fbqPsykoterapeutti kertoo: Ahdistus tärvelee monen seksielämää ja yliyrittäminen pilaa sitä vielä lisää! | Seiska
Ahdistus näkyy seksielämässä.

Psykoterapeutti kertoo: Ahdistus tärvelee monen seksielämää ja yliyrittäminen pilaa sitä vielä lisää!

Hotnow | 04.09.2019 16:28

Ahdistus ei ole vain psyykkinen ongelma, vaan sen oireet voivat olla myös fyysisiä. Ahdistuneisuushäiriö voi oireilla vatsakipuna, sydämentykytyksinä tai hengitysvaikeuksina. Lisäksi ahdistus voi näkyä makuuhuoneessa. Kliininen seksologi ja psykoterapeutti Catriona Boffard kertoo, että ahdistuneisuuteen liittyvät seksiongelmat ovat hyvin yleisiä.

- Sanoisin, että melkein kaikilla tapaamillani asiakkailla ilmenee ahdistusta, hän kertoo Metro UK:ssa.

Tavallisimmin ahdistus liittyy suorituspaineisiin tai kehonkuvaan, mutta myös työhön, perheeseen tai parisuhteeseen liittyvä ahdistus voi heijastua seksielämään.

- Kun ahdistuksesta viestivä osa aivoissa aktivoituu, eli pakene tai taistele-reaktio käynnistyy, silloin se osa, jota tarvitsemme seksin aikana, ei kykene aktivoitumaan. Toisin sanoen, jos olet ahdistunut, saattaa sinun olla vaikea päästä oikealle tuulelle, saada erektiota, kostua ja jopa saada orgasmia, Boffard selittää.

Ei väkisin

On normaalia, että stressitekijät vaikuttavat orgasmeihin. Silti se voi olla myös turhauttavaa. Boffard neuvoo kuitenkin, ettei kiihottumista ja orgasmia kannata yrittää väkisin, sillä paineet vain pahentavat tilannetta. Moni silti yrittää ylläpitää seksielämäänsä, ja tämä yliyrittäminen pahentaa tilannetta entisestään.

- Jos ahdistus häiritsee seksielämää, tärkeintä on tunnistaa se ja olla välttelemättä asiaa.

Boffard neuvoo kokeilemaan mindfulness-harjoituksia ja stressinhallintaa. Ahdistuksesta kannattaa puhua myös kumppanille ja tarvittaessa ammattilaiselle. Boffard muistuttaa, ettei seksielämä ole lopullisesti pilalla.

- Kun käsittelet ahdistuksen ja saat siihen oikeanlaista tukea, pääset taas pian nauttimaan seksistä.

Lähde: Metro UK

Teksti:Jenna Jylhä
Kuvat:Rex Features

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia!
Seuraa Seiskaa somessa!