käyttäytymishäiriö voi olla varhainen merkki neurologisista sairauksista, kuten dementiasta ja Parkinsonin taudista. Mikäli ongelma on toistuva, kannattaa asiasta siis keskustella oman lääkärin kanssa.

Lähde: Metro UK

Teksti:Seiskan toimitus
Kuvat:all over press
Jaa Artikkeli:

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!